Foto: REUTERS
EvropaV fokusu

Belorusija: »Panika in izgubljanje stika z realnostjo se stopnjuje: Lukašenko ukazal popolno zaprtje meje z Ukrajino«

Alexandar Lukashenko, Eden izmed zadnjimi »Zakarpatskimi« političnimi bolniki, drugače imenovani v njihovih domačih, njemu nenaklonjenih krogih tudi kot »Sacha Neschisleni«(Saša Neprištevni), kljub znani diagnozi še kar grozi in »obračunava«.

Aleksander Lukašenko, je včeraj po poročanju BelTA, nacionalne tiskovne agencije Belorusije, dejal, da je beloruskim obmejnim enotam naročil, da naj v celoti blokirajo mejo z Ukrajino.

Po njegovih besedah, ​​je razlog ta, da “iz Ukrajine v Belorusijo vstopi in po raznih kanalih tudi ostane ogromna količina orožja”. Te besede bi naj bile izgovorjene na slovesnem srečanju ob dnevu neodvisnosti.

V svojem slogu samodržca in avtokrata nadaljuje češ, da so bile razkrite kar zaskrbljujoče število “spečih” terorističnih celic, ki jih pri njih imenujejo samoobrambne enote. Ob tem je »jasno« , da je njihov cilj da bodo »Dneva X« prisilili aktualno oblast in Lukashenka samega k umiku. Te speče celice naj ne bi vedeli kaj pomeni ta dan, vedo le to da za uspeh preobrata morajo pridobiti domače ljudi.

Krivce oziroma države, ki so vključene v vse to in bi stale za tem, po njegovem, so: Nemčija, Ukrajina, ZDA, Poljska in Litva, osebni pobudnik dokončne rešitve njegovega umika pa kar nemška kanclerka Angelo Merkel. Lukašenko je govoril o vse večji kampanji za njegovo strmoglavljenje in napovedal konec “obsežne protiteroristične operacije”. “Zdelo se nam je, da nas bodo ekonomsko zadušili. Ne. Terorizem v državi nad ljudmi in predmeti se nadaljuje v večjem obsegu,” je Lukashenka citirala BelTA.

Znano je da ga EU ga skoraj leto dni ne priznava za beloruskega predsednika. Pred desetimi dnevi je EU skupaj z ZDA in Kanado uvedla zaporedne sankcije proti njegovemu režimu. Od časa ko so nasilno s pomočjo bojnih letal Belorusije primorali k pristanku tuje letalo, ki je letelo nad njihovem zračnem prostoru, se stanje še naprej rapidno slabša. Pa vendar se nekaj premika. Četudi na nevaren in incidenten način.

Mogoče bodo Belorusi kmalu zagledali luč na koncu tunela svoboščin in demokracije!?

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa