SI
DA BI ZMOGLI IN ŽELELI DELATI DLJE - projekt Polet - pozdrav aktivnim
V Fokusu
Zanimivo

Četrtek, 30. maj 2019 ob 06:10

Odpri galerijo

Maribor, 29. maj 2019– Evropska unija, ki se močno zaveda posledic staranja prebivalstva, si je zastavila ambiciozen cilj – doseganje 75-odstotne stopnje delovne aktivnosti moških in žensk v starosti od 20 do 64 let. Temu želimo slediti tudi v Sloveniji, čeprav smo daleč od zastavljenega cilja.

In kakšno je stanje v Sloveniji in kakšno v kohezijski regiji Vzhodna Slovenija? Stopnja zaposlenosti oseb, starih med 55 in 64 let, je v Sloveniji 33,8-%, medtem ko znaša ta stopnja v EU več kot 60 %. Slovenija ima podpovprečno zaposlenost mladih do 25. leta in starejših od 55 let ter hkrati nadpovprečno zaposlenost oseb, starih med 26 in 54 let, kar je slabo izhodišče za prihodnost gospodarstva, saj se obeta skorajšnji odhod močnih generacij v pokoj in visoka stopnja vlaganja v oskrbo starejših. Če dodamo še podatek, da znaša najdaljša povprečna delovna doba za zaposlene 47 let (Norveška), v Sloveniji pa zgolj 33,4 leta, je jasno, da so spremembe nujne. Poleg izrazito nizke stopnje delovne aktivnosti starejših imamo še zelo visok delež bolniških odsotnosti (4,7 % v letu 2017), še posebej med starejšimi (6,7 %), in problematika bolniških odsotnosti, še posebej dolgotrajnih, se povečuje.

Ti in podobni podatki so nedvomno izziv za celotno družbo in za vsako podjetje posebej. Še posebej tudi zato, ker pri nas mnogi že po 50. letu starosti iščejo izhod za umik s trga dela in razmišljajo o čimprejšnji upokojitvi. Posledično si seveda ne zastavljajo delovnih ambicij in hitro se znajdemo v krogu, ko tudi delodajalci ne vidijo več smisla vlaganja v njih. In če je zmanjševanje delovno sposobnih zaposlenih in hkratno staranje prebivalstva velik izziv za celotno družbo, je vse bolj tudi pomemben omejitveni dejavnik konkurenčnosti podjetij. Aktivnosti, ki jih bodo morala podjetja zaradi aktivnega staranja na delovnem mestu pospešeno vključevati v svoje poslovne modele, so znane, primere dobrih praks najdemo v mnogih državah, žal jih v Sloveniji ni prav veliko.

In prav to je izziv, ki so se ga skupaj lotili Združenje delodajalcev Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije, Štajerska gospodarska zbornica in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije v projektu »Razvoj celovitega poslovnega modela za delodajalce za aktivno in zdravo staranje zaposlenih (Polet)«, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Republike Slovenije.

Na uvodni strokovni konferenci v Mariboru 29.5.2019 pod naslovom »Aktivno in zdravo staranje zaposlenih – priložnost za gospodarstvo«, so spregovorili strokovnjaki in strokovnjakinje, ki se ukvarjajo s to problematiko, predstavljen je bil način dela v projektu, ki žepoteka, pa tudi dva primera dobre prakse, eden iz sosednje Avstrije in drugi iz podjetja Komunala Brežice.

V pisnem nagovoru v zborniku strokovnih prispevkov, ki je bil danes predstavljen preko 120 sodelujočim predstavnikom in predstavnicam iz podjetij, je mag. Ksenija Klampfer, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki je pokroviteljica projekta, izpostavila velik pomen aktivnega sodelovanje socialnih partnerjev, ki so ključnega pomena za udejanjanje poslovnih modelov, ki bodo v podjetja uvajali dobre prakse in s tem prispevali k izboljševanju zdravja in delovne aktivnosti zaposlenih.

Da sta zmanjševanje delovne sposobnosti zaposlenih in staranje prebivalstva pomemben omejitveni dejavnik konkurenčnosti podjetij in gospodarske rasti države, je na današnji novinarski konferenci, ki je potekala ob robu uvodne strokovne konference projekta Polet, opozoril Jože Smole, generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije, ki je vodilni konzorcijski partner projekta, in dodal: »Zato demografske spremembe in vse posledice, ki jih te prinašajo, niso samo problem družbe ali države, ampak postajajo vse bolj tudi zelo konkreten problem delodajalcev. Poslovni modeli za delodajalce za aktivno in zdravo staranje zaposlenih obstajajo, njihova implementacija v vsakodnevne prakse seveda ni hitra in enostavna, je pa znana in mogoča.«

Mag. Aleksandra Podgornik, direktorica Štajerske gospodarske zbornice, ki aktivno sodeluje v projektu Polet, pa je še posebej izpostavila, da sta osnovna cilja projekta zelo jasna: »Doseči želimo 10-% zmanjšanje odsotnosti z dela v podjetjih, vključenih v projekt, in želimo, da bi vključena podjetja vzpostavila strateške platforme ravnanja s starejšimi zaposlenimi, torej zaposlenimi, ki so starejši od 55 let. Podatki za vzhodno kohezijsko regijo dokazujejo, da sta visok odstotek odsotnosti z dela, zlasti starejših, in nizka stopnja delovne aktivnosti starejših zaposlenih zelo velik problem, ki poleg slabšanja stanja zdravja in kakovosti življenja ljudi pomeni tudi manjšo konkurenčnost podjetij.«

Več dodatnih informacij o projetu najdete na strani https://projekt-polet.si/

Galerija slik

Zadnje objave

Sun, 16. Jun 2019 at 17:02

0 ogledov

PU Maribor: Kriminalistična preiskava poskusa umora sodnice Ružičeve v dveh smereh, povezano s službo in zasebnim življenjem
Na kratki popoldanski tiskovni konferenci PU Maribor, na kateri je vodja sektorja kriminalistične policije Andrej Kolbl predstavil prve podatke o nočnem brutalnem napadu na mariborsko okrožno sodnico Danielo Ružič, ni bilo postreženo z novim dejstvi. Kolbl je ponovil genezo nočnega dogajanja pred sodničino hišo v Pekrah, napad naj bi se zgodil okoli 1.15 po polnoči, ko naj bi jo ob prihodu domov počakal eden ali več neznanih storilcev. Andrej Kolbl, ki po pooblastilu generalne direktorice policije vodi Sektor kriminalistične policije PU Maribor, je pojasnil, da »policija zelo resno obravnava napad na sodnico, ki se je zgodil ponoči v okolici Maribora.« Poteka aktivna obsežna preiskava mariborskih kriminalistov v sodelovanju z okrožnim sodiščem, nacionalnim forenzičnim laboratorijem in inštitutom za sodno medicino. Napad po 116. členu obravnavajo kot poskus umora.  Ružičeve naj bi se lotili  z zaenkrat še neznanim predmetom, ji povzročili hude telesne poškodbe po glavi in telesu. Odpeljana je bila na UKC Maribor, njeno zdravstveno stanje naj bi bilo sedaj že stabilno in več ni v smrtni nevarnosti.  O motivih napada je po Kolblovih besedah še preuranjeno govoriti. Intenzivna kriminalistična preiskava potekam v dveh smereh, povezanih s službenim delom sodnice ali njenim zasebnim življenjem. »Kaj več o motivu trenutno še ne morem govoriti, saj je kriminalistična preiskava v zgodnji fazi, zato še poteka ugotavljanje okoliščin in zbiranje vesti,« je še dodal Kolbl in pozval, da se kakršnekoli informacije sporočijo na 113 ali anonimni telefon policije 080 1200.  Daniela Ružič je sodnica na gospodarskem oddelku mariborskega okrožnega sodišča. V zadnjih letih je sodila v več odmevnih zadevah. Med drugim v odškodninski  tožbi DUTB zoper nekdanje vodilne v Probanki, v gospodarskem sporu med Iskro in Mestno občino Maribor glede prekinitve projekta radarji za odškodnino 12,8 milijona evrov ter v odškodninskih tožbah podjetja KND in občine Duplek proti avstrijskemu Verbundu zaradi škode v poplavah Drave leta 2012. Po napadu na mariborsko okrožno sodnico Danielo Ružič se vrstijo ostri odzivi in obsodbe nasilja. Predsednik DS Alojz Kovšca je na Twitterju zapisal, da sta zakon in pravica nad silo. Predsednik SDS Janez Janša pa, da smo tokrat priča fizičnemu nasilju brez primere.  

Sun, 16. Jun 2019 at 11:21

0 ogledov

Brutalno pretepena sodnica okrožnega sodišča v Mariboru
Pred nekaj minutami smo prejeli sporočilo iz Policijske uprave Maribor, da je bil njihov Operativno komunikacijski center 16. 6. 2019 okoli 1.15 ure  obveščen, da je bila na območju Maribora napadena in hudo telesno poškodovana sodnica iz Okrožnega sodišča v Mariboru. Na kraj so bili napoteni reševalci in policisti. Poškodovani je bila nudena medicinska pomoč in z vozilom nujne medicinske pomoči je bila odpeljana v UKC Maribor. Njeno stanje naj bi bilo menda kritično. Policisti so zavarovali kraj dejanja in obvestili dežurnega preiskovalnega sodnika ter državno tožilko, ki sta prišla na kraj. Preiskovalni sodnik je prevzel vodenje ogleda kraja dejanja kaznivega dejanja poskusa umora skupaj z mariborskimi kriminalisti, ki izvajajo obsežne aktivnosti v okviru intenzivne kriminalistične preiskave. Policija poziva vse, ki bi imeli kakšne informacije ali karkoli vedeli o tem napadu, da lahko pokliče na 113 ali anonimni telefon policije 080 1200." Spletni portal Maribor24.si pa poroča, da naj bi bila po sicer neuradnih, a zanesljivih informacijah, žrtev brutalnega napada, ki ga je policija opredelila kot kaznivo dejanje poskusa umora, sodnica gospodarskega oddelka Okrožnega sodišča v Mariboru Daniela Ružič. Identiteto naj bi jim potrdili tudi na PU Maribor.  V rokah sodnice Daniele Ružič je bila tudi odškodninska tožba DUTB zoper nekdanje vodilne v Probanki Romano Pajenk, Milano Lah in Vita Verstovška, od katerih terja odškodnino v višini 2,7 milijona evrov Napad naj bi se zgodil pred njeno hišo v Pekrah, ko se je ponoči pripeljala domov. Reševalci so jo odpeljali na urgenco, kjer so ugotovili več zlomov rok, lobanje in obraznih kosti.Policisti so javnosti namenili tudi poziv: "Pozivamo tudi, če bi kdo imel kakšne informacije ali karkoli vedel o tem napadu, da lahko pokliče na 113 ali anonimni telefon policije 080 1200. " Po poročanju Večerove spletne strani se je po napadu na sodnico  s sporočilom za javnost že odzvalo vrhovno sodišče. "V sodstvu smo šokirani in zgroženi nad brutalnim napadom na sodniško kolegico z Okrožnega sodisča v Mariboru. Takšna nasilna dejanja, ne glede na vzrok, ne smejo imeti mesta v nasi družbi. Upamo, da bodo uspeli organi pregona čim prej raziskati ta nezaslišani dogodek. Ob tem pa se sprašujemo, ali ni ta nasilni izpad tudi posledica dogajanj v zadnjih letih, ko so nespoštovanje sodniške funkcije ter neupravičeni verbalni napadi na sodstvo ter sodnike postali stalnica," so še zapisali. O izsledkih krminalistične preiskave grozljivega napada bomo sproti poročali. Ob 15 h bo prva uradna izjava predstavnika  PU Maribor Andreja Kolbla.

Fri, 14. Jun 2019 at 16:15

423 ogledov

O primeru Kangler so od Brgleza že leta 2016 preiskovalko zahtevali nekdanji poslanci, člani Društva poslancev 90
Naj se je vrhovni tožilec Andrej Ferlinc še tako trudil, da državne svetnike prepriča, da se odpovedo zahtevi za ustanovitev posebne parlamentarne preiskovalne komisije o ugotavljanju odgovornosti današnjih in bivših nosilcev javnih funkcij v kazenskih postopkih zoper nekdanjega poslanca in mariborskega župana Franca Kanglerja, mu ni uspelo. Ne s pismom, ki ga je poslal predsedniku DS Alojzu Kovšči, pa tudi ne s svojo prisotnostjo na sredini seji Državnega sveta, na kateri so svetniki soglasno podprli predlog mandatno imunitetne komisije in predlagatelja, svetnika Marjana Maučeca. Preiskovalka o primeru Franc Kangler je torej dejstvo. Verjetno se bo z nosilci javnih funkcij v sodstvu, tožilstvu, policiji in še kje, ki so bili vpeti v umazano raboto zoper Franca Kanglerja, posebna preiskovalna komisija DZ pričela ubadati z jesenjo.  Prej jo mora DZ še ustanoviti.  Zanimivo pa je, da državni svetnik Marjan Maučec ni bil prvi, ki je Državnemu zboru predlagal ustanovitev preiskovalke v primeru Franc Kangler. To so pred tremi leti storili nekdanji poslanci Državnega zbora, povezani v Društvo poslancev 90. Gre za "veterane"slovenske parlamentarne demokracije, saj so v njem tudi poslanci prvega demokratičnega sklica slovenskega parlamenta., vodi pa jih nekdanji poslanec LDS in SMC dr. Mitja Slavinec. Skratka, na rednem letnem zboru članstva, ki je bil 12. aprila 2016, so sprejeli sklep, da Državnemu zboru oziroma njegovemu predsedniku dr. Milanu Brglezu predlagajo ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije, "ki naj celovito prouči primer pregona nekdanjega poslanca in bivšega mariborskega župana Franca Kanglerja in ugotovi morebitno politično odgovornost vseh vpletenih oseb." To seveda pomeni, da bo morala preiskovalka potrkati na vrata nekdanjih in sedanjih nosilcev javnih funkcij v prejšnji in sedanji  Vladi Republike Slovenije, na Vrhovnem državnem tožilstvu Republike Slovenije, na Vrhovnem sodišču Republike Slovenije ter nosilcev uradnega položaja v drugih državnih organih oziroma organih v sestavi (policija, inšpekcijske službe in Sove seveda!)

Thu, 13. Jun 2019 at 21:25

261 ogledov

Žan Mahnič: Poveljnik Miha Škerbinc ni govoril neprimerno o zdravstvenem stanju načelnice generalštaba SV
Poslanec SDS in podpredsednik KNOVS Žan Mahnič je v izjavi za medije spregovoril o današnji seji Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, na kateri so opravili pogovor z brigadirjem Miho Škerbincem zaradi razjasnitve dejstev v zvezi z opravljenim nadzorom pooblaščene skupine KNOVS na sedežu OVS MORS z dne 23. 4. 2019. Kot je v izjavi za medije poudaril Mahnič, je po današnji seji jasno, da  brigadir Miha Škerbinc ni govoril neprimerno o zdravstvenem stanju načelnice generalštaba Slovenske vojske (GŠ SV), prav tako pa tudi ni odgovoren za nočno streljanje na Počku v marcu.  »Glede na to, kar je brigadir danes povedal, je komisija sprejela tri sklepe, in sicer, da v nadaljevanju opravimo pogovor z načelnico GŠ SV Alenko Ermenc ter z vsemi pripadniki OVS MORS, ki so sodelovali pri zaslišanjih v poveljstvu sil in z direktorjem OVS Dejanom Matijevičem. Sprejeli smo tudi sklep, da KNOVS po zaslišanjih pripravi poročilo o celotni zadevi in da o teh sklepih ter vsebini zaslišanja sam kot podpredsednik KNOVS obvestim javnost,« je povedal Mahnič.  Zaslišanje brigadirja Škerbinca je po besedah Žana Mahniča pokazalo, da ni neprimerno govoril o zdravstvenem, stanju načelnice GŠ SV Alenke Ermenc, pa tudi da ni odgovoren za nočno streljanje na Počku. »V zvezi s slednjim nam je brigadir dal tudi dokument, ki to dokazuje,« je poudaril Mahnič. Kot je pogovor s Škerbincem povzel Mahnič, je brigadir povedal, da je bil 106 dni poveljnik poveljstva sil in da govorice o zdravstvenem stanju načelnice GŠ SV niso bile prvi dogodek v tem času Spomnil se je vsaj še treh primerov, ki so se začeli na enak način kot govorice o zdravstvenem stanju načelnice, »kar pomeni, da obstajajo pripadniki Slovenske vojske, ki jih brigadir Škerbinc imenuje neformalni informatorji, ki so zadolženi za to, da  izvajajo takoimenovano ovaduštvo, to je, da ovajajo poveljnike, pošiljajo naokrog smse, kaj se govori po Slovenski vojski in da si tudi vse skupaj izmišljujejo.«  »Brigadir Škerbinc je povedal, da je do njega prišla informacija, da sta med seboj sprta poveljnik brigade in njegov namestnik. Ko je žele to raziskati, se je izkazalo, da to ni res. Bil je tudi na večerji na eni od tujih ambasad, kjer so bili tudi trije Slovenci, in naslednji dan je načelnica GŠ SV na kolegiju povedala, kaj je brigadir govoril na večerji in od nega zahtevala pojasnila,« je povedal Mahnič in dodal, da je tudi po teh dogodkih jasno, da v Slovenski vojski obstaja mreža ovaduhov, »ki vse, kar poveljnik počne, sporočajo naprej.«  Na to dejstvo je, po besedah Mahniča, brigadir Škerbinc načelnico večkrat opozarjal, ker se je večkrat pokazalo, da vse te govorice niso resnične. »Tak način dela je nedopusten in nesprejemljiv za profesionalno in tako pomembno organizacijo kot je Slovenska vojska,« je povedal Mahnič. »Tudi, ko so se pojavile govorice in medijski zapisi o tem, da naj bi bila načelnica GŠ SV Alenka Ermenc zamenjana, je Škerbinc dejal, da je temu ostro nasprotoval, saj da vojska ne more na tak način menjati načelnikov in je izrazil mnenje, da je primerna za opravljanje funkcije,« je nadaljeval Mahnič in dodal, da je Škerbinc v zvezi s postroji na seji komisije povedal, da je imel vsak ponedeljek govor pred postrojem in da ima več kot 200 prič, ki lahko potrdijo, da ni neprimerno govoril o zdravstvenem  stanju načelnice GŠ SV. »Dejal je, da se mu zdi nesprejemljivo in zavržno, da se prvega vojaka v državi, kar GŠ SV seveda je, na tak način obravnava in masakrira v medijih, da ima dovolj tega, da se širijo govorice o njenem zdravstvenem stanju, da so te govorice neprimerne in da slabijo ugled Slovenske vojske. Ni pa nikoli govoril, da se je načelnica zlomila ali da je nesposobna za to funkcijo,« je pričanje Škerbinca še povzel Mahnič in dodal, da je brigadir z nagovorom želel pomiriti vojake ter doseči, da se preneha z govoricami, ki nikomur ne koristijo. Pri tem je po besedah Mahniča Škerbinc dopustil možnost, da je  njegov govor kdo tolmačil drugače.  »3.4. je bil brigadir obveščen, da na poveljstvo prihaja Obveščevalno varnostna služba (OVS) in da naj jim zagotovi nemoteno delo. Niso mu povedali zakaj OVS prihaja, jim je pa omogočil prostor in zaslišanja. Zaslišani pripadniki Slovenske vojske so kasneje povedali, da so bila zaslišanja nenavadna, da so zahtevali zgolj odgovore z da ali ne. Brigadir je prav tako povedal, da ga OSV ni zaslišala oziroma z njim ni opravila razgovora«, je še povedal podpredsednik KNOVS. Dejal je tudi, da mu je bilo v pogovorih z OVS in direktorjem OVS potrjeno, da ni storil ničesar narobe, eden od pripadnikov OVS mu je celo povedal, da  se je lov na čarovnice neuspešno končal. »Sporno pri delu OVS je, da so delovali po 34. Členu Zakona o nalogah in pooblastilih policije, kar velja za primere raziskovanja kaznivih dejanj, tu pa je bilo brigadirju rečeno, da ne preiskujejo kaznivega dejanja,« je še povedal Mahnič in dodal, da je brigadir tudi povedal, da ga je poklicala načelnica GŠ SV in mu dejala, da ga bo razrešila, ko pa jo je vprašal, zakaj, pa mu je odvrnila, da zaradi govoric.  »Kontekst je bil torej povsem drugačen, kot so ga očitno razumeli nekateri, bode pa v oči, zakaj je OVS, ki je zaključil poročilo 12.4. in ni ugotovil kršitev, še enkrat delal neko poročilo, po tem, ko je bila vložena interpelacija proti ministru za obrambo in ko smo sprejeli sklepe na KNVOS. Kot je takrat poročala novinarka Suzana Perman so v tem novem dokumentu ugotovili obremenitve proti brigadirju Škerbincu. Sprašujem se, kako je mogoče, da OVS najprej zadevo zaključi, tudi naši komisiji reče, da je zaključila zadevo, minister govori, da še poteka neka preiskava, potem pa, glede na vse, kar se je prej dogajalo, OVS zaključi poročilo tako kot ustreza ministru Erjavcu. Vprašanje je, ali gre zopet za zlorabo OVS?« se je vprašal Mahnič, ki je tudi omenil, da brigadirja Škerbinca po njegovem pričevanju ne moti, da je bil razrešen, »temveč način razrešitve, ki je bil nečloveški in nezakonit.«  Kar se tiče streljanja na Počku, je brigadir komisiji dal dokument oziroma poročila, ki ga je na ministra za obrambo naslovila GŠ SV Alenka Ermenc. Pri tem je Mahnič prebral nekatere izseke iz poročila, ki so za brigadirja Škerbnca v celoti razbremenilna. V dokumentu, podpisanem s strani Ermenčeve, namreč piše »Iz obvestila o odobrenih aktivnostih na območju poligona Poček za mesec marec 2019 izhaja, da so bile aktivnosti načrtovane in sovpadajo z ostalimi načrti in ukazi ter da je bila o njih obveščena javnost,« Mahnič je ob tem dejal, da je minister Erjavec trdil, da o teh streljanjih niso vedeli nič. Nato v dokumentu še piše: »V sklopu priprav za vaje 2019, je bil izveden niz pripravljalnih aktivnosti in sestankov za nemoteno izvedbo načrtovanih vaj v Republiki Sloveniji in tujini. Izvedena je bila predstavitev vaj, vključno z zahtevami po dodatnih navodilih in usmeritvah ministra za obrambo. Skozi predstavitve vaj je bila večkrat izpostavljena tudi problematika OSVAD Poček. Glede na posredovane usmeritve in navodila ministrstva menimo, da je Slovenska vojska opravila svoj delež aktivnosti s ciljem pravočasnih priprav za izvedbo vaj, tako z obveščanjem širše javnosti, kot tudi z obiski pri ključnih nosilcih lokalnih oblasti in skupnosti, potekali so pogovori z občino Postojna.«  »Pri tem smo upoštevali usmeritve ministra za obrambo, da se kljub odstopu občine Postojna od dogovora med MORS in občino Postojna, striktno držimo določil in omejitev iz le tega, torej do 10 dni se strelja lahko tudi po 23. uri oziroma da se v nočnem času do 10 dni na mesec strelja, poleti pa je omejitev od junija do septembra 23. ura. Te jasne usmeritve so bile delegirane po liniji poveljevanja in kontrole na podrejene poveljnika poveljstev in enot, ki izvajajo aktivnosti na tem območju. Usmeritve so vključene v akte vodenja in poveljevanja. Pri izvajanju vaj se tako navodila in usmeritve dosledno tudi upoštevajo. Usmeritve in navodila so razvidna tudi iz prilog tega poročila. Glede na opisane ugotovitve menimo, da Slovenska vojska ni kršila dogovora in je izvajala načrtovane aktivnosti v načrtovanem času in na način, ki je predpisan. O svojih aktivnostih je redno in pravočasno obveščala zainteresirano javnost. Menimo tudi, da je Slovenska vojska dosledno izvajala vsa prejeta navodila v povezavi z aktivnostmi na OSVAD Poček. Tudi v primeru vaje SOKOL je potekalo načrtovanje, usklajevanje in obveščanje ter samo izvajanje aktivnosti na vadbišču Poček, skladno z dogovorom, usmeritvami in načrti, ki so bili dani s strani Vlade RS in ministra za obrambo. Z načinom izvajanja nismo kršili nikakršnih normativnih določil,« je  Žan Mahnič navedel dokument, pod katerega je podpisana generalmajorka Alenka Ermenc, načelnica GŠ SV.  »Ta dokument postavlja na laž ministra za obrambo, da ni bilo načrtovano streljanje, da nihče ni vedel, da bo potekalo nočno streljanje ter da je bila linija poveljevanja jasna in da jo je brigadir Škerbinc kršil. Prav načelnica generalštaba tu vse te navedbe zanika,« je poudaril Mahnič. Ob tem je dejal, da če  minister Karl Erjavec tako laže vsem nam, potem ne sme biti več minister. »Danes nam laže o tem, jutri o arbitraži, pojutrišnjem o čem drugem za državo pomembnem. Ta dokument, podpisan s strani Ermenčeve, pa postavlja na laž ministra in tudi opere izmišljene krivde brigadirja Miho Škerbinca,« je povedal Mahnič.  Ob tem je še dejal, da Slovenska vojska streljala skladno z usmeritvami ministra. »Če je Slovenska vojska streljala do 3h zjutraj, to pomeni, da so to bile usmeritve ministra. Še dva dokumenta, ki jih je omenil brigadir Škerbinc dokazujeta, da sta tako vlada kot minister vedela, da bo streljanje tuje in slovenske vojske potekalo ponoči in da bo streljanje s težkimi kalibri,« je še navedel Mahnič.  Nazadnje je še pojasnil, da so poslanci sejo KNOVS danes prekinili, da pa je današnja  seja še enkrat več postavila na laž ministra za obrambo Karla Erjavca. »Če brigadir Škerbinc ni bil kriv za nočno streljanje na Počku  in če ni bil kriv za govorice o zdravstvenem stanju načelnice, kar je povedal tudi OVS, potem se zastavlja vprašanje, zakaj je bil sploh razrešen,« je dejal Mahnič in dodal, da brigadri Škerbinc predvideva, da je do njegove razrešitve prišlo, ker je želel, da se opravi transparenten nakup vozil 8x8  in ker je leto in pol nazaj opozarjal, kaj se bo zgodilo ob takšnem postopku nakupa kot je predviden. »Brigadir Škerbinc meni, da je bil verjetno razrešen tudi zato, ker je opozarjal, da bo 2019 pomembno leto – 70 let zveze Nato, 15 let našega vstopa v Nato, številne načrtovane vaje in tisti, ki želijo drugačne usmeritve Slovenske vojske jim verjetno ta opozorila niso bila  všeč,« je povedal podpredsednik KNOVS.  »Glede na to, kar sem slišal, zaključujem, da brigadir Škerbinc ni govoril neprimerno o zdravstvenem stanju načelnice in ni kriv za nočno streljanje na Počku, upam pa, da bomo ugotovili, kdo je te govorice sprožil in kdo jih je preko sms sporočil in drugih sredstev komunikacije sprožil,« je zaključil Mahnič.  Vir: sds.si

Thu, 13. Jun 2019 at 11:44

184 ogledov

PU Celje: »Več kot odlična »bera« celjskih kriminalistov-dolgotrajno delo prineslo rezultate«
Kriminalisti  in  policisti  Policijske  uprave  Celje  so v sodelovanju z Generalno policijsko upravo v torek zaključili  z obsežno preiskavo kaznivih dejanj  neupravičene proizvodnje in prometa z mamili po čl. 186/I-III in IV Kazenskega  zakonika,  v  okviru katere bodo seveda  kazensko ovadili dvanajst oseb starih  od  27  do  47  let.   Devet  je  slovenskih  državljanov, dva  sta državljana  Srbije  in  eden državljan Hrvaške. Kazensko ovadbo bodo podali za dvanajst kaznivih dejanj. Ob   zaključku   preiskave,   v  kateri  je  sodelovalo  85  policistov  in kriminalistov med njimi tudi  pripadniki Posebne policijske enote PU Celje, so opravili sedem hišnih preiskav. Sedmim osumljenim so odvzeli prostost. Z  omenjeno preiskavo so kriminalisti pričeli  decembra 2018. Ugotovljeno   je bilo, da so glavni  akterji  kriminalne  združbe preko spletne prodajalne s sedežem  na območju Celja,  prodajali  opremo  za  gojenje prepovedane droge konoplje in dajali navodila  za  vzgojo  rastlin.  Prodajali so sisteme za osvetljavo rastlin, sisteme  za  prezračevanje,  zemljo,  gnojila in druge preparate prednostno namenjene  za   vzgojo  rastlin v nadzorovanem okolju, ki omogoča več žetev pridelka letno in večjo vsebnost Tetrahidrokanabinola. Prav  tako  so   si  na sedežu podjetja za proizvodnjo in nadaljnjo prodajo konoplje  opremili  okoli  70  m2  velik prostor, v katerem so kontrolirano vzgajali  dobrih  1000  sadik  konoplje. Posušeno konopljo pa so hranili na drugi  lokaciji,  kjer  so  našli   50  paketov po pol kilograma posušenih rastlinskih  delcev konoplje. Skupaj  so  včeraj  v  hišnih preiskavah, v sedmih prostorih opremljenih za kontrolirano gojenje in pridelavo konoplje, našli in zasegli:    ·    okoli 1500 sadik konoplje v različnih fazah zorenja,    ·    okoli  28  kg  posušenih  cvetov konoplje pripravljenih za nadaljnjo       prodajo,    ·    dobrih 60.000 € gotovine,    ·    več opreme  za gojenje konoplje in    ·    več  pripomočkov  za  preprodajo  droge, kot so tehtnice, aparati za       vakuumsko pakiranje in podobno. To delo in rezultat,  ki so ga dosegli v omenjenih preiskavah,  je  del permanentnih poskusov ustavitve proizvodnje in prodaje te posebej škodljive snovi za zdravje ljudi,  posebej mlajše populacije,  ki se najhitreje »naleze« te novodobne omame, iz katere se gre samo globlje in globlje. V.K.T.

Wed, 12. Jun 2019 at 21:14

308 ogledov

Sreda v sredo: Branko Marinič, župan Vidma pri Ptuju - Kdaj bo konec državne jalovosti pri črpanju EU denarja?!
V tokratni Sredi v sredo sva se v prijetnem ambientu pogovarjala z Brankom Mariničem, županom občine Videm pri Ptuju. Ta teden se namreč v okviru 13. občinskega praznika, občina je sicer že upihnila 24 svečk, vrstijo številne prireditve. Z Brankom Mariničem sva se v 40 minutah sprehodila o razvojnem potencialu občine, ki ga je zlasti veliko na področju turizma. Govorila sva o nesposobnosti države za učinkovito črpanje evropskih nepovratnih sredstev, ki bi jih s pridom uporabili tudi v občini Videm pri Ptuju za energetsko sanacijo javnih stavb, za novogradnje, zlasti pa za prometno infrastrukturo, pri kateri država ni naredila nič. Tudi o nujni sanaciji vodovodnega sistema spodnje Podravje sva govorila.

Zadnji komentarji

Viktor hajsinger

2019-06-02 17:46:33


Dragi Vane K. Tegov, da, da. Groza. Tudi ti nisi več rosno mlad, poznaš našo zgodovino, poznaš aktualno politično razpoloženje, odnose v državi, družbi. Poznaš Celje. Poznaš Celjane. Toda, a si pozabil kako so nas vsa leta po vojni nadlegovali politiki, nas poniževali, podcenjevali? V začetku stari, tipa Franc Leskošek - Luka, pozneje malo mlajši potomci predvojnih komunistov, revolucionarjev. Veš, malo sem prestar, da bi pozabil kaj vse so počenjali ti fakini, in to so počenjali desetletja, vse bolj samozavestno, dokler se ni zbudila Evropa in rekla dost vas imamo svinje, komunistične. Celje, delavsko mesto, Gaberje, kvart revežev, izkoriščanih delavcev, je postalo eno najbolj trdih partijskih središč Slovenije. Celje, mesto priseljenih partijskih, udbovskih podtaknjencev iz cele Jugoslavije. Po vojni so nas ustrahovali. Med vojno so ga "za vsak primer" klicali Hanzi, po vojni pa so nas maltretirali. Iz kmečke družine, pošten obrtnik, po vojni potomci ... Upravnik Carine Celje mi je zaupal. Po razpisu so morali vse vloge oddati celjski udbi, ki je po nekaj dneh sporočila koga lahko zaposlijo. Kadrovska komisija je dajala soglasje o tem kdo je primeren za.,.. Pokojni prijatelj Marko, sin polkovnika, zet revolucionarja, mi ni verjel kako me je nadlegovala partija, šele več let po osamosvojitvi je ugotovil, da je ostal brez službe zaradi politike. Kakšno razpoloženje je vladalo konec 80 - tih, postali smo nasmejani, verjeli, da je bog tudi nam namenil dostojno življenje. Krambergerja so nam umorili, Pučnika "uničili", Janšo zapirali in zapirali. Ustanavljali so nove in nove politične stranke, delali zmedo, vmes pa kradli in ropali najino državo, jo spravili na kant Volilno telo je postalo apatično - prav to so hoteli - in nam ZAVLADALI. Pri tem pa so jim, tudi to dobro veš, pomagali najini politični liderjii in naju - nas spravili v položaj današnjega dne

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

DA BI ZMOGLI IN ŽELELI DELATI DLJE - projekt Polet - pozdrav aktivnim