koronavirusLokalnoV fokusuVideoZdravje

(AVDIO) UKC Maribor se vrača v stare tirnice

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor imajo le še deset bolnikov s covidom-19, od tega jih pet potrebuje intenzivno nego, kar je po besedah strokovnega direktorja Matjaža Vogrina daleč najboljša situacija v zadnjem letu. Vsi ti bolniki so na enem mestu, zato je delo na ostalih le še minimalno okrnjeno. Več v AVDIO posnetku izjave dr. Matjaža Vogrina:

Bolniki s covidom-19 so nameščeni v enoti na oddelku za nevrokirurgijo, drugod pa programi spet tečejo podobno kot pred epidemijo. “Trenutno UKC Maribor deluje na približno 98 do 99 odstotkih zmogljivosti kot pred korona krizo. S tem smo zelo zadovoljni, saj je treba ne le normalizirati delo, ampak tudi počasi zmanjšati čakalne dobe, ki so se v tem času nakopičile,” je Vogrin dejal v izjavi za medije.

Zaostanki so po njegovih besedah na vseh oddelkih, razen pri tistih bolnikih, ki so potrebovali urgentno obravnavo in onkoloških bolnikih. Najbolj izstopajo oddelki za infekcijske bolezni, ortopedija, revmatologija in dermatologija.

V času epidemije so v UKC Maribor opravili 82 odstotkov rednega programa oziroma 7000 hospitalnih obravnav in 70.000 ambulantnih pregledov manj kot v času pred covidom-19. Vogrin je povedal, da se bodo dejavno lotili skrajševanja čakalnih seznamov septembra, saj je treba dati zaposlenim nekaj časa, da si opomorejo po zahtevnem letu. Med zaposlenimi v zadnjem času več ne beležijo okužb z novim koronavirusom, zato je manj bolniških odsotnosti, je pojasnil strokovni direktor.Med zdravniki je cepljenih proti covidu-19 okoli 91 odstotkov, med vsemi zaposlenimi v UKC Maribor pa 60 odstotkov. Zato bodo še naprej spodbujali zaposlene k cepljenju. V sredo bodo tudi začeli ponujati cepljenje proti covidu-19 za ljudi, ki pridejo v bolnišnico na pregled ali preiskavo. Med cepivi bodo lahko izbirali in na cepljenje se ni treba predhodno najaviti.

Pri obiskih bolnikov ostajajo previdni. Ti so zaenkrat še vedno prepovedani, po besedah Vogrina pa pri tem čakajo na smernice z državne ravni.

Zelo se bojimo četrtega vala epidemije. Nanj se že intenzivno pripravljamo,” je povedal Vogrin. Kot je dejal, trenutno analizirajo preteklo delovanje v zvezi s covidom-19, na podlagi tega pa bodo izdelali nadaljnje ukrepe. “Želimo se pripraviti maksimalno, kar je mogoče, tako na ravni prostorov in opreme kot kadrov,” je dejal.V zadnjem letu dni je zapustilo UKC Maribor 38 srednjih medicinskih sester in 22 diplomiranih medicinskih sester, na novo pa se je zaposlilo 23 srednjih in 36 diplomiranih medicinskih sester. Končno število je torej približno enako. “Situacija ni najboljša, a daleč od tega, da bi bila tako kritična kot v nekaterih drugih ustanovah,” je še povedal Vogrin in se zahvalil vsem zaposlenim za njihov prispevek v soočanju z epidemijo.

Vir: STA

Mogoče vam bo všeč