Vir: Gov.si
PolitikaSlovenijaTwitter novice

Čas je za normalno poletje!! Premier Janša napovedal, da bo do poletja dovolj cepiva za vse!

Od ponedeljka naprej bo steklo cepljenje tudi vseh odraslih, starih pod petdeset let. “Do poletje bomo zagotovili dovolj cepiva za vse. Bodimo odgovorni do sebe in drugih, cepimo se in zdržimo še nekaj tednov. Čas je za normalno poletje,” je napovedal predsednik vlade Janez Janša. Minister za zdravje dr. Janez Poklukar pa je na današnji novinarski konferenci predstavil novo aplikacijo, ki bo olajšala naročanje na cepljenje.

Nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja Jelko Kacin je v sredo sporočil, da ima Slovenija maja zagotovljenih najmanj 450 tisoč odmerkov štirih vrst cepiv proti covidu-19, kar bo pospešilo cepljenje. Ob tem je Kacin napovedal še dodatne količine cepiv, zato je vse pozval, da se odločijo za cepljenje. Pojasnil je še, da bo lažjemu spremljanju poteka cepljenja po državi namenjena nova aplikacija za naročanje, ki jo je na današnji novinarski konferenci predstavil minister za zdravje Janez Poklukar. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je bilo skupno doslej s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 449.477 oseb, z dvema odmerkoma pa 228.369.

Trenutno je najstabilnejša in najbolj redna dobava cepiv proizvajalca Pfizer/BioNtech, ki bo v Slovenijo konec meseca junija dostavil 100 tisoč odmerkov cepiva. Slovenija pa bo pridobila tudi dodatnih 330 tisoč odmerkov cepiva iz dodatne dobave EU, ki je posledica velikega povečanja proizvodnih zmogljivosti Pfizerja – s tem Evropa nadomešča izpad cepiva AstraZeneca, ki še vedno ne izpolnjuje vseh pogodbenih obveznosti.

“Zdaj imamo precepljenih 20 odstotkov prebivalstva, če pa odštejemo mlajše od osemnajst let, ta številka poskoči na več kot 25 odstotkov,” je pojasnil Kacin v oddaji Tema dneva. Pojasnil je tudi, za kaj gre pri “tretjem odmerku” cepiva. Pri tretjem odmerku gre namreč za tiste, ki so covid že preboleli in so zato razvili tudi svoja protitelesa – prebolevnike pa se bo šest mesecev po preboleli bolezni cepilo z enim odmerkom. Če se ta rok zamudi, pa je treba to osebo cepiti po osmih mesecih, z dvema odmerkoma. Podobno pa velja tudi za tiste, ki so bili cepljeni – torej, imunost naj bi se moralo po šestih mesecih podaljšati na enak način, še z enim odmerkom.

 

Vir: Nova24TV

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika