Foto: Reuters
EvropakoronavirusZdravje

AstraZeneca krši pogodbo, EU si prizadeva za veliko kazen

Odvetnik Evropske unije Rafael Jafferali je AstraZeneco obtožil kršitve pogodbe o nabavi koronavirusnega cepiva, belgijsko sodišče pa je zaprosilo, naj podjetju naloži zajetno globo.

Aprila je EU tožila angleško-švedsko družbo, potem ko je izdelovalec cepiv napovedal načrte, da bo do konca junija namesto 300 milijonov, predvidenih v pogodbi, dostavil le 100 milijonov odmerkov cepiva.

Razsodba pričakovana naslednji mesec

Bruselj zahteva, da podjetje do konca junija dostavi vsaj 120 milijonov odmerkov cepiva. AstraZeneca je v začetku maja dostavila 50 milijonov odmerkov, kar je le četrtina od 200 milijonov odmerkov cepiva, predvidenih v pogodbi do tega datuma.

“AstraZeneca ni niti poskušala izpolnjevanje pogodbe,” je na prvi obravnavi na sodišču v Bruslju dejal odvetnik Jafferali. Dejal je, da EU zahteva deset evrov na odmerek za vsak dan zamude kot nadomestilo za neskladnost. Če bi ga sodnik sprejel, bi kazen veljala od 1. julija.

Jafferali je še dejal, da EU za vsako posamezno kršitev pogodb, o čem bi lahko odločal sodnik, zahteva dodatno globo v najmanj desetih milijonih evrov. Junija se pričakuje razsodba.

avtor: LK

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa