EvropaPolitikaV fokusu

(Analiza) Zmagovalec na bolgarskih parlamentarnih volitev, GERB, bo predlagal Vlado-to je zaveza in pretveza.

Pa smo le dočakali, prvo povolilno analizo, ali jasen pogled, prej nujno in javno videnje, svojega položaja po nedavnih volitev v njihovi državi. Menijo da so dolžni. Vsaj oni ne sodijo med »mečkače« in neodločneže in tudi ne slovijo po tem da ne vedo kaj po očitni zmagi z večjo prednostjo pred zasledovalci. Kot pravijo drugi imajo te težave, hm, bolj nevednost ali neiznajdljivost v danem trenutku. Menijo prav tako da za enkrat vsi ki jim sledijo , posebej tistih z recimo temu z nekim občutnejšim odstotkom zaupanja bolgarskih volivcev, da nimajo jasen pogled ali platformo delovanja, podprta z konkretnim programom kako ponuditi rešitev in začeti vladati, voditi državo. Tukaj kot slovenski volivec, poznavalec in analitik se ne morem izogniti paralele z našo Slovenijo v kateri so se zgodile dvojne volitve platformo, zasnovo volilne kampanje proti določeni osebi in politiki ne pa za neko rešitev ki bi bila boljša, učinkovitejša in delujoča takoj. To se nanaša posebej na drugega, sicer z občutno razliko, po doseženem rezultatu, stranko ITN( imamo takšen narod)ter voditelja taiste znani TV voditelj in zabavljač, lomilec ženskih src(vsaj bolgarskih žensk) Slavi Trifonov. Vsi , če se lahko tako izrazim, čepijo na sveže »izvaljenih« volilnih jajc, in zadovoljno kokodakajo. Pa ne bi smeli. Ker če so želeli dobiti dovolj ali več kot s pričakovali, morajo to spremeniti v morebitno vlado, vladanje in na temu temelječih rezultatov. Da se začne nekaj dogajati, pa se ne.

Zato so danes v GERB-u sklicali srečanje z novinarji in podali svoje videnje, pravijo jasen pogled in vizijo, brez čakanja in prosti tek. »Kot prva politična sila smo dolžni predlagati vlado, ki jo bomo kljub majhnim možnostim podprli v naslednjem parlamentu. Vlado ne bomo predlagali kot politični znak, temveč vlado, ki bi lahko že prvi dan reševala probleme in zasledovala ambiciozne cilje«. “To je na začetku današnje tiskovne konference GERB izjavil Tomislav Dončev, donedavni podpredsednik vlade. Stranka je, kot vse v politiki, živa stvar tako da je zelo verjetno da bodo zaradi rezultata parlamentarnih volitev v GERB prišle tako osebne kot strukturne spremembe znotraj nje zaradi nje same in zaradi morebitnega vladanja. Glede na velikost in ljudski in strokoven potencial to ne bo problem le da bo izziv času in okoliščinam. Vlado in Ministrski svet lahko sestavi v enem tednu. Mnogo slabša rešitev za državo samo je kot menijo analitiki, da se dela na tem in izgublja čas s tem da se pripravljajo scenarije kako zaobiti zmagovalca volitev. To je jalovo početje. Zagotovo se ne more izničiti to kar je zmožen in kolikor je zmožen nekdo ali stranka ki je zmagala na 14 volitvah od tega na 5 zaporednih. Kdor hoče tega izničiti ali zapiti ter spregledati dela ali bo naredil kardinalno napako. Skoraj trideset odstotkov je šlo na anti-volitev oziroma zoper koga voliš za nekoga. Ob vedenju, da je možnost mala da bi se sestavila delujoča koalicijska vlada so pripravljeni predlagati in voditi ekspertno vlado, da vse deluje kot je treba ter obenem pripraviti vse potrebno za morebitne predčasne volitve. Samo to se ne sme zgoditi, da bi država stala. Z druge strani anti-GERB strank ni jasnih znakov da premorejo kaj kot da za enkrat proslavljajo zmago in ne kako bodo to zmago udejanjali v prid volivcem, ki so jim zaupali svoj glas.

Presenetljivo je to da sta še dve stranki iz politično sorodne skupine EPP-ELS, ki nista pripravljeni podpreti Vlado ki bi bila učinkovita ampak gladijo na tem da v morebitni drugačni koaliciji iztržijo več. Žal , če bo vse stalo tako in ne bo nobeden menadžeriral državo nihče ne bo dobil nič. Ne bo ne asfalta, ne bo športnih objektov, ne šol, ne zeleni programi, zelena bo zavist in nevoščljivost od katere ne bodo imeli njihovi državljani nič ali še to ne.

To da nekdo dobi mandat za sestavo vlade ko še ni sestavil samega, ob vseh možnih nevšečnosti se spopada njihova država , tako kot mnoge druge, je slabo in neodgovorno za vse ki nekoga označujejo za neodgovornega. Če se bo kaj ustavilo in šlo po narobni poti bo mnogo joka, vika in krika, samo palci bodo obrnjeni navzdol zaradi njihove neiznajdljivosti. Dna glas se da hitro zapraviti , če zapravljaš prepotreben čas.

Velika je bojazen da bodo politični »fazani«lovili in dobili spodbudo in podporo tudi od zunaj če vidijo da so navadni komaj izvaljeni »piščančki« v primerjavi z nekom ki je preizkušen igralec na domačem in evropskem parketu. To prednost GERB ima. Ali imajo tudi drugi kakšno prednost ali adut pa v naslednji analizi.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa