Foto: Nebojša Tejić/UPRS
Slovenija

Borut Pahor na pogovoru s predstavniki zvez in društev za pomoč osebam s posebnimi potrebami

Srečanje s predstavniki nevladnih organizacij, ki skrbijo za pomoč osebam s posebnimi potrebami in njihovim družinam, je potekalo v luči svetovnega dneva Downovega sindroma in prihajajočega svetovnega dneva zavedanja o avtizmu. Udeleženci pogovora so predsednika republike seznanili o nekaterih ključnih sistemskih spremembah na področju pravic oseb s posebnimi potrebami in njihovih družin. Čas epidemije Covid 19 je namreč nekatera nerešena vprašanja in izzive, po oceni društev, še dodatno poslabšal.

Foto: Nebojša Tejić/UPRS

Spomenka Valušnik, predsednica Društva Vesele nogice, katero skrbi za pomoč osebam z motnjami v razvoju se je predsedniku republike uvodoma zahvalila za vso podporo nevladnim organizacijam v preteklih letih, ob tem pa je kot ena od pobudnic nedavno ustanovljene delovne skupine “Pobuda oseb s posebnimi potrebami” opozorila na nekatere nujne zakonodajne spremembe in potrebo po večjem sodelovanju pristojnih ministrstev.

Predsednik republike Borut Pahor je dejal, da bo v jesenskih mesecih priredil delovno konferenco, kjer bi o izpostavljenih vprašanjih lahko opravili strokovno razpravo med pristojnimi ministrstvi in strokovno javnostjo. Udeležence pogovora je ob tem pozval k pripravi dokumenta, s katerim bi še pred konferenco seznanili pristojna ministrstva.

Tega srečanja so se udeležili še: Barbia Gaia Asta, predsednica društva Planet 47, Petra Greiner, direktorica Zavoda 13, Sabina Korošec Zavšek, predsednica Zveze za avtizem Slovenije, Maja Lombardo, predsednica sekcije družinskih pomočnikov Socialne zbornice Slovenije, Iztok Suhadolnik, direktor Zveze društev za cerebralno paralizo Sonček, dr. Jana Šelih, predstavnica Društva Downov sindrom Slovenija in dr. Katja Vadnal, predsednica Zveze Sožitje.

Vir: Urad predsednika RS

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija