EvropakoronavirusSlovenijaV fokusu

Avstrija bo obvezno karanteno za prišleke nadomestila z dokazilom o PCT

Avstrija bo od srede obvezno karanteno za prišleke iz nekaterih držav nadomestila z dokazilom o prebolelosti covida-19, cepljenju proti covidu-19 ali negativnim testom na okužbo z novim koronavirusom (PCT). Na seznamu držav brez karantene je tudi Slovenija, a je za vstop v državo potrebno ustrezno dokazilo v angleškem ali nemškem jeziku.

Avstrijsko ministrstvo za zdravje, piše STA, je ob tem v ponedeljek sporočilo, da bo nov odlok o pogojih za vstop v državo začel veljati ob polnoči. Še naprej se bo treba za vstop v državo elektronsko prijaviti na naslovu https://entry.ptc.gv.at. Dnevni migranti morajo tovrstno prijavo obnoviti vsakih 28 dni, je prav tako v ponedeljek poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

»V številnih državah se zmanjšuje število okužb, tako da lahko vzporedno z odpiranjem države uveljavimo tudi olajšave pri vstopu v Avstrijo,« je sporočil avstrijski minister za zdravje Wolfgang Mückstein. Dodal je, da bo Avstrija priznala vsa cepiva proti covidu-19, ki sta jih doslej priznali Evropska agencija za zdravila in Svetovna zdravstvena organizacija. Po navedbah APA Avstrija zaenkrat ne priznava ruskega cepiva Sputnik V, priznava pa kitajsko cepivo Sinopharm.

»Pri vstopu z območij z visoko incidenco bo še vedno veljala karantena, za države z novimi različicami virusa še strožja pravila,« je še napovedal avstrijski minister za zdravje.

PCT dokazilo v angleškem ali nemškem jeziku

Na seznamu držav, za katere ne bo več obvezna karantena ob vstopu v Avstrijo, bodo poslej poleg Slovenije še Andora, Avstralija, Belgija, Bolgarija, Češka, Danska, Nemčija, Estonija, Finska, Francija, Lihtenštajn, Grčija, Irska, Islandija, Italija, Južna Koreja, Latvija, Luksemburg, Madžarska, Malta, Monako, Nova Zelandija, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, San Marino, Slovaška, Španija, Švica in Vatikan. Iz vseh teh držav je ob PCT dokazilu v angleškem ali nemškem jeziku omogočen vstop v državo v vseh oblikah, tudi turističen.

Ob vstopu v državo iz tveganih držav ali držav z visoko incidenco okužb bo prav tako potrebno PCT dokazilo, karantena pa ne bo obvezna za cepljene ali prebolevnike, bo pa obvezna za testirane. Karanteno bo mogoče skrajšati po petih dneh z novim negativnim testom na okužbo z virusom sars-cov-2. Trenutno v to kategorijo spadajo Hrvaška, Litva, Nizozemska, Švedska in Ciper.

PCR test pod nadzorom zdravstvenih organov

Vstop iz držav z novimi različicami virusov, trenutno so to Brazilija, Indija in Južna Afrika, bo omogočen samo avstrijskim državljanov ali osebam, ki imajo v Avstriji prebivališče, ter zaradi humanitarnih razlogov ali v primeru posebnega interesa za Avstrijo. Pri tem bo brez izjeme obvezen negativen PCR test. Avstrijski državljani in osebe s prebivališčem v Avstriji, ki so bili v zadnjih desetih dneh v eni od držav z novimi različicami novega virusa, pa bodo morali v 24 urah ob vstopu v državo opraviti PCR test, ki bo potekal pod nadzorom zdravstvenih organov.

(uredništvo)

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa