EvropaGospodarstvoSvet

Azijski vlagatelji previdni, dolar je narastel

Azijske borze trgujejo previdno, medtem ko se je dolar okrepil, saj se vlagatelji bojijo, da bi lahko naraščajoči inflacijski pritiski svetovne centralne banke začeli zmanjševati gospodarske spodbude.

Indeks MSCI azijsko-pacifiških delnic, brez Japoncev, se je za približno 7 ur pocenil za 0,3 odstotka in zdrsnil z najvišje ravni v dveh tednih.

S tem se je indeks Nikkei na tokijski borzi zmanjšal za 0,45 odstotka, cene delnic v Južni Koreji in Hongkongu pa so padle za približno 0,3 odstotka. V Avstraliji in Šanghaju pa so se indeksi nekoliko dvignili.

Inflacija je v nevarnosti za krepitev

Previdno trgovanje je posledica bojazni vlagateljev, da bo zaradi naraščajočih inflacijskih pritiskov centralna banka kmalu začela zmanjševati spodbude gospodarstvu.

Lani so centralne banke na začetku koronakrize na finančne trge vbrizgale na tisoče milijard dolarjev in znižale obrestne mere, da bi beležile nizke cene za povečanje posojil in oživitev gospodarstev.

In ker se cepljenje s covidom- 19 in množična fiskalna in denarna spodbuda pospešuje, se okrevanje pospešuje, inflacijapa grozi, da se bo okrepila.

varnostne ukrepe bo treba prej ali slej zmanjšati, vendar bi lahko bila stopnja tega procesa odvisna od gibanja inflacije. Čim hitreje se inflacija  poveča, prej se lahko centralne banke premaknejo za zmanjšanje ukrepov.

Voditelji centralnih bank ZDA pravijo iz dneva v dan, da bi morala biti naraščajoča inflacija začasna, da ima Fed orodja, da jo obdrži in bo nadaljeval s spodbujanje denarne politike.

Vendar nekateri pravijo tudi, da so pripravljeni odpreti razpravo o zmanjšanju spodbud.

“Zdi se, da vsi pošiljajo zelo blago, a koreografsko sporočilo, da se razmere v gospodarstvu izboljšujejo in da lahko vsaj eden začne govoriti o tem, kdaj se bo razpravljalo o zaostritvi politike,” pravi Andrew Mies, generalni direktor na 6 Meridian.

Vlagatelji zaradi tega nerado tvegajo, dokler ne bo jasnejša slika inflacije.

Ta teden bo izšlo poročilo o osebni potrošnji ZDA, ki bi lahko narisalo jasnejšo sliko o tem, na kakšni ravni se vodi inflacija.

Pred dvema tednoma so poročali, da so se cene potrošnikov dvignile po najvišji stopnji v zadnjih 12 letih, kar je podžgalo negotovost na trgih.

Dolar krepi, cene nafte padajo

In na valutnih trgih se je vrednost dolarja glede na košarico valut dvignila in dosegla najvišjo raven v enem tednu.

Dolarski indeks, ki kaže vrednost ZDA proti ostalih šestim večjim svetovnim valutam, je okoli 90,15 točke, včeraj pa je bil v tem trenutku 89,66 točke.

Tečaj dolarja proti japonski valuti je skočil z včerajšnjih 108,70 na 109,15 jena.

Proti evropski se je okrepila tudi vredna vredna 1,2175 evra, včeraj pa je bila 1,2250 dolarja.

Evro je v spirali navzdol, saj je član uprave Evropske centralne banke (ECB) Fabio Panetta dejal, da je prezgodaj za prekinitev programa za nujni nakup obveznic, kar pomeni, da ECB še naprej nadaljuje z lohko monetarno politiko.

Cene nafte so medtem nekoliko padle po včerajšnjem rahlo dvigu.

Na londonskem trgu je cena soda zdrsnila za 0,40 % na 68,60 dolarja, medtem ko je na trgu ZDA sod padel za 0,45 % na 65,90 dolarja.

Avtor: LK

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa