Vir: thesun.co.uk
Evropa

BRITANIJA IN FRANCIJA V SPORU: Se začenja vojna za ribe?

Velika Britanija in Francija sta zaradi naraščajočih prepirov glede ribolovnih pravic na otok Jersey poslali mornariška plovila.

Odločitev Združenega kraljestva o pošiljanju mornariških plovil je bila rezultat razprave med britanskim premierjem Borisom Johnsonom in lokalnimi uradniki o blokadi  glavnega mesta Jersey Saint Helier, s strani ducatov francoskih ribičev, je bilo v sredo objavljeno v izjavi iz Downing Streeta.

Pojavilo se je po tem, ko je francoski pomorski minister Annick Girardin kot “povračilni ukrep” za omejitev ribiških čolnov zagrozil, da bo izklopil elektriko na samoupravnem otoku Jersey, ki leži ob obali Francije in od tam prejema 95% električne energije.

Francija je v Jersey poslala tudi dve ladijski patrulji, je v četrtek dejal tiskovni predstavnik francoske pomorske policije.

Francoske lokalne oblasti so v ponedeljek zaprle predstavništvo v otoški prestolnici Saint Helier.

Protest francoskih ribičev
Vir: CNN

Francoski čolni so bili poslani kot “previdnostni ukrep”, da “zagotovijo varnost na morju in varnost človeških življenj,” je dodal tiskovni predstavnik.

“Lahko si predstavljate, da smo s približno 50 ribiči na morju želeli zagotoviti varnost in biti pripravljeni na posredovanje, če bi bil na primer človek čez krov.”

Patrulski plovili Athos in Themis sta se odpravili na območje pristanišča Saint Helier, kjer so se zbrali francoski ribiči, da bi protestirali proti pravilom o ribolovnih pravicah po brexitu.

Predstavniki vlade Jerseyja in francoske ribiške industrije so se v četrtek sestali, da bi razpravljali o sporu. “Danes zjutraj se srečujemo s francoskimi voditelji ribolova, da bi poslušali njihove pomisleke glede ribolovnih pravic,” je v izjavi dejal minister za zunanje odnose senator Ian Gorst.

“Nadaljujemo obsežna politična in operativna prizadevanja tako z našo lokalno ribiško skupnostjo kot s francoskimi ribiškimi združenji, njihovimi regionalnimi predstavniki v Franciji ter tako z Združenim kraljestvom kot s francosko vlado, da bi rešili sedanji spor in nadaljevali prejšnje dobre odnose.”

Jersey je eden od Kanalskih otokov, le nekaj kilometrov stran od francoske obale. Čeprav tehnično otoki niso del Združenega kraljestva, so otoki odvisni od krone – vlada Združenega kraljestva otok brani in ga mednarodno zastopa.

Francija je vlado Jerseyja, ki je francoskim plovilom 30. aprila izdala 41 dovoljenj za ribolov, obtožila, da postavlja “enostranske” omejitve za plovila z vlečnimi mrežami.

“Glede Jerseyja vas bom na primer spomnil na prevoz električne energije po podmorskem kablu,” je v torek dejal Girardin. “Na razpolago imamo sredstva. In četudi bi bilo žalostno priti do te točke, bomo tja prišli, če bo treba.”
Jersey Electricity, glavni ponudnik električne energije na otoku, pravi, da več kot 95% električne energije, ki jo otok kupuje, prihaja iz Francije in se prevaža po podmorskih kablih.

Jerseyjev minister za zunanje odnose, senator Ian Gorst, je v izjavi dejal, da sta Francija in Evropska unija o otoku obvestili, “da so nezadovoljni s pogoji, določenimi v ribolovnih dovoljenjih in ribolovu na splošno”.

Vir: britannica

 

“Takšne pritožbe jemljejo zelo resno in vlada bo v celoti odgovorila,” je dejal Gorst. “Vendar je vlada Jerseyja v vseh fazah postopkov ravnala po pravnih nasvetih v dobri veri in ob upoštevanju nediskriminatornih in znanstvenih načel.”

Dodal je, da je Jersey obžaloval nedavno odločitev francoskih lokalnih oblasti v sosednji Normandiji, da zaprejo svoje predstavništvo na otoku, in dejal, da temelji na “nesporazumu, ki ga je mogoče popraviti”.

“Odnos želimo čim prej pozdraviti in upamo, da bodo (oblasti v Normandiji) izkoristile priložnost, da spremenijo odločitev,” je dejal Gorst.
Velika Britanija in EU sta 24. decembra dosegli trgovinski sporazum po brexitu, ki je začel veljati 1. januarja, ko je Britanija zapustila enotni trg in carinsko unijo EU.

Jersey je del zaostrenega spora med EU in Združenim kraljestvom glede ribolovnih pravic, saj se čolni na obeh straneh soočajo z administrativnimi ovirami in so zavrnjeni zaradi papirologije.

“Pomembno je, da takoj obsodimo to potezo. To sem storil z (Evropsko) komisijo in obsodil kršitev sporazuma o brexitu,” je dejal Girardin in opozoril, da bo poteza iz Jerseyja “ustvarila nevaren precedens za dostop drugje.”

Girardinova grožnja spominja na blokado nekdanjega francoskega predsednika Charlesa de Gaulleja proti Kneževini Monako oktobra 1962 v okviru spora o obdavčenju.

Po podatkih arhivov francoske skupščine je imela ta poteza “psihološki vpliv” na lokalno prebivalstvo, ki se je balo, da bo Francija izklopila vodo, plin in elektriko. Blokada je trajala le nekaj ur.

Vir: CNN

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa