GospodarstvoSvet

Azijski delniški trgi stagnirajo, kitasjki BDP je močno poskočil.

Na azijskih trgih so delniški indeksi po izidu rekordne stagnacije, a šibkejše od pričakovane, rasti kitajskega gospodarstva v prvem četrtletju.

Azijsko – pacifiški delniški indeks MSCI, brez japonskih, je okoli 19. ure padel za o,1 odstotka.

Na tokijski borzi se je indeks Nikkei okrepil za 0,1 odstotka, cene delinco v Hong Kongu, Singapurju in Šanghaju pa so se zvišale med 0,1 in 0,5 odstotka. V Južni Koreji in Avstraliji pa so se znižali za približno 0.1 odstotka.

Danes zjutraj  je v središču pozornosti vlagateljev dejstvo, da je v prvem četrtletju bruto domači proizvod ( BDP) Kitajske poskočil rekordnih 18,3 odstotka v primerjavi z enakim obdobjem lani, ko je bilo gospodarstvo pod pritiskom izbruha koronske krize.

Čeprav je impresivna, je številka šibkejša od pričakovane, glede nato, da so analitiki agencije Reuters ocenili, da bo BDP zrasel za 19 odstotkov.

Danes zjutraj so sporočili tudi, da se je prihodek od prodaje v trgovini na drobno marca povečal za 34 odstotkov, več kot je bilo pričakovano, medtem ko je bila rast industrijske proizvodnje za 14 odstotkov šibkejša od pričakovane.

Šibkejše naložbe v nepremičnine

Anaitiki pravijo, da podatki ne bodo spremenili ničesar v ocenah močnega okrevanja drugega največjega svetovnega gospodarstva, pa tudi v smislu pričakovanj, da bo kmalu sledilo zaostrovanje politik, da se prepreči pretirana rast cen nepremičnin.

” Naložbe v nepremičnine so bile nekoliko šibkejše, vendar to ni presentljivo, saj oblasti zaostrujejo pogoje posojanja v tem sektorju, medtem ko se domača potrošnja še naprej normalizira. Ti podatki na splošno nebi smeli bistveno vplivati na trge.” pravi Ei Kaku, strateg v Nomuri

Avtor: LK

Mogoče vam bo všeč