Foto : BTA
PolitikaSvetV fokusu

Bolgari gredo na predčasne volitve 11 julija. Razpustitev parlamenta. Volitve že drugič v treh mesecih.

Predsednik Rumen Radev je v včeraj dejal, da bodo predčasne parlamentarne volitve verjetno 11. julija. Naslednji teden bo razpustil 45. državni zbor, izvoljen 4. aprila, in bo imenoval začasno vlado, se je glasilo sporočilo obvestilo bolgarske tiskovne agencije(BTA)

Kaj je pripeljalo do tega?

Bolgari so imeli parlamentarne volitve 4 aprila. Zmagovalci so bili desno sredinci GERB-SDS, dosedanji večkratni zmagovalci na parlamentarnih volitev pri njih. Pa vendar!

Tako kot so marsikje po Evropi, so tudi v Bolgari na valovih epidemije in sejanje dvoma v početja vlad glede njihovih spopadanj z pandemijo in ohranjanjem zdravja in delovnih mest na eni strani in omejitvami ki so jih prinesli omejevalni ukrepi, so se pojavili protesti in manifestacije, ki so jih sproducirali anti kovid demonstranti in iz tega nastala gibanja in tudi stranke. Za nekatere zeo uspešno kar se plavanja na valovih uspeha. Do tukaj. Vse je temeljilo na anti-GERB (nekam znano se zdi mar ne)združevanju in osvajanju simpatij in glasov volivcev. Nekateri so bili tako uspešni ,da so presenetili sami sebe. So stopili na politični parket, parket ki ga niso poznali in niso imeli tečaja iz drže in obnašanja na njem.

Zgoraj omenjeni predsednik Radev, je podelil mandat zmagovalcu, ki pa je poznavajoč klimo, kljub želji da nadaljuje s pomembnimi početji ki ne prenesejo odlaganja v danih okoliščin, še manj pa parlamentarno krizo, vrnil mandat za sestavo vlade na podlagi rezultatov aprilskih volitev.

V drugo je podelil mandat po doseženih rezultatih, seveda doseženih na izrecni anti-GERB in anti –kovid platformi, ki je prinesla zmago pa nobenih sprememb. Zavedajoč se tega je predstavnica ITN(ima tak’v narod-Obstaja takšno ljudstvo)ekspresno vrnila podeljen mandat, kar na kraju samem.

Tretja podelitev je bila čista postopkovna poteza z prav nobenim upanjem. Dobili so ga v BSP(Bolgarska socialistična partija) z Kornelijo Ninovo, ki je želela pa je vedela da ne zmore. Takoj je bila označena za povzročiteljica sedanjega »status quo« nihče ne bo šel v koalicijo z stranko ki je bila koalicijska v zadnjih desetih letih skupaj z DPS(Dviženie za pradvini n svoboda-gibanje za pravice in svoboščine). V vrsti intervjujev, ki jih je dajal drugi po doseženih rezultatov ITN, njihov predsednik Slavi Trfonov, znan od prej kot glasbenik in voditelj nekih popularnih TV oddaj, je njihov namen dosežen z povzročeno diskontinuiteto GERB-a in ostalih iz prejšnjega vladanja. Od nekaterih je bil celo označen za strahopetca, ki ne premore političnih »jajc« in da se sam ne bo postavil na noben viden položaj v državi. Zapeljal je množice na ulice in na volitve in pustil, ali kot v našem slovenskemu vsakdanu poznamo izraz » vrgel puško v koruzo«. Tale pa še nič ni vrgel, razen besedičenja in v TV oddajah ter da bo ob pred naslednjimi volitvami priredil največji možni koncert s katerim bo ustavil promet in življenje za poldneva v Sofiji . Kvečjemu naplahtal narod, zato tudi ime stranke »obstaja takšno ljudstvo«, ki se ga naplahta.

Foto : BTA

Predčasne volitve v Bolgariji. Neuspešno sestavljanje Vlade po aprilskih volitvah

Kot omenjeno po več kot mesec dni po volitvah so bili vrnjeni vsi mandati, ki jih je predsednik Rumen Radev podelil za sestavo vlade. Predsednik bo kmalu razpustil 45. Bolgarski parlament, verjetno do konca tega tedna imenoval začasno vlado in določil datum predčasnih parlamentarnih volitev. Ta datum je skoraj da verjetno 11 julij. Pa še to med finalom za evropskega klubskega prvaka v nogometu. So že ideje za prestavitev. Srbiji jih usoda »sponzorjev« .Živahno bo.

Oblikovanje začasnega, tehničnega kabineta vključuje spoštovane in priznane strokovnjake, ki se s svojo pripadnostjo združujejo s pomembnim ciljem – vladati do pravičnih volitev in upravljanjem države v težkih časih, je dejal Radev. Kdo bo ugriznil to kislo jabolko in kako se bo to odvilo bomo videli morda proti koncu dneva. Že za jutri bo problem za njihovo državo, ko mora najvišji vladni predstavnik iti v Bruxelles na zasedanje voditeljev vlad držav članic. Te osebe nimajo, trenutnemu pa niso podeljene kompetence za sam dogodek.

Zavozlano kot si niso želeli. Tvorci nove bolgarske realnosti niso opravili nalogo. Kako se bo odražalo na bolgarski vsakdan boste vedli in zvedeli kmalu.


Vane T . Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika