cof_soft
Črna kronikaLokalnoV fokusu

Celje: Načrtna nevarna vožnja z ciljem ogrožanja policistov-Že drugi dan zapored voznik na Celjskem poskušal povoziti policistko

Že ob včerajšnjem poročanju policije o nevarni vožnji z namenom poškodovati se je javnost zgražala ko je objestnež želel povoziti policistko, pa je spet podoben primer. Včeraj  smo  poročali  o  nevarni  vožnji Celjana, ki je ogrožal udeležence.  Danes  je policistko Postaje prometne policije Celje  med  izvajanjem  nadzora  kontrole  hitrosti ogrožal kršitelj, ki ni ustavil  na  znake  policistke za ustavljanje pač pa je zapeljal proti njej tako, da je morala odskočiti, sicer bi jo povozil.

Kot pišejo v svojem poročilu, so policisti   Postaje   prometne   policije   Celje   danes  zjutraj,  med opravljanjem  maratona  nadzora  hitrosti, izmerili hitrost  vožnje voznika osebnega  avtomobila, ki je v naselju  Prekopa, pri omejitvi 50 km/h, vozil 84 km/h.

Po  opravljeni  meritvi  hitrosti je policistka voznika poskušala ustaviti, vendar  voznik  znakov  policistke  ni  upošteval in je zapeljal proti njej tako,  da  je  morala  odskočiti  s ceste na avtobusno postajališče, saj bi drugače  trčil  vanjo.  Voznik ji je v neposredni bližini iz vozila pokazal sredinec  in  s  pospešeno  hitrostjo odpeljal naprej po regionalni cesti v smeri  proti Celju. Policista sta se odpeljala za njim. Po slabem kilometru vožnje je voznik ustavil ob potoku Bolska in peš pobegnil čez potok.

25-letnega  kršitelja  so  v  nadaljevanju  izsledili  policisti Policijske postaje Žalec.
Zaradi  ugotovljenih  cestno  prometnih  prekrškov  –  vožnje s prekoračeno hitrostjo  v  naselju,  vožnje neregistriranega in nezavarovanega vozila za katero  ni  bil  opravljen tehnični pregled, uporabe registrskih tablic, ki so bile izdane za drugo vozilo, neuporabe varnostnega pasu in neupoštevanja znakov  policistke  smo   zoper  njega uvedli  prekrškovni postopek, zaradi česar mu sledi 2.620 € globe.

Zaradi  suma  storitve  kaznivega  dejanja Preprečitev uradnega dejanja ali maščevanje  uradni osebi po 3. odstavku 299. člena Kazenskega zakonika bodo 25-letnega voznika kazensko ovadili.

Voznik  sicer  ima  veljavno vozniško dovoljenje, na katerega pa ima vpisan ukrep prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja z odložitvijo.

oznor_soft

Kaj reči ob tem?

To da se to dogaja je indikator nečesa. Česa? Zelo verjetno da se razmerje med neupoštevanjem predpisov in sankcioniranju le teh zelo močno nagiba na stran tistih ki ne upoštevajo predpise, da je »spodbujeno« z počasnostjo in tako rekoč nerazumljivo dolgim rokom do uveljavljanja izrečene kazni in ukrepom s katerim se dejansko izvršuje, materializira prekršek ali ukrep. V tem času ti »cestni razbojniki« preizkušajo svoje meje norosti, meje ogrožanja prometne varnosti in vseh ki so kakorkoli vključeni namenom ali slučajno v nevarne nastale situacije. To je en vidik. Drug vidik je lahko povezan z okoliščinami povezanimi z epidemijo, ko so policisti izpostavljeni kot represivni organ ki bi z izvajanje pooblastil iz odlokov, ki prepisujejo določene omejitve in nad katerih izvajanja bedi policija na podlagi pooblastil. Ta razkorak, med pričakovanim in dejanskim izvajanjem pooblastil in časovne komponente z stvarnim uveljavljanjem, opogumlja marsikaterega predrzneža in nevarne udeleženca v prometu in sicer v javnem življenju.

Vsekakor so policija in njihovi uslužbenci na veliki preizkušnji. Policisti morajo biti ne glede na okoliščine v službi zakona in izvajanje le tega z namenom ohranjanja varnosti državljanom, vštevši tudi svoje, policistovo.

Želimo si da bo čim manj primerov kjer se preizkušaje meje norosti in čim več okoliščin kjer bodo policisti in ostale službe varovanja življenj in svoboščin, le pomočniki pri utrjevanju občutka varnosti državljanov. Morda zveni optimistično, je vsekakor bolje da imajo vlogo odvračanja od morebitnega slabega in škodljivega početja kot pa striktnega izpolnjevalca postavk, alinej ali členov posameznih odlokov ali zakonov.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč