Foto: Lawrence Hur, Pixabay
SvettehnologijaV fokusuŽivljenje

Bi moralo državljane v Beogradu skrbeti na novo nameščene nadzorne kamere?

Od leta 2019 srbska vlada dela na izvajanju projekta nadzora v Beogradu. Del tega projekta vključuje namestitev na tisoče pametnih nadzornih kamer po mestu. Vse te kamere je priskrbel kitajski tehnološki velikan Huawei. Te kamere so pritegnile pozornost javnosti, aktivistov in celo institucij v Evropski uniji. Ali kamere preprosto ščitijo državljane v Beogradu? Ali pa bi jih lahko uporabili tudi za njihovo sledenje?

Oko na nebu

Na eni izmed prometnih ulic v Beogradu strokovnjak za kibernetsko varnost in inženir digitalne forenzike Andrej Petrovski pokaže eno najnovejših kamer, katera se lahko uporabi tudi za prepoznavanje obraza. “Te kamere lahko prepoznajo obraze, prepoznajo predmete, registrske tablice in v bistvu vsako človeško transakcijo, ki se dogaja okoli njih,” pojasnjuje.

Po njegovih besedah je vse te podatke mogoče shraniti v arhivsko zbirko, ki jo upravljata notranje ministrstvo in policija. To potencialno pomeni, da bi lahko podatke analizirali, “in jih navzkrižno sklicevali z drugimi viri podatkov in drugimi informacijami, ki bi jih morda imeli”. Zagovorniki digitalnih pravic pravijo, da so po mestu našli vsaj 1200 pametnih kamer.

Oblasti odločno zanikajo, da je katera koli programska oprema za prepoznavanje obrazov aktivna ali v uporabi. Trdijo, da kamere samo nadzorujejo promet in pomagajo v boju proti kriminalu. Aktivisti so pri tem dvomljivi.

Varnostna pogodba

Pred petimi leti sta srbsko ministrstvo za notranje zadeve in Huawei podpisali pogodbo za povečanje ulične varnosti. Skupni stroški tega niso znani, a kritiki pravijo, da znašajo več deset milijonov evrov. Kritiki verjamejo tudi, da so se nove kamere pojavile povsod med ,,lockdownom,, zaradi pandemije leta 2019. To je le še podkrepilo njihov sum.

Vir: Euronews

Mogoče vam bo všeč

Več v:Svet