PolitikaSlovenijaV fokusu

Ali bo Marko Starman nov minister za pravosodje?

Izvršni odbor SMC naj bi se kmalu odločal o predlogu stranke za novega pravosodnega ministra. Najverjetneje je, da bodo namesto Lilijane Kozlovič, ki je minuli teden odstopila, za imenovanje na to funkcijo predlagali Marka Starmana. Pričakovati je, da bodo predlog že danes poslali premierju Janezu Janši, ki se je s Starmanom sicer že pogovoril.

Zdravko Počivalšek / Avtor: Nebojša Tejić, STA

Počivalšek bo do jutri zaključil pogovore o kandidatu za novega pravosodnega ministra

Izvršni odbor SMC je po odstopu pravosodne ministrice Lilijane Kozlovič danes razpravljal o možnih kandidatih za novega ministra. Prvak SMC Zdravko Počivalšek je pooblaščen, da do jutri zaključi pogovore z dvema možnima kandidatoma Najverjetnejši kandidat za ministra je Marko Starman, kar so v SMC sicer potrdili že v minulih dneh. Po neuradnih informacijah STA naj bi bil v igri še stečajni upravitelj Marjan Dikaučič, ki pa utegne v primeru imenovanja Starmana za ministra postati državni sekretar.

Marko Starman visokošolski učitelj na Evropski pravni fakulteti Nove univerze v Novi Gorici in vodja urada za prostor v občini Izola. Med leti 2000 in 2008 je že opravljal funkcijo državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje in na okoljskem ministrstvu, pozneje pa še na vladni službi za lokalno samoupravo in regionalno politiko.

Marko Starman, Foto: Evropska Pravna fakulteta

Dosedanja pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič je sicer odstopila prejšnji četrtek, potem ko je vlada sprejela sklep o neseznanitvi z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev. Janša je takoj po odstopu ministrice predsednika SMC Zdravka Počivalška zaprosil, naj v zakonskem roku oziroma čim prej predlaga novo ime za prevzem vodenja pravosodnega ministrstva.

Lilijana Kozlovic / Foto: GOV.si

Na vprašanje, kaj o Marku Starmanu meni SDS, je poslanka SDS Alenka Jeraj v sredo odgovorila, da bodo najprej počakali na predlog SMC. Ocenila pa je, da je bil Starman v času sodelovanja v vladah SDS učinkovit pri svojem delu. Če bo imenovan, predvidevajo, da bo dober pravosodni minister.

Tudi vodja poslancev NSi Jožef Horvat je spomnil na Starmanovo delo v mandatu prve Janševe vlade. Z njim so imeli tudi pogovore kot kandidatom za ustavnega sodnika. Če ga bo predsednik vlade predlagal v potrditev, v NSi nimajo težav s tem, da bi ga podprli.

Vir: STA

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika