Svet

Amerika čaka obsodbo umora Georgea Floyda, mesto varuje vojska.

Sojenje Dereku Chauvinu, nekdanjemu policistu v Minneapolisu, ki mu je bilo sojeno zaradi umora Georgea Floyda lani, naj bi se kmalu končalo. Porota se je umaknila iz sojenja in razmišlja o razsodi.

Tožilstvo je porotnikom povedalo, da je Chauvin ubil Floyda, obramba pa je zanikala, da je nekdanji policist pri delu nepravilno sledil policijskemu postopku. Amerika čaka na izid enega največjih sojenja v preteklih letih, sodišče pa je zaščiteno z bodečo žico, visokimi ovirami in oboroženimi vojaki nacionalne garde.

Mesta po vsej državi se pripravljajo na protest ne glede na sodbo.

Tožilstvo in obramba sta v ponedeljek na sojenju, ki je trajalo tri tedne, izrekli sklepne predloge. Tožilstvo je nato imelo še eno priložnost, da izpodbija argumente obrambe, preden je bila porota poslana na posvetovanja.

Kaj je sklenila Obramba ?

Eric Nelson, odvetnik nekdanjega policista Dereka Chauvina, je trdil, da je njegova stranka storila to, kar bi storil vsak “razumni policist”, potem ko se je našel v “dinamični” in “tekoči” situaciji, ki vključuje prepiranje nad velikim človekom s tremi policijskimi uradniki.

Rekel je, da so Chauvinu podrli kamero in značko zaradi “feroista boja”.

Nelson je tudi trdil, da je na Floyda pomembno vplivalo zdravilo, ker se telo odziva na uporabo opioidov, še posebej v primeru nekoga, ki ima diagnozo hipertenzije. Odvetnik trdi, da Chauvin verjetno ni namerno kršil pravil o uporabi sile, ker če bi to storil, bi se zavedal, da se celoten postopek beleži.

“Policaji vedo, da je vse posneto pred kamero,” je dodal Nelson.

Kaj so tožilci sklenili?

Tožilec Steve Schleicher je poroto pozval, naj “uporabi zdravo pamet, zaupa njihovim očem in temu, kar so videli”, ki se sklicuje na videoposnetek, na kateri je Chauvin 25. maja več kot devet minut klečal na vratu Georgea Floyda.

“To ni bila policija, to je bil umor,” je dodal.

Zadnjo besedo je v ponedeljek dal tudi tožilec Jerry Blackwell. Rekel je, da je celoten proces “tako preprost, da ga lahko razume tudi otrok”.

“Pravzaprav ga je otrok razumel, ko je devetletna deklica rekla: ‘Pojdi stran od njega,’ pravi Blackwell in se sklicuje na enega od opazovalcev nesrečnega dogodka.

“Bilo je tako preprosto. Pojdi stran od njega. Zdravo pamet.”

Kaj se bo zdaj zgodilo?

Porota bo preučila pričanje 45 prič, vključno z zdravniki, strokovnjaki za uporabo sile, policisti, naključnimi mimoidoči in ljudmi, ki so blizu Georgeu Floydu.

Obtoženi Derek Chauvin je obtožen nehotnega uboja, umora tretje stopnje in umora. Chauvin se sooča z zaporom do 40 let, če ga obtožijo za najresnejšo obtožbo umora druge stopnje. Za razsodbo o vseh obtožbah proti njemu bo morala porota dati soglasno mnenje. Ena razlika med mnenjem v poroti bi povzročila nesoglasje. Od 12 porotnikov je šest belih, štirje črni, dva pa mešana rasa. Sedem žensk in pet moških je.

Kako se ZDA pripravljajo na končno razsodbo?
Posnetek belega človeka Dereka Chauvina, ki na tleh zadržuje črnca Georgea Floyda, ko vpije “Ne morem dihati”, je leta 2020 spodbudil več mesecev globalnih protestov. Guverner Minnesote Tim Walz je v ponedeljek pred sodbo iskal varnostno pomoč držav Ohio in Nebraska.

Demokrati so bili močno kritični, potem ko je bilo lani v nemirih poškodovanih več kot 1000 stavb in trdnih stavb.

V nedeljo zgodaj zjutraj sta dve enoti Narodne garde utrpeli manjše poškodbe, medtem ko sta varovali sosesko v Minneapolisu. Streljali so nanje iz avta.

Kaj se zgodi, ko bo razsodba?
Dopisnik BBC-ja v Minneapolisu je dejal, da so bile ulice okoli sodišča v ponedeljek zjutraj mirne, a domačini čakajo na razsodbo. Eden od aktivistov pravi, da nameravajo na ulice ne glede na to, kakšna bo razsodba.

Če porota ugotovi, da Derek Chauvin ni kriv po vseh obtožbah ali je kriv samo za umor, manjšo obtožbo, bodo protestniki zagotovo na ulice. A tudi če ga bodo po vseh točkah raziskali za krivega, bo po navedbah enega od aktivistov šel tudi na ulice, a v »slavnem tonu«.

Na ulice bodo prišli, da bi pokazali zadovoljstvo z razsodbo in iskali pravico za druge, ki so umrli med policijsko aretacijo.

Avtor: LK

Mogoče vam bo všeč

Več v:Svet