PolitikaSvet

Biden za Erdogana najavnil potezo, ki bi lahko izzvala nove napetosti.

Ameriški predsednik Joe Biden je turškemu voditelju Tayyifu Erdoganu v telefonskem klicu povedal, da namerava pokol in prisilne izgone Armencev leta 1915 priznati kot genocid, so za Reuters povedali viri, ki so seznanjeni s pogovorom.

Ta poteza, pričakovana v soboto, bo po poročanju Reutersa vplivala na poslabšanje že tako napetih odnosov med formalnimi zavezniki znotraj Nata Turčije in ZDA.

Biden bo po podatkih Reutersa v okviru izjave 24. aprila, ko se po svetu praznuje Dan spomina na žrtve genocida nad Armenci, uporabil besedo “genocid”.

Ta poteza bi bila v veliki meri simbolična, vendar bi pomenila prekinitev desetletne prakse skrbno izbran izrazov, ki prihajajo iz Bele hiše, da ne bi užalili Turčije.

Glede na izjavo Bele hiše sta se Biden in Erdogan dogovorila, da se sestaneta na junijskem vrhu Nata.

Biden je v telefonskem klicu na kratko izjavo prenesel svoje zanimanje za konstruktivne dvostranske odnose s razširjenimi področji sodelovanja.

Niti izjava Bele hiše o telefonskem klicu niti izjava turškega predsedstva ne omenjata, da bo Biden uradno priznal pokol Armencev v Otomanskem cesarstvu kot genocid.

Avtor: LK

 

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika