Foto: Wikipedia
LokalnoV fokusuzanimivo

Bo zloglasna afera Teš6 končno dobila epilog?

Sojenje vpletenim pri gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš) bo po desetletju od prvih preiskav domnevnih nepravilnosti vendarle steklo. Po poročanju STA gre za 12 fizičnih in dve pravni osebi, ki jih obtožnica bremeni 24 domnevno kaznivih dejanj. Za ta petek je namreč na celjskem okrožnem sodišču sklican prvi pred obravnavni narok, drugi bo predvidoma 15. junija. Obtožnica pri gradnji šestega bloka Teš navaja kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in pranja denarja ter pomoči k navedenima kaznivima dejanjema.

Obdolženim grozi zaporna kazen do 20 let

Okrog izgradnje Teša 6 so kriminalisti prva obvestila glede domnevnih nepravilnosti začeli zbirati leta 2010, junija dve leti kasneje pa so se začele hišne preiskave. Ovadba je bila vložena oktobra 2014. Že mesec dni pozneje je tožilstvo na okrožno sodišče v Celju, tako še STA, vložilo zahtevo za sodno preiskavo proti desetim osumljencem na čelu z nekdanjim direktorjem Teša Urošem Rotnikom. V preiskavi so kriminalisti ugotovili domnevno 250 milijonov evrov vredno oškodovanje pri gradnji Teša 6. Cena projekta naj bi se zaradi slabega vodenja podražila na 1,41 milijarde evrov, čeprav bi morala prvotno znašati 650 milijonov evrov. Gre za eno najobsežnejših obtožnic v Sloveniji, saj ima 1332 strani in 43.000 prilog. Obdolženim grozi zaporna kazen do 20 let.

Najprej prevod obtožnice, nato vročanje

Celjsko sodišče je lani po več mesecih uspelo vročiti obtožnico vsem obtoženim v zadevi Teš. Vročanje obtožnice zoper 12 slovenskih in tujih fizičnih oseb ter zoper eno slovensko in eno tujo pravno osebo zaradi očitanih kaznivih dejanj se je precej zavleklo. Specializirano državno tožilstvo jo je na celjsko okrožno sodišče vložilo maja lani. Sodišče je odredilo prevod, nato je sledilo vročanje. Tožilstvo je obtožnico vložilo zoper že omenjenega Rotnika, vodjo projekta Bojana Brešarja, lobista Petra Kotarja in njegovo podjetje Sol Intercontinental, direktorja podjetja CEE Boštjana Kotarja, zaposlene iz Teša Jožeta Dermola, Darka Weissa in Mirana Lebna, vodjo prodaje elektrarn v družbi Alstom Power Franka Lehmanna, nekdanjega izvršnega direktorja Alstoma Austria Josefa Reisla, finančnega strokovnjaka Bogdana Pušnika ter davčnega svetovalca Darka Končana. Obtoženo je tudi francosko podjetje Alstom Power.

Rotnik naj bi po pisanju STA omogočil Alstomu premoženjsko korist v višini več kot 284 milijonov evrov. Po neuradnih podatkih naj bi imel Rotnik leta 2013 celo 14 milijonov evrov premoženja, kar je moral pojasnjevati tudi finančni upravi. Dobil naj bi tudi najmanj 870.000 evrov provizij. Rotnik je Teš vodil od aprila 2003 do novembra 2010, v času, ko je prišlo do odločitve o gradnji 600-megavatne elektrarne, ki se je s sprva ocenjenih 650 milijonov evrov povzpela na 1,428 milijarde evrov.

Rotnika so skupaj z nekdanjim prvim možem borznoposredniške hiše Medvešek Pušnik Bogdanom Pušnikom 5. novembra 2014 privedli pred preiskovalno sodnico celjskega okrožnega sodišča. Ta je zanj odredila pripor, za Pušnika ne. Oba sta bila osumljena kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete, in sicer sumov pranja denarja, storjenih na škodo Teša.

Iz pripora je Rotnik odšel 24. decembra 2014. Vrhovno sodišče je namreč ugotovilo, da je bil sklep o odreditvi pripora nezakonit, saj dokazi, posredovani s strani tožilstva, niso bili zadostni.

Rotnik: »Projekt Teš je bil 6 voden transparentno in gospodarno«

Junija 2015 je celjsko okrožno sodišče znova zaslišalo Rotnika, in sicer zaradi zlorabe položaja ali pravic, rekonstrukcije kotla petega bloka Teša, dobave glavne tehnološke opreme za šesti blok Teša in dobave merilno analitičnega sistema za generatorja na četrtem in petem bloku. Rotnik je bil zaslišan že tudi pred preiskovalno komisije DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš. Na zaslišanjih je zatrjeval, da je bil projekt Teš 6 voden transparentno in gospodarno, z vsemi podrobnostmi glede šestega bloka pa da so bili seznanjeni vsi predpostavljeni.

Postopek na celjskem okrožnem sodišču tekel prepočasi

Generalni državni tožilec Drago Šketa je maja lani pojasnil, da je vsebina obtožnice razdeljena na tri sklope. Prvi del se nanaša na tehnološko opremo šestega bloka v višini 250 milijonov evrov, drugi očitek je v zvezi z obnovo kotla v petem bloku in tretji v zvezi s sistemsko opremo za četrti in peti blok v višini 280.000 evrov. Po Šketovih besedah je tožilstvo obtožnico spisalo v letu dni po končani preiskavi. Preostanek preiskave, ki je trajala osem let, pa se je po njegovi oceni med drugim zavlekel, ker je postopek na celjskem okrožnem sodišču tekel prepočasi.

Ključni razlogi za zamude pri sodni preiskavi zadeve Teš 6 pa so, zaključuje STA, bili bolniški staleži preiskovalnih sodnikov, zaslišanja »vprašljive uporabnosti«, preobremenitev sodnikov z drugimi, manj nujnimi zadevami, neuporaba mednarodne pravne pomoči in zamujanje pri odzivanju na urgence.

( uredništvo)

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno