Foto: STA, Zagreb, 25.11.2015
PolitikaSlovenijaSvetV fokusu

Amerški predsednik Biden ob državnem prazniku čestital predsedniku Pahorju

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor pred državnim praznikom, dnevom državnosti, prejema številne čestitke voditeljev držav. Danes mu je čestital predsednik Združenih držav Amerike Joseph R. Biden, Jr.

Predsednik Biden je predsedniku republike Borutu Pahorju in vsem državljankam in državljanom čestital ob Dnevu državnosti in za 30. obletnico državnosti. Dodal je, da ima poseben pomen dejstvo, da s to obletnico  sovpada tudi drugo predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije, ki ga vidi kot izjemno priložnost, da Slovenija prispeva h krepitvi odpornosti Evropske unije na zdravstvene krize in kibernetske napade. To je tudi priložnost, da se še dodatno poudari evropsko zavezanost človekovim pravicam in vladavini prava ter okrepi evropsko perspektivo sosednje regije Zahodnega Balkana, je zapisal.

V nadaljevanju je ameriški predsednik zapisal, da je Slovenija cenjen partner in prijatelj ZDA. “Odkar se je pred 30 leti osamosvojila je vodilna pri promociji regionalne varnosti in vključitvi Zahodnega Balkana v evro-atlantske institucije. Slovenija s svojo zavezanostjo zavezništvu NATO in mirovnim misijam prispeva k miru in varnosti po svetu,” je dodal.

Predsednik Biden je v pismu predsedniku Pahorju še zapisal, da so skupne demokratične vrednote, družinske vezi in prijateljstvo čvrsta podlaga našega prijateljstva. To prijateljstvo in partnerstvo bomo še krepili z medsebojnim gospodarskim sodelovanjem, investicijami, energetskim sodelovanjem in tehnološkimi inovacijami.

Predsednik Biden je na koncu slovenskemu predsedniku še enkrat čestital in zapisal, da se ZDA veseli nadaljnjega sodelovanja s Slovenijo kot zaveznico v NATO in strateško partnerico pri promociji stabilnosti in napredka v Evropi, ki naj bo enotna, svobodna in v miru.

Vir: Urad predsednika Republike Slovenije

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika