Foto: Vane T Costa
PolitikaSlovenijaV fokusu

30 let Slovenije: »Ponosna, evropska, naša Slovenija – to nam ne more vzeti nihče«

Na dan ko je pred tridesetimi leti na tem istem Trgu Republike prvič zaplapolala slovenska zastava, se je dogajala osrednja proslava ob njeni tridesetletnici. Ta tridesetletnica ni samo njena, je naša, vaša, od Lojza, Marije, Bojane, Ive, Toneta. Je naša, vseslovenska. Bila bi lahko še bolj še od koga, ki bi jo moral in zmogel imeti rajši in bolj srčno. Vsi tam prisotni pa so bili srčni, pristni, zvesti.Veličastnost trenutka bo naš za vselej. To slavnostno in praznično počutje in vzdušje je od tistega ki zmore čutiti, ljubiti, občudovati njo, našo državo. Ji dajati in nič pogojevati

Da smo vredni imeti svojo državo nam pokaže in dokaže prisotnost predstavnikov vseh sosednih držav. Prisotni so bili : Sebastian Kurz, predsednik avstrijske vlade, Viktor Orbán, predsednik madžarske vlade, Andrej Plenkovič, predsednik hrvaške vlade in Luigi Di Maio, zunanji minister Republike Italije.Vsi so v svojih nagovorih poudarili obstoj odličnih odnosov med Slovenijo in njihovo državo. Taiste predstavnike je pozdravil predsednik Republike Borut Pahor. Ta je me drugim želel poudariti,« da se nam danes ponuja možnost in nujnost za oblikovanje tretjega soglasja o zeleni in pametni Sloveniji. Koalicija za velike cilje vedno gradi na tistem, kar nam je skupno in ne razvaja. Taka je bila tudi koalicija pred 30 leti. Zdaj, ko praznujemo 30 let naše čudovite samostojne Slovenije in se ponosno oziramo na naše izjemne dosežke, je najboljši in najbolj primeren čas, da oblikujemo soglasje o zelenem in digitalnem, socialno in gospodarsko trajnostnem razvoju Slovenije za naslednjih 30 let«.

Prihodnost je odvisna od optimizma, sodelovanja in skupni graditvi jutrišnjega dne in prihodnosti vseh nas

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je med svojim pozdravnim govorom dejal : Ponosen sem in ganjen ob teh dveh zastavah, da lahko z vami odprem predsedovanje EU za naslednjih šest mesecev. Evropa je družina in skupaj bomo napisali lepo stran v knjigi skupne prihodnosti.Zunanji minister Portugalske Augusto Santos Silva: Najprej bi izrazil svoje zadovoljstvo, da Portugalska sodeluje v triu z Nemčijo in Slovenijo, ki deluje v veliki harmoniji. Našemu predsedniku vlade je predal »kompas«, ki ga predsedujoči potrebuje za izbiro in določitev smeri plutja Evropske barke. Iz tega lahko rečemo in tudi trdimo lahko, da je Slovenija prepoznana, čislana, spoštovana upoštevana v tujini. To je tako in kdo trdi drugače ali ne ve ali je zlonameren, bi rekle celo škodoželjen.Janez Janša, Predsednik vlade RS se je ob koncu svojega nagovora zahvalil državljanom za potrpežljivost v času epidemije, zdravstvenim delavcem, predvsem tistim, ki so bili v prvih vrstah tega boja. Spomnil je, da smo si demokracijo, svobodo in državnost Slovenci izborili. “Nismo bili rojeni v blagostanju. Smo trdoživ, vendar odprt in optimističen narod. Cenimo sebe in spoštujemo druge. Znamo in zmoremo.” Ob tem je premier dejal, da nikoli ne bomo največji, lahko pa smo marsikje najboljši, najbolj varni, najbolj trajnostni, najbolj povezovalni in vztrajni. Samozavestni in pogumni, kot smo bili pred 30 leti, je še dejal predsednik vlade. Demokracijo, svobodo in državnost smo si izborili. Nič nam ni bilo podarjeno. Nismo bili rojeni v blagostanju. Smo trdoživ, vendar optimističen narod. Cenimo sebe in spoštujemo druge. Znamo in zmoremo. Bog živi naše prijatelje, naj žive vsi narodi.
Bog živi Slovenijo!

Bog naj živi vse, ki so svoje srce prinesli na Trg republike da bi čutili in praznovali skupaj. Pa tudi tisti, ki so bili doma in čutili enako, čutili Slovenijo!

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika