Foto: Pixabay
V fokusuZdravjeŽivljenje

Ali preskočite zajtrk? Preverite, kaj točno se lahko dogaja z vašim telesom

Odvečna teža

Splošno prepričanje je, da preskakovanje obrokov pomaga izgubiti odvečne kilograme, vendar to ni res. Nekatere raziskave so pokazale, da je lakota, ki jo čutite zjutraj, povezana z debelostjo, ne samo v otroštvu ali mladosti, ampak tudi pri starejši populaciji. Razlog je v tem, da se kasneje zaradi preskakovanja zajtrka prenajedate. Če jeste pred spanjem, takrat lahko pridobite odvečne kilograme.

Slabo razpoloženje

Pri odraslih je izpuščanje zajtrka povezano z motnjami razpoloženja. Ljudje, ki zjutraj ne jedo, so bolj nagnjeni k depresiji. Tudi preskakovanje prvega dnevnega obroka štiri ali pet dni v tednu poveča tveganje za razvoj diabetesa tipa 2 za 55 odstotkov. Lahko bi imeli tudi nižjo raven sladkorja v krvi. Ko raven glukoze v krvi pade, to povzroči motnje razpoloženja v smislu splošne razdražljivosti. Priporočljivo je, da glukoza ni nižja od 70 miligramov na deciliter.

Utrujenost

Po prebujanju in daljšem obdobju brez hrane so se zaloge glikogena zmanjšale in za produktivnost potrebujete več energije. Če jeste zajtrk, vaše telo raztopi maščobne kisline, da proizvede energijo, ki jo telo potrebuje. Toda če preskočite ta obrok, se lahko v nekaj urah popolnoma izčrpate, četudi se dobro zjutraj počutite. Lahko bi imeli tudi težave s koncentracijo in popoldansko utrujenostjo.Jasnejše razmišljanje

Znanstvene raziskave so pokazale, da ima občasen post več pozitivnih učinkov. Ta vrsta prehrane pomeni, da imate vsak dan obdobja brez hrane, ki običajno vključujejo osem ur prehranjevanja in osem ur posta. Če preskočite zajtrk, da dosežete 16 ur posta, bi lahko pomagalo, da vaši možgani bolje delujejo. A če ne gre za prekinitveni post, so študije pokazale, da lahko redno izpuščanje obrokov negativno vpliva na možgansko aktivnost.

Staranje

Težko je verjeti, a preskakovanje zajtrka lahko upočasni proces staranja. Omejitev kalorij in prekinitveni post pomagata uravnavati raven hormonov in inzulina. Mnogi pa raje preskočijo večerjo.

Višja raven kisline

Dietetiki pravijo, da je zajtrk izjemno pomemben za ljudi, ki trpijo zaradi močnejše želodčne kisline. S preskakovanjem obrokov se vam poveča raven kisline in morda lahko začutite zgago in prebavne težave.

Omotica in glavobol

Nepravilna prehrana in izpuščanje zajtrka lahko povzroči glavobol in migreno. Strokovnjaki pravijo, da tudi zajtrk, ki ga pojeste pozneje kot običajno, vpliva na vaše telo predvsem zaradi padca glukoze v krvi. Glavobol, ki ga povzroča pomanjkanje hrane, je zelo močan in ga pogosto spremlja blaga slabost. Obstajajo tudi drugi simptomi, kot so zehanje, bledica in prekomerno potenje.

Kortizol

Kortizol je stresni hormon in s preskokom zajtrka lahko vaše telo proizvede večje količine tega hormona kot odziv na stres lakote. Zato boste občutili tesnobo in slabo voljo. Če se pogosto počutite tako, se posvetujte s svojim zdravnikom, ali je vzrok lahko raven kortizola.Srčne bolezni

Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki izpustijo zajtrk, 21 odstotkov večjo verjetnost, da bodo razvili bolezni srca. Prav tako je pomembno paziti, kaj jeste zjutraj. Krof ne bo zadostoval za vsa potrebna hranila, ki telesu omogočajo normalno delovanje.

Slab zadah

Ljudje, ki izpustijo zajtrk, skoraj dvakrat pogosteje trpijo zaradi zadaha, mnogi pa se niti ne zavedajo te težave. Bakterije, ki povzročajo slab zadah, lahko zjutraj ostanejo v ustih, če niste zjutraj nič pojedli.

Menstrualni ciklus

Raziskave so pokazale, da je nepravilen menstrualni ciklus lahko tudi povezan s preskakovanjem zajtrka. Poleg tega boste močneje občutili menstrualne krče in bolečine. Če imate takšne bolezni, začnite redno zajtrkovati.

Vir: AVAZ ROTO PRESS

Mogoče vam bo všeč

Več v:V fokusu