MINNEAPOLIS, MINNESOTA - APRIL 20: People react after the verdict was read in the Derek Chauvin trial on April 20, 2021 In Minneapolis, Minnesota. Former police officer Derek Chauvin was on trial on second-degree murder, third-degree murder and second-degree manslaughter charges in the death of George Floyd May 25, 2020.  After video was released of then-officer Chauvin kneeling on Floyd’s neck for nine minutes and twenty-nine seconds, protests broke out across the U.S. and around the world. The jury found Chauvin guilty on all three charges. (Photo by Scott Olson/Getty Images)
Dogodki in prireditveSvet

Bo policist, ki je ubil Georgea Floyda, ponovno stopil pred sodnika?

Četudi ga je porota nekdanjega policista Dereka Chauvina po vseh točkah obtožnice pred dvema tednoma spoznala za krivega umora temnopoltega Georgea Floyda, je ta pred dnevi vložil zahtevo za ponovno sojenje.

Tudi več napak s strani sodišča in tožilstva

Tuje tiskovne agencije namreč med drugim še navajajo, da je njegov odvetnik Eric Nelson prepričan, da sojenje ni bilo pošteno, zato je obsodba v nasprotju z zakonom. Chauvinov zagovornik opozarja na precejšnjo medijsko pozornost v času sojenja, zato naj ne bi bilo pošteno, poleg tega se je pripetilo več napak s strani sodišča in tožilstva. »Šlo je tudi za rasno utemeljen pritisk na člane porote,« ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Glede javne pozornosti, ki jo je bilo sojenje deležno, je Chauvin poudaril, da je zaradi svoje vsesplošne razširjenosti in pristranskosti na škodo njegovega klienta predstavljala strukturno napako v sodnem postopku. Dvom v nepristranskost 31-letnega temnopoltega Brandona Mitchella, sicer enega od porotnikov, je vzbudilo tudi razkritje njegove udeležbe na shodu proti rasizmu in prav zato zahtevo po ponovnem sojenju. Vsi potencialni porotniki so morali namreč izpolniti vprašalnik, ki jih je spraševal, ali so po Floydovi smrti sodelovali na katerem od shodov proti policijskemu nasilju. Mitchell je odgovoril, da ni, četudi ga je kamera ujela na shodu v Washingtonu avgusta lani, posvečenemu obletnici pohoda na Washington leta 1963, v okviru katerega je imel Martin Luther King mlajši zgodovinski govor »Imam sanje« (I have a Dream). Oblečen naj bi bil v majico s sliko Martina Lutherja Kinga, napisom Spravite kolena z mojega vratu in kratico BLM za gibanje Temnopolta življenja štejejo (Black Lives Matter).

Množični protesti po vsej državi 

Spomnimo, 46-letni GeorgeFloyd je umrl 25. maja lani med aretacijo, kjer je bilo moč z video posnetkov videti, kako so policisti neoboroženega moškega pritisnili na tla. Chauvin je s kolenom več kot devet minut pritiskal na njegov vrat, medtem ko ga je ta prosil, če mu pusti dihati. Njegova smrt je po vsej državi sprožila množične proteste proti rasizmu in policijskemu nasilju.

Doslej še ni bil obsojen

Chauvina je porota po treh tednih sojenja spoznala za krivega po vseh treh točkah obtožnice 20. aprila. Obtožen je bil umora in uboja Georgea Floyda; za uboj mu grozi do deset let zapora, za nenamerni umor do 40 let zapora in za nenaklepni umor do 25 let zapora. A lahko se zgodi, da mu sodišče izreče nižjo kazen, saj doslej še ni bil obsojen.

Trem policistom, ki so še sodelovali pri aretaciji Floyda, bodo zaradi obtožb o sodelovanju pri umoru in uboju sodili posebej.

Avtor: GT

Mogoče vam bo všeč