Vir: ny1.com
Svet

Bidenova čustvena zgodba je pola laži

Predsednik Biden je prejšnji teden povedal “iskreno” zgodbo o vozniku Amtraka, ki mu je čestital, ker je prevozil več kot 1,5 milijona kilometrov – vendar se zdi, da se podrobnosti zgodbe ne ujemajo.

“Ko sem postal podpredsednik, je eden od časopisov Capitol Hill ocenil, da sem v svoji karieri opravil več kot 7000 povratnih potovanj na Amtraku. Mislim, da je to pretiravanje. Zanesel se bom na ta dva dirigenta … eden od njih je bil moški po imenu Angelo Negri, “je Biden dejal v petek na prireditvi ob 50-letnici Amtraka.

“Bil je članek, mislim, da že četrto ali peto leto podpredsedništva, ko sem rekel, da je Biden prepotoval 1.300.000 milj na letalu Air Force One. Včasih – tajni službi to ni bilo všeč – včasih pa sem rad, ker je moja mama bila bolna in skoraj vsak konec tedna sem se skušal vračati domov kot podpredsednik, da bi jo videl. Vstopil sem na vlak in Angelo Negri je prišel gor in rekel: “Joey, dragi,” in me prijel za lice kot vedno. Mislil sem, da bo ustreljen. Resno mislim. Rekel sem: “Ne, ne, on je prijatelj.”

“Rekel je: ‘Joey, kaj je hudega? 1.300.000 milj na letalskem zračnem prometu? Ali veste, koliko kilometrov ste prevozili na Amtraku?’ Rekel sem: ‘Ne, Angie, ne vem.’ Dal mi je izračun in rekel, da ste po Amtraku prevozili 1.500.000 milj. Dejstvo je, da bi verjetno vzel Angiejevo besedo, preden bi sprejel besede v članku. “

Bidenovi komentarji so doslej leteli pod medijskim radarjem. Vendar se je nekaj elementov zgodbe zdelo neumestno. Biden je v četrto leto mandata podpredsednika vstopil okoli leta 2013, Negrijeva osmrtnica pa navaja, da se je leta 1993 upokojil iz Amtraka, medtem ko je bil Biden še vedno senator. Medtem je Bidenova mati Catherine Eugenia Finnegan umrla leta 2010.

Poleg tega ga je Bidenova pisarna proslavila, ko je leta 2015 v Air Force Two prevozil milijon milj.

“Pred nekaj meseci je podpredsednik Joe Biden na letalu Air Force Two – uradnem letalu podpredsednika – prestopil mejo prepotovane milje. Želel sem vam predstaviti, kako so izgledale te več kot milijon milje v zadnjih sedmih letih, “je Bidenov podpredsedniški fotograf David Lienemann februarja 2016 zapisal v blogu.

Bidenove pripombe so v besedilu Bele hiše skoraj dobesedno zapisane. Toda uprava je marca spremenila naslove in je tiho popravila zmote, ki jih je Biden izrekel med tiskovno konferenco, na kateri je mešal imena afganistanskega predsednika Ashrafa Ghanija in kontroverznega nekdanjega šefa pakistanske vojske.

“In general Austin se je – pravkar sem se slišal s Kayanijem in čakam na informativni sestanek o tem,” je dejal Biden v četrtek.

Toda v uradnem prepisu poročila Bele hiše je zdaj namesto Kayanija zapisano “Ghani”.

General Ashfaq Parvez Kayani je zapustil pakistansko vojsko leta 2013. V retrospektivi o vodstvu Kayanija je New York Times poročal, da je Kayani bil  obtožen “dvojnega trgovanja in slabe vere”.

Vir: Fox News

Mogoče vam bo všeč

Več v:Svet