PolitikaSvet

Biden priznava turški armenski genocid, to bo razjezilo Erdogana.

Predsednik ZDA Joe Biden je danes naredil zgodovinsko potezo.

Biden je danes uradno imenoval pokol, ki je bil storjen med časom Otomanskega cesarstva zaradi genocida nad Armenci, ta zgodovinska deklaracija pa bi lahko razjezila Turčijo in morda še dodatno poškodovala nestabilni odnos med natovskima zaveznikoma.

Ta poteza je simbolična na eni strani, vendar še vedno pomeni prekinitev z desetletji staro prakso skrbno uporabe izrazov, ki prihajajo iz Bele hiše, da turčije in njenega voditelja Erdogana ne bi žalila.

Armenska diaspora v ZDA bo proslavila potezo predsednika ZDA v obdobju, ko se Ankara in Washington ne strinjata glede številnih političnih vprašanj.

“Spoštujemo vse Armence, ki so umrli v genocidu”

“Američani spoštujejo vse tiste Armence, ki so umrli v genocidu pred 106 leti,” je v izjavi dejal Biden.

Danes se zaznamuje dan spomina na žrtve armenskega genocida po vsem svetu.

Pred letom dni je Biden kot predsedniški kandidat sodeloval na spominski slovesnosti za 1,5 milijona Armencev, ubitih v Otomanskem cesarstvu, v tem času pa je dejal, da bo podprl prizadevanja za priznanje genocida.

“Danes se spominjamo grozodejstev, s katerih se sooča armensko ljudstvo v Metz Yeghern, spominjamo se armenskega genocida. Če bodo izvoljeni, se zaobljubljam, da bom podprl resolucijo o priznavanju armenskega genocida in da bodo splošne človekove pravice prednostna naloga,” je objavil v tem času na Twitterju.

Turčija prizna umore, toda...

Turčija priznava, da je bilo v Otomanskem cesarstvu med 1. svetovno vojno ubitih veliko Armencev, vendar trdi, da gre za veliko manjše število žrtev in da vlada ni sistematično ubijala Armencev.

Bidenov korak k priznavanju genocida bo še dodatno škodovall že tako revnim odnosom med Natovimi zavezniki, je v torek opozoril turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu.

Odziv Turčije in njenega voditelja Erdogana, ki zagotovo ne bo miren, je zdaj v čakanju.

Avtor: LK

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika