SI
Pred jutrišnjo sramotno proslavo 50 letnice TO Socialistične republike Slovenije
Janša, Peterle, Krkovič, Kovšca, Hojs, Granda in ostali govorniki VSO sporočajo Pahorju in Židanu: Gre za nezaslišano in protiustavno praznovanje 50. obletnice teritorialne obrambe!
V Fokusu
Novice

Torek, 9. oktober 2018 ob 15:40

Odpri galerijo

V luči jutrišnje osrednje proslave 50. obletnice ustanovitve Teritorialne obrambe Socialistične republike Slovenije (TO SRS), podsistema JLA, ki je služil totalitarni oblasti komunistične Jugoslavije, se je v organizaciji društva MORiS in Združenja VSO odvil posvet z naslovom “28 let Teritorialne obrambe Slovenije, predhodnice Slovenske vojske”, na katerem  so sodelujoči razčistili nekaj zgodovinskih resnic, tudi to, koliko je stara Slovenska vojska.

Predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle je uvodoma izpostavil, da si ni mislil, da se bo pojavila potreba, da to razčiščujemo zdaj. Tudi ne s strani tistih, ki niso bili za Slovenijo. “Vrhovom inštitucij ni jasno, kaj je kaj in kdo je kdo. Tri Jugoslavije je vzel vrag, mi bomo pa slavili te simbole? Kdor ne vidi razlike, mu Bog pomagaj. Meni je leta 1990 zadišalo po Slovenski vojski in ne Teritorialni vojski generala Hočevarja.”

Preberite več: Na protislovenski proslavi bosta častna govorca Židan in Pahor?! Peterle ob tem opozarja: Proslava je v nasprotju z resnico o osamosvojitvi, našimi vrednotami in Temeljno ustavno listino!
“Samo resnice se držimo in ne bo potrebnih razlag o nastanku Slovenske vojske. Berite zakon, kako je nastala TO leta 1968 po sovjetskem vzoru. Po mojem mnenju je nezaslišano in protiustavno, da se praznuje 50 let TO in da to podpirata predsednik države in državnega zbora. Praznujemo nekaj, kar formalno ni obstajalo,” je poudaril Peterle. Obrambni minister osamosvojitvene vlade Janez Janša pa je tako kot Peterle poudaril, da tudi sam ni verjel, da bo potrebno leta 2018 diskutirati o tej tematiki. “Znak, kjer so skombinirali znak TO in rdeče zvezde, je bil že leta 1990. Dobili smo že vabilo na proslavo zbora kočevskih odposlancev ob 70-letnici državnosti. Takrat sem dejal, da škoda, da nam niso to že leta 1991 povedali, pa se ne bi še enkrat osamosvajali. Najbolj drastičen primer je bil, da se je v OVS delilo nagrade za 35 let dela v službi,” je med drugim izpostavil Janša.

Foto: Twitter
Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca je spomnil, kako si je leta 1991 nadel uniformo Slovenske vojske in sporočil, da ga ne bo v službo. “Ta vojska ni imela nikakršne zveze s tisto vojsko, ki so ji rekli JLA. Jaz vem, za koga sem se boril in na kateri strani. Smo v paradoksalni situaciji, ko govorijo o 50-letnici TO. To nikakor ne pije vode.” Po prepričanju Kovšce se da vse kupiti, razen preteklosti. “Kdor je bil na strani osamosvojitve, je to še danes, nasprotniki osamosvojitve zgodovino lahko potvarjajo, resnice pa ne morejo spremeniti.” Načelnik MSNZ Dolenjske pokrajine Rade Klisarič je ob tem izpostavil, da Manevrska struktura narodne zaščite predstavlja temelj TO, predsednik Društva MORiS Kočevska Reka Tone Krkovič pa je spomnil, da je bil 15. maja 1990 izdan ukaz za razorožitev TO, kljub zmagi Demosa na volitvah naslednji dan. “S slednjim so se sile kontinuitete sprijaznile, z vojsko pa ne. Čas bi bil, da je tega enkrat že konec in da se končno stvari postaviti na svoje mesto. V sredo bodo sicer praznovali, kar bodo, in še nekaj dni … V sredo bodo praznovali veleizdajo.”

Peterle je povedal, da je bil o razorožitvi seznanjen s strani ministra Janše, ne pa od vrhovnega poveljstva vojske.“To vse pove,” je prepričan Peterle, ki je ob tem spomnil na vsebino pisma, ki ga je naslovil na predsednika republike Boruta Pahorja. Peterle je Pahorju v pismu napisal, da omenjeno proslavo vidi v nasprotju z resnico o osamosvojitvi, našimi vrednotami in Temeljno ustavno listino. “TO SRS namreč ni bila ustanovljena z namenom podpore osamosvojitve in demokratizacije Slovenije,” je opozoril Peterle ter dodal, da njega kot predsednika demokratično izvoljene slovenske vlade poveljstvo TO SRS ni obvestilo ne o ukazu o odvzemanju orožja (15. maj 1990) ne o njegovem izvajanju dan kasneje, na sam dan izvolitve vlade. Tega tudi ni storil takratni vrhovni poveljnik. “Zame pomeni 16. maj 1990 de facto konec TO SRS. Kaj lahko še stori vojska (obramba), ki je predala orožje?! Na pot osamosvojitve smo se odpravili praznih rok. TO SRS je sodelovala v preddejanju agresije na Slovenijo. Predaja orožja ni bila zgolj tehnična, ampak v bistvu politična zadeva. Izvedena je bila proti osamosvojitvi Slovenije.” Po besedah Peterleta se tako letos lahko kvečjemu spominjamo 28-letnice neslavnega konca TO SRS. “Smiselno in prav pa je, da proslavljamo tisto, kar se je zgodilo pod formalnim naslovom TO oziroma delovnimi naslovi, ki so preko Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) pripeljali do prave in oborožene slovenske vojske,” je prepričan.
 
 
.@ToneKrkovic: S praznovanjem 50 let Teritorialne obrambe bodo praznovali sramotno razorožitev Teritorialne obrambe. In pri tem slavju sodelujeta @BoruPahor in @ZidanDejan.

6:36 PM - Oct 8, 2018
 
25
 
26 people are talking about this
Twitter Ads info and privacy
 
Na postroju v Kočevski Reki ni stala Beogradu poslušna TO generala Hočevarja
Evropski poslanec Peterle je v pismu Pahorju zapisal zgodovinsko dejstvo, da na postroju v Kočevski Reki 17. decembra 1990 ni stala Beogradu poslušna TO generala Hočevarja. “V zavarovanje osamosvojitve in demokratizacije so tam stali ljudje, večinoma prostovoljci, zavezani demokratični volji slovenskega naroda in lojalni novi demokratični oblasti. Zato je takrat zadišalo po slovenski vojski, ki ni služila centrom moči zunaj Slovenije niti ideologiji, ampak slovenski domovini in našim skupnim ciljem.”
 

Granda: “Državo imajo, državo nam želijo ukrasti”
Ob tem je na posvetu zgodovinar Stane Granda dejal: “Državo imajo, državo nam želijo ukrasti. Potrebno je poudariti, da praznujejo kontinuiteto VOS, ki se nadaljuje v Sovi. Kaj pa je Sova naredila? Je odkrila bančno luknjo? Je odkrila pranje iranskega denarja? Izvedel sem, da je mednarodno gledano Slovenija tako zapacana, da FAZ noče objaviti nobenega članka o Sloveniji.” Predsednik združenja VSO Aleš Hojs je spomnil na besede ministra Bavčarja: “V TO RS smo bili aktivirani tisti, ki smo želeli novo državo. Ne gre za nobeno kontinuiteto.” Krkovič pa je opozoril na Belo knjigo slovenske osamosvojitve. “S praznovanjem 50 let Teritorialne obrambe bodo praznovali sramotno razorožitev Teritorialne obrambe. In pri tem slavju sodelujeta Borut Pahor in Dejan Židan.” Ob tem je potrebno pripomniti, da je sicer v zvezi z obletnico Slovenske vojske Pahorju prvo pisalo Društvo MORiS Kočevska Reka. Pismo, pod katerega je podpisan predsednik društva BgGen Tone Krkovič, razkriva, da je omenjeno društvo na strokovnem posvetu v petek, 28. septembra 2018, soglasno ugotovilo, da si izvorno protiosamosvojitveni centri moči v naši državi čedalje bolj organizirano in brezobzirno prizadevajo za degradacijo ključnih osamosvojitvenih dosežkov in vodilnih osebnosti osamosvojitve.

Med posvetom je Kovšca je našteval prijatelje iz vojaške akademije, s katerimi so se leta 1988 razšli zaradi njegovega odhoda iz JLA. “Leta 1991 sem stal nasproti mojim takratnim prijateljem iz agresorske JLA. Ne gre za to, da si prisvajamo osamosvojitev, ampak gre za zgodovinsko dejstvo. Ne smemo dovoliti, da nam to vzamejo.” Janša je opozoril na tablo “Socialistična republika Slovenija – Republiški štab za Teritorialno obrambo”, ki pove, kaj je bila. “Vsebinska kontinuiteta je bila prekinjena z aktom najvišje sramote – ukazom razorožitve TO.”Po prepričanju Janše, če bo šlo tako naprej, bo Tone Krkovič čez 5 let sedel tukaj in polemiziral s tistimi, ki bodo trdili, da je bila Manevrska struktura narodne zaščite (MSNZ) ustanovljena leta 1942. “V načrtu smo imeli, da TO prevzamemo v lastne roke in temu je služila MSNZ. Ertl se je celo pohvalil glede razorožitve. MSNZ ni bila nadaljevanje Teritorialne obrambe iz leta 1968,” je poudaril Janša.

Foto: Twitter
“Ne vem, kaj bi ti snovalci sredine proslave rekli za generala Rudolfa Maistra, ki je leta 1918 zbral fante z avstrijske vojske in z njimi zasedel Maribor,” je dejal Peterle, ki se je ob tem spomnil dogodka, ko je v Kočevski Reki izrekel znamenite besede: “Danes je zadišalo po Slovenski vojski.” Slavnostni govornik je bil po tem, ko je takratni poveljnik zavrnil povabilo na dogodek. “17. decembra smo preobrazili vojsko, predvsem pa ji dali nov pomen in vsebino.”

Medtem ko je Hojs opozoril, da so si vsi drugi narodi bivše Jugoslavije izbrali datume začetka njihove vojske iz drugih časov, ne pa datumov jugoslovanske kontinuitete, je Peterle izpostavil, da 17. maja 1990. praznuje dan Slovenske vojske. “Z izjemo Ivana Omana se nihče od predsednikov predsedstva ni udeleževal dogodkov, kot je prvi postroj. Imeli pa so čas poslati noto, da Peterle ne sme biti govornik na postroju, da ni pristojen,” je povedal Janša.

Govorili so tudi o aretaciji JBTZ, glede katere je Klisarič izpostavil, da je bil o vsem najprej obveščen partijski sekretar. “Saj veste, kdo je bil takrat to.” Prav tako pa je povedal, da sta takrat KOS in SDV sodelovala. A vedno manj, ker je KOS začela izsiljevati SDV, češ, če ne boš sodeloval z nami, te bomo dali v kakšen postopek. “Imeli so svoje sodnike in ti so še danes.”

Foto: Twitter
Kovšca: “Ne pustim si vzeti, da razmišljam s svojo glavo”
Kovšca je prisotnim izdal, da je bil deležen “prijaznih” opozoril, da naj na današnji dogodek ne gre, saj bo to vplivalo na njegovo politično kariero. “Ne pustim si vzeti, da razmišljam s svojo glavo. Zgodovina na koncu vedno najde resnico,” je prepričan Kovšca. Granda pa je ob tem dodal, da so nam leta 1918 vzeli Koroško, leta 2018 pa nam hočejo vzeti demokracijo. “Če bi delovala pravna država, bi se moralo na take dogodke, kot je sredin, poslati vse represivne organe. Ruši se ustavna demokracija,” je prepričan Granda.

O napačni delitvi med levico in desnico, ki jo poznajo v demokracijah, je spregovoril Kovšca in dodal, da očitno hočejo vzpostaviti  sistem, ki ga imajo v Venezueli. Opozorila Kovšce o manipulacijah delitve med levico in desnico je pozdravil Krkovič. “Levica pozablja na krvavo revolucijo.” Za konec je Peterle povedal, da ga v Evropski uniji sprašujejo, kaj se dogaja v Sloveniji, ki je bila nekoč zgled drugim. “Tudi o tem, kako lustracija ni bila možna, saj ni bilo Tito, ki bi z dekretom to ukazal. Imeli smo demokracijo. Kasneje, ko je bilo to možno, pa lustracije niso hoteli.” Spomnil je na Pučnikove besede: “Dovolj je bila ena revolucija.” Po besedah Janše stare Jugoslavije ne bo, saj je nimajo s kom delati. “Tisti, ki so bili proti osamosvojitvi, se vztrajno trudijo omalovaževati čas osamosvojitve.”

http://nova24tv.si/

Galerija slik

Zadnje objave

Fri, 14. Dec 2018 at 20:35

0 ogledov

Terorizem: Evropski poslanci predlagajo nove ukrepe za soočanje z grožnjami
Odbor Evropskega parlamenta za boj proti terorizmu predlaga niz ukrepov za učinkovitejše soočenje s terorističnimi grožnjami v Evropi. Ukrepi med drugim predvidevajo okrepitev Europola, standardizirano deljenje podatkov in izboljšano sodelovanje med državami članicami, boj priti radikalizaciji na spletu in izven njega ter oblikovanje evropskega seznama radikaliziranih skrajnežev. Poslanci si prav tako prizadevajo za okrepljeno spremljanje islamskih borcev, ki se vračajo v Evropo in okrepitev možnosti za njihov kazenski pregon, med ukrepi pa je tudi poostreno varovanje zunanjih meja EU ter preverjanje posameznikov v varnostnih bazah podatkov ob prestopu meje. Odbor je bil ustanovljen julija 2017 z namenom, da pripravi predloge za učinkovitejši boj proti terorizmu, z delom je pričel septembra 2017. Izsledki in priporočila odbora so bili predstavljeni na decembrskem plenarnem zasedanju v Strasbourgu, poslanci so na glasovanju predlagane ukrepe podprli. Sodelovanje in pretok informacij Zaradi mednarodnega značaja delovanja zlikovcev boj proti terorizmu zahteva močan in koordiniran odziv ter učinkovit in hiter pretok informacij med državami EU. “Pretok informacij med državami članicami še vedno ovirajo tehnične pomanjkljivosti. Za učinkovitejše deljenje informacij je potrebno okrepiti Europol in Eurojust, ki služita kot vozlišči za pretok podatkov”, je povedala ena izmed avtoric poročila, Monika Hohlmeier(EPP, Nemčija). Soporočevalka Helga Stevens (ECR, Belgija) je opozorila na področje dešifriranja: “Dešifriranje sporočil je zelo zahtevna naloga, predvsem za manjše države, ki nimajo na razpolago veliko sredstev in tehnične opreme. Zato želimo za to področje zadolžiti Europol, s tem bi razbremenili države članice. Policija in tožilstvo bi s tem na primer pridobila možnost dostopa do šifriranih sporočil na WhatsAppu ali Messengerju. Sedaj je to praktično nemogoče, saj tehnološka podjetja za pridobitev dokazov ne želijo sodelovati s sodišči.” Zaščita zunanjih meja Teroristični napadi so v zadnjih letih razkrili pomanjkljivosti mejnih nadzorov, ki so jih na žalost uspeli izkoristiti zlikavci. Poročilo parlamentarnega odbora države članice poziva k investicijam v tehnološko opremo, ki bi pri mejnih kontrolah omogočala preglede v različnih bazah podatkov. Prav tako poslanci poudarjajo pomen uporabe biometričnih podatkov ter nujno zagotovitev inter-operatibilnosti podatkovnih baz. Preprečevanje radikalizacije Glavni viri radikalizacije posameznikov so neprimerne vsebine na družbenih omrežjih, tiskana in avdiovizualna vsebina, ki podpira radikalne ideje ter stik z že radikaliziranimi skupinami. Poročilo odbora poziva k sprejemu zakonodaje, ki bi od tehnoloških in medijskih podjetij zahtevala, da radikalne teroristične vsebine odstrani s spleta. Podjetja bi prav tako morala redno poročati o pojavu radikalnih terorističnih vsebin. “Če želimo uspešno integracijo posameznikov, si moramo izmenjevati dobre prakse”, je poudarila Monika Hohlmeier. Helga Stevens si želi skupnega EU seznama t.i. pridigarjev sovraštva, ki sedaj delujejo povsem neopaženo, predvsem kadar se premikajo iz ene države v drugo. Več o tem v priloženem videoposnetku. (https://multimedia.europarl.europa.eu/sl/terrorism-helga-stevens_N02-PUB-181122-STEV_ev)

Fri, 14. Dec 2018 at 17:25

0 ogledov

Predbožični pogovor s soboškim škofom dr. Petrom Štumpfom

Fri, 14. Dec 2018 at 13:49

0 ogledov

V Gruškovju odkrili 5 ilegalnih migrantov in jih po hitrem postopku vrnili Hrvatom
Ilegalnim migrantom, ki jih med pregledom odkrijejo mejni organi na slovensko hrvaški meji, ni videti konca. Tako iz mariborske PU poročajo, da so čeraj ob 13.35 je na Mednarodnem mejnem prehodu Gruškovje v priklopnem tovornem vozilu bolgarskih registrskih oznak, odkrili pet ilegalnih moigrantov. S tehničnimi sredstvi so policisti zaznali povečano prisotnost CO2 v notranjosti tovornega dela priklopnega vozila, reagiral je tudi indikator srčnega utripa. Med pregledom vozila so policisti ugotovili tudi, da je bila pletenica, ki je speta s carinsko zalivko, poškodovana oziroma prerezana in ponovno speta. Ob pregledu vozila so nato policisti v tovornem delu priklopnega vozila odkrili 5 državljanov Afganistana, ki so na tak način skušali nedovoljeno vstopiti v našo državo. Štirje so bili stari 18, en pa 22 let, še poroča PU Maribor. Vsem, petim so policisti zavrnili vstop in so jih po zaključenem postopku predali hrvaškim varnostnim organom.

Thu, 13. Dec 2018 at 19:01

174 ogledov

Evropski utrip: Video pismo Patricije Šulin iz Strasbourga

Thu, 13. Dec 2018 at 16:37

150 ogledov

Celje: Umrl je dr. Ivan Stopar, častni meščan Celja in gradoslovec mednarodnega formata
Včeraj je v Celju  umrl častni meščan Celja dr. Ivan Stopar, ugleden slovenski umetnostni zgodovinar in konservator. Dr. Ivan Stopar je bil priznan, priljubljen in cenjen Celjan. Njegovo delo je prepoznavno tudi širše v Evropi, od ustanovitve Zavoda za spomeniško varstvo v Celju leta 1963, ko je postal njegov prvi ravnatelj, pa je bilo tesno povezano s Celjem. S trdim in vztrajnim delom je organiziral in strokovno utemeljil spomeniškovarstveno službo najprej v celjski regiji, kasneje pa tudi v delu Zasavja in Posavja. Dr. Ivan Stopar je posebno pozornost posvečal gradovom. Utemeljil je kastelologijo kot samostojno vedo in uvedel strokovni termin, ki je danes splošno sprejet. Opredelil je razvoj srednjeveške grajske arhitekture na Slovenskem ter opravil topografijo številnih grajskih stavb po Sloveniji. Gradove je slovenski in tuji javnosti predstavil v številnih knjigah, posebej pa je smiselno omeniti reprezentančno izdajo dela Gradovi na Slovenskem, ki je doživela več ponatisov in prevod v več tujih jezikov. Del tega, točneje  njegove monografije,  sem kot predstavnik mesta oziroma član delegacije mesta Celje izročil Lechtenseinskemu škofu  in  njihovem Erbprinzu Aloisu ter predstavnikom mesta Zagreb ob obisku pri njih. Posebno mesto v njegovem delu zaseda Stari grad Celje, ki mu je dr. Stopar ves čas namenjal posebno pozornost. Na novo je opredelil stavbno-zgodovinski razvoj gradu in dolga leta vodil njegovo obnovo. V Knežjem dvorcu je prepoznal enega ključnih srednjeveških fevdalnih objektov v tem delu Evrope in sodeloval pri opredelitvi konservatorskih izhodišč. Kot svetovalec Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Celje, je sodeloval tudi pri obnovitvenih delih. Dr. Ivan Stopar je dobitnik več priznanj in nagrad, med katerimi je leta 1975 za delo v spomeniškovarstveni službi prejel zvezno plaketo Zveze konservatorskih društev Jugoslavije, leta 1992 je prejel Steletovo nagrado Slovenskega konservatorskega društva, leta 1994 zlati grb mesta Celje, leta 2012 pa je postal častni meščan Celja. Bil je tudi častni član Slovenskega konservatorskega društva. Njegov opus in znanje, ki ga je uspel posredovati strokovni javnosti ter mnogokrat tudi laični javnosti na razumljiv in dojemljiv način, ga je delalo velikega obenem preprostega in dostopnega, tako  kot je znal  predstaviti svoje znanstvene dosežke. Zato si tudi zasluži posebno mesto med  znanstveniki, ki je Celje  umestil med pomembne kraje spomeniškovarstvenega, kulturnega in turističnega zemljevida. V Celju, Sloveniji in Evropi je pustil neizbrisen pečat. Dr. Ivan Stopar je zadnje obdobje svojega življenja preživel v Domu Sv. Jožefa, na Jožefovem hribu v Celju. Vane K. Tegov  

Thu, 13. Dec 2018 at 16:24

119 ogledov

Davčne zatajitve in pranje denarja
Na današnji novinarski konferenci na Policijski upravi Maribor, sta RobertMunda, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor inDamjana Slapar Burkat, vodja Sektorja za preiskave na Generalnem finančnemuradu, predstavila potek kriminalistične preiskave suma davčnih zatajitevin suma pranja denarja ter dosedanji predkazenski postopek, ki ga usmerjaOkrožno državno tožilstvo v Mariboru:Varovanje finančnih interesov Republike Slovenije in EU je ena od temeljnih prioritet dela Policije. Tudi zato je Sektor kriminalistične policije Policijske uprave Maribor v okviru obsežnega predkazenskega postopka izvedel aktivnosti preiskovanja kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete. Tako  so  na območju policijskih uprav Maribor, Celje, Ljubljana in Koper, na podlagi odredb sodišča na 17 naslovih opravili skupno 31 hišnih preiskav poslovnih  prostorov,  stanovanjskih prostorov in osebnih avtomobilov, kjer so  iskali  poslovno  dokumentacijo  in  druge  materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku. Preiskava,  ki  jo  usmerja  Okrožno  državno tožilstvo v Mariboru, poteka v smeri  utemeljitve  sumov  storitve  kaznivega  dejanja  Davčne zatajitve v hudodelski  združbi  po 249. členu Kazenskega zakonika (KZ-1), za katero je predpisana  kazen zapora od 3 do 12 let in kaznivega dejanja Pranja denarja v  hudodelski  združbi  po  245.  členu KZ-1, za katero je predpisana kazen zapora od 1 do 10 let. V  zvezi  s tem je bilo pridržanih 14 osumljencev, 6 osumljencev pa je bilo včeraj  s  kazensko ovadbo privedenih k preiskovalnemu sodniku, ki je zoper njih odredil sodno pridržanje zaradi odločitve o priporu.Osumljeni  so  kazniva dejanja izvrševali daljše obdobje na način, da so se združili  v  hudodelsko  združbo,  ki  je  zlorabljala gospodarske družbe z namenom  utaje  DDV  pri trgovanju z antikorozivnimi sredstvi znotraj držav Evropske  unije.  Vsak  član  te  hudodelske  združbe je imel pri tem svojo natančno  vlogo, bodisi pri zagotovitvi ustrezne gospodarske družbe, dobavi blaga,  prevozu blaga, skladiščenju blaga in dostave blaga končnemu kupcu v tujino.  V  ta  namen  so  ponarejali  poslovno  dokumentacijo, s katero so davčnemu  organu dali lažne podatke o dobavah in prodaji tega blaga znotraj Evropske  unije  in pri tem uveljavljali oprostitev plačila davka na dodano vrednost.  T.i. antikorozivna sredstva so po nakupu pri Madžarski družbi izSlovaške  z  lastnimi  cisternami odpeljali najprej na 2 lokaciji na širšem območju  Maribora,  kjer so celotno blago prečrpali v cisterne in mu dodali aditive  oz.  biodiesel,  s  katerim so ta antikorozivna sredstva pridobila lastnosti  pogonskega  goriva  (diesel),  nato  pa so to blago na črno, kot pogonsko  gorivo  diesel  prodali  v  Italijo medtem, ko so Finančni upravi Republike Slovenije z izdelavo ponarejene dokumentacije prikazovali, da naj bi  blago, ki so ga kupili pri gospodarski družbi na Madžarskem, prodali naobmočje Cipra, Bolgarije in Malte. Kriminalisti so ugotovili, da so se kazniva dejanja izvrševala prikrito, z namenom  preslepitve  Finančne uprave Republike Slovenije, v ta namen pa so zlorabljali  gospodarske  družbe,  ki  imajo  vse  lastnosti t.i. slamnatih družb, za direktorje teh družb pa so postavili »slamnate direktorje«. Zato  so  za  dokazovanje  kaznivih dejanj pri preiskavi izvajali prikritepreiskovalne ukrepe. S  temi  kaznivimi  dejanji so se v obdobju 4 let izognili plačilu davka na dodano  vrednost  v skupni višini okoli 3,3 milijona evrov in s tem za istiznesek oškodovali proračun Republike Slovenije. Del te premoženjske koristi so uporabili pri izvrševanju kaznivega dejanja pranja denarja. Pri  izvedbi  vseh operativnih aktivnosti je sodelovalo 64 kriminalistov in policistov iz policijskih uprav Maribor, Ljubljana, Celje in Murska Sobota. Kriminalisti  Sektorja  kriminalistične  policije Policijske uprave Maribor so v predkazenskem postopku sodelovali tudi s preiskovalci Finančne uprave Republike  Slovenije,  saj  si  policija  na  tem  področju,  zaradi visoke prioritete  ter učinkovitega zbiranja dokazov in pregona vedno prizadeva za sodelovanje   z   vsemi  pristojnimi  nadzornimi  organi  in  institucijami Republike Slovenije. Ob  hišnih  preiskavah  so  prav  tako ugotovili, da so osumljene osebe na krajih,  kjer  so izvrševali kazniva dejanja neustrezno ravnali z nevarnimi snovmi,  saj  niso  upoštevali  nobenih  predpisov o skladiščenju nevarnega blaga,  zato  so  inšpektorji  FURS  izvedli  postopke v skladu z njihovimi pristojnostmi.

Zadnji komentarji

grizlly

2018-12-07 18:38:28


podpišem

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

Pred jutrišnjo sramotno proslavo 50 letnice TO Socialistične republike Slovenije