SI
Franc Bogovič: Ne grizi roke, ki te hrani!
JAVNI ODGOVOR EVROPSKEGA POSLANCA FRANCA BOGOVIČA (SLS/EPP) NA ODPRTO PISMO NASPROTNIKOV DIREKTIVE EU O AVTORSKIH PRAVICAH NA ENOTNEM DIGITALNEM TRGU
V Fokusu
Novice

Ponedeljek, 10. september 2018 ob 16:40

Odpri galerijo

Ne grizi roke, ki te hrani.
V smislu tega reka razumem stisko podpisnikov odprtega pisma, namenjenega meni, in proti vsem slovenskim ustvarjalcem, pisateljem, pesnikom, glasbenikom, filmarjem, novinarjem, likovnikov in vsem drugim avtorjem, kjer enega v Sloveniji ključnih izvajalcev kampanje proti direktivi o avtorski pravici na enotnem digitalnem trgu EU (spletne peticije pritiska na evroposlance, protesta…) - to je zavoda »Danes je nov dan«, večinsko financira ravno korporacija Google prek sklada Google DNI, ki skupaj z drugimi spletnimi korporacijami – platformami onkraj Atlantika noče plačevati avtorskih pravic in jim ureditev trenutnega brezpravnega stanja na področju avtorskih pravic na internetu v EU ni v poslovnem interesu. Upam, da bomo v Evropskem parlamentu ta teden zmogli modrost in pokazali suverenost EU, sprejeli direktivo ter zaščitili evropske ustvarjalce! Za odprt in svoboden internet, s hkratno zaščito avtorskih pravic!

Inštitut za intelektualno lastnino
Inštitut za primerjalno pravo
Opening Up Slovenija
Zavod Državljan D
Zavod Danes je nov dan
Strasbourg, Bruselj, Ljubljana, 8. september 2018
Spoštovani,
hvala za vaše odprto pismo z dne, 6. 9. 2018 zvečer, in priložnost, da vam lahko podrobneje in z argumenti predstavim svoje trditve, ki jim vi pravite »lažne obtožbe«, in s katerimi naj bi po vašem mnenju skušal črniti druge ter manipulirati s podatki. Pri teh vaših obtožbah mojih besed v javnosti, s katerimi sem osvetlil finančno ozadje enega izmed ključnih izvajalcev kampanje proti direktivi o avtorski pravici na enotnem digitalnem trgu v Sloveniji, zavoda Danes je nov dan, ki je tudi (so)organiziral spletno peticijo proti direktivi in javni protest konec avgusta v Ljubljani, sinhronizirano in istočasno z drugimi nasprotniki po EU ter pod aktivnim spodbujanjem k protestom s strani evroposlanke Julije Rede, pa žal v svojem pismu ne podate prav nikakršnega dokaza, ki bi dokazoval, da moje trditve niso resnične.
Strinjam se z vami glede tega, da je javna razprava o direktivi o avtorskih pravicah zelo vroča in prevečkrat izrazito žaljiva, za kar mi je žal, saj se vedno zavzemam za argumentiran in na osnovi dejstev temelječ dialog. To pričakujem tudi od vseh vas, nasprotnikov direktive. Zato bi si želel samokritičnosti in objektivnosti z vaše strani, saj ste ravno nasprotniki direktive prvi začeli obsojati evropske poslance, ki direktivo podpiramo, mene osebno v tem primeru, da »hlapčujem lobistom« in korporacijam. Ker to NI RES in gre za hudo žaljivo obtožbo, sem nanjo moral odgovoriti z dejstvi. Ta dejstva pa so, da je eden izmed ključnih izvajalcev kampanje proti direktivi v Sloveniji: zavod »Danes je nov dan« zadnje dve leti večinsko, več kot 90 % financiran s strani korporacije Google, konkretno njihove fundacije Google DNI, ki je v svoji javni komunikaciji proti direktivi uporabljal celo izraze, kot sta »bitka« in »vojna«. Nikoli nisem trdil, da Google neposredno financirana kampanjo proti direktivi
pri zavodu Danes je nov dan, niti sam nikoli nisem uporabil izraza »Googlovi plačanci«, ki ste ga dejansko uporabili nasprotniki direktive sami, tako, da ste ga spet zavajajoče pripisali meni, ko ste neuspešno poskušali zavrniti ta dejstva s ponovnim preusmerjanjem pozornosti. Torej, na osnovi vseh javno dostopnih podatkov trdim zgolj to, da je Danes je nov dan, eden ključnih izvajalcev kampanje proti direktivi o avtorskih pravicah v Sloveniji, več kot dve leti večinsko financiran s strani fundacije Google DNI, ta čas pa sovpada z začetkom priprave, obravnave in sprejemanjem direktive EU o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu.
Sprevrženo je tako spreobračati resnico, da se mene obsoja hlapčevanja lobistom. Zato vas pozivam, da kot del civilne družbe, ki ste aktivni v tej javni razpravi kot nasprotniki direktive o avtorskih pravicah na spletu, da se tudi vi sami držite višje ravni javnega diskurza, brez žaljivih obtožb, manipulacij in zavajanj ter zbujanja strahu, tudi takšnih ki so bila še pred julijsko obravnavo direktive, češ da bo z njo ugrabljen in cenzuriran internet, kar je bila prav tako čista laž, saj direktiva predvideva samo pravno ureditev trenutnega kaosa na internetu na področju avtorskih pravic.
Spoštovani,
ker pa žal vi niti v odprtem pismu ne odgovarjate z dejstvi in podatki, mi prosim dovolite, da svoje trditve podkrepim in ponazorim s podatki, tudi grafičnimi oz. slikovnimi:
1. Podpisnik vašega odprtega pisma je tudi eden izmed glavnih aktivistov in izvajalcev kampanje proti tej direktivi v Sloveniji: zavod Danes je nov dan, ki je skupaj in z roko v roki s Piratsko stranko organiziral/objavljal spletno peticijo za pritisk z e-pošto na slovenske evropske poslance, organizirane pritiske in pozive k »podkurjenju evropskih poslancev« ter proteste proti direktivi. Njihova obtožba, da hlapčujem lobistom in poslušam lobije, namigovanje na sile založniškega kapitala pa v spodnjih slikah (vir: Twitter):

2. Ker gre v primeru zavoda Danes je nov dan za enega izmed najbolj organiziranih
nasprotnikov direktive o avtorskih pravicah ter pritiska na nas evroposlance, padec te
direktive pa je v največjem interesu ameriških spletnih korporacij, kot je tudi Google, ki ne želijo plačevati avtorskih pravic v Evropi, sem prepričan, da je za slovensko javnost zelo relevanten podatek, da je ta zavod v letih 2016 in 2017 več kot večinsko financiran s strani Googlove fundacije DNI, po dostopnih podatkih pa ga ta fundacija financira tudi v
letošnjem letu 2018 (žal nisem zasledil, da bi bil podatek za tekoče leto 2018 že kje javno na voljo, Google DNI v svojem poročilu za 2018 le potrjuje, da ga financira tudi v tem letu, verjamem pa, da ga lahko ta točni znesek sporočijo sami iz zavoda Danes je nov dan). Podatki tudi kažejo, da pred financiranjem s strani Google DNI dejansko zavod ni imel večjih finančnih prihodkov. Podatke predstavljam v sliki spodaj na osnovi javno dostopnih virov: letna poslovna poročila zavoda Danes je nov dan, letna poročila fundacije Google DNI, Supervizor.


3. Evropska poslanka Julia Reda, ki je glavna nasprotnica direktive o avtorskih pravicah v
Evropskem parlamentu, se zahvaljuje zavodu Danes je nov dan, večinsko financiranemu s strani Googla, za pritisk na slovenske evropske poslance. Hkrati ta ista evropska poslanka poziva zavod Danes je nov dan, ki ga vodi Žiga Vrtarič, k organizaciji javnega protesta (ki je bil konec avgusta tudi izveden v Ljubljani).


»Ne grizi roke, ki te hrani,« je rek, ki ga verjetno vsi razumemo. O pristranskosti ali nepristranskosti nevladne organizacije - zavoda Danes je nov dan v kampanji proti avtorski direktivi naj si pa mnenje na osnovi podatkov vsak ustvari sam.
Zato se vam zahvaljujem, da ste nekateri nasprotniki direktive, organizatorji razprave in kampanje proti, protestov, da ne rečem »vstaj« in zlorabe interneta za pritisk na evropske poslance s spletno peticijo generiranih e-sporočil proti zaščiti slovenski avtorjev na enotnem EU digitalnem trgu združeno podpisali odprto pismo in da se bomo morda zdaj vsaj prek odprtih pisem lahko pogovarjali argumentirano o dejstvih.
Čeprav sem s svojimi argumenti na osnovi javno dostopnih podatkov opozoril v javni razpravi le na vir večinskega plačnika izvajalca spletne peticije proti direktivi, aktivista pritiska na evroposlance, vam bom hvaležen, če te podatke v interesu slovenske javnosti in tudi civilne družbe, ki množično podpira direktivo (slovenski ustvarjalci, umetniki, novinarji …), ovržete s podatki in dejstvi, predno me boste spet krivično obsodite lažnih obtožb in zavajanj. Sam zavod Danes je nov dan in njegov direktor Žiga Vrtarič pa v vsem tednu, od kar sem prvič navedel ta dejstva, še nista demantirala teh podatkov,
razen, da so v odziv na podatke objavili žaljiv zapis na spletni strani zavoda:
https://agrument.danesjenovdan.si/, kjer me obtožujejo »konspirativnega podtikanja« in namigujejo, da nisem strokovnjak za avtorsko pravo, le za kmetijstvo. Kdo od slovenskih evropskih poslancev v tem mandatu pa je sploh strokovnjak za avtorsko pravo, če že to odpirate? Z ničemer javnosti tudi ne razložite, zakaj pa so morebiti v zavodu Danes je nov dan strokovnjaki avtorskega prava oz. intelektualne lastnine. Zaenkrat, kolikor imam jaz podatkov, ki vam jih v tem pismu navajam, so strokovnjaki za pridobivanje Googlovega denarja. Preusmerjanje pozornosti in podtikanja pa res niso visoka raven javnega diskurza in bom vesel, če se tega nasprotniki direktive v prihodnje vzdržite. Zanimivo se mi zdi tudi to, da do danes zavod Danes je nov ni zavrnil teh podatkov in da namesto njihovega preprostega demantija, mi vsi zdaj vi vsi skupaj namenjate to odprto pismo.
Spoštovani,
pričakujem, da mi z naslednjim odprtim pismom odgovorite na podatke, ki jih ob svojih trditvah navajam. Samo odgovor, da lažem, ni dovolj, še najmanj pa verodostojen do slovenske javnosti in vse široke civilne družbe, ki jih ta tematika zanima, in ki jih bo nesprejetje direktive tudi prizadela pri njihovih pravicah. Prosim, odgovorite s podatki in dokazi, ne s parolami vaše protikampanje. V kolikor teh odgovorov še vedno ne boste predstavili, žal tudi na osnovi drugih verodostojnih podatkov, da kampanjo proti direktivi financirajo ameriške spletne multinacionalke, ki želijo zrušitev te direktive v EU, si sam osebno ne morem misliti drugega, da pač ni slučaj, da nevladna organizacija
zavod Danes je nov dan, večinsko plačana s strani Googla, ki sicer očitno z roko v roki s z evropskimi Zelenimi, Pirati in koordinirano tudi z gospo evroposlanko Julio Reda deluje v interesu Googla in ne želijo, da se kaos in brezpravno stanje na področju avtorskih pravic na digitalnem trgu v EU uredi. Je nevladnikom res dovoljeno vse? Od zasutja e-nabiralnikov evropskih poslancev z množičnimi avtomatskimi in generiranimi e-maili, podtikanje in žaljenje evropskih poslancev, zavajanje z lažmi, žaljivi govor, podcenjujoč odnos do evropskega poslanca, ki mu pa ne dovolite njegovega prepričanja in navedbe dejstev? Sam pri direktivi zastopam mnenje vseh ustvarjalcev, avtorjev, ki so se množično tako v Sloveniji kot v vsej EU oglasili z argumenti v podporo direktivi, in ne ameriških spletnih korporacij, ki kujejo dobičke tudi na osnovi avtorskih del ljudi. Kaj pa vi?
S spoštovanjem,
Franc Bogovič,
Evropski poslanec (SLS/EPP)
Več o mojih stališčih glede predloga direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu:
http://bogovic.eu/bogovic-nova-direktiva-o-avtorskih-pravicah-ki-bi-manjsim-avtorjem-zagotovilapravicnejsa-
nadomestila-za-njihovo-delo-je-ogrozena-zaradi-lobisticne-kampanje-ameriskih-spletnihmultinacionalk/
https://www.vecer.com/pogled-evroposlanca-kdo-rusi-avtorsko-direktivo-
6559018?mView=1&tmpl=component
http://bogovic.eu/stalisce-bogovica-do-direktive-o-avtorskih-pravicah/
http://bogovic.eu/za-odprt-internet-svobodo-govora-in-hkratno-zascito-avtorskih-pravic/

Galerija slik

Zadnje objave

Tue, 19. Feb 2019 at 20:14

85 ogledov

Z medijsko kampanjo Madžarska proti Sorosu in Junckerju, ker podpirata nezakonite migracije
Spletni portal politikis.si danes poroča, da je Madžarska začela izvajati novo medijsko kampanjo proti priseljevanju, uperjena pa je proti ameriškemu milijarderju Georgeu Sorosu in tudi predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju, ki da podpirata nezakonite migracije. V Bruslju so tovrstne obtožbe Budimpešte že ostro zavrnili, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Madžarska vlada pod vodstvom Viktorja Orbana je medijsko kampanjo, ki bo plačana iz davkoplačevalskega denarja, napovedala tudi na svoji strani na Facebooku. Med drugim bodo objavili tudi plakate s slikama Sorosa in smehljajočega se Junckerja, na plakatih pa je napis: “Tudi vi imate pravico vedeti, kaj pripravlja Bruselj”. “Hočejo uvesti obvezno kvoto za sprejem priseljencev, oslabiti pravice držav članic glede obrambe meja, želijo pospešiti priseljevanje z migrantskimi vizumi,” še navajajo. V Bruslju so se na omenjene plakate že odzvali z ogorčenjem. “Ta kampanja madžarske vlade je v nasprotju z zdravim razumom. Šokantno je, da je taka nora teorija zarote prišla v taki meri v normalni diskurz. Ni res, da EU spodkopava varovanje nacionalnih meja, nasprotno,” je poudaril govorec Evropske komisije Margaritis Schinas. “Ne obstajajo nobeni načrti za humanitarne vizume. Države članice se same odločajo glede legalnega priseljevanja,” je še dejal in dodal, da si “Madžari zaslužijo dejstva, ne izmišljotin”. Orbanova vlada se je že nekajkrat sporekla z Evropsko komisijo glede migracijskih pravil. Večkrat je tudi že objavila plakate in oglase proti Evropski komisiji in predvsem Sorosu, ki ga imajo v Budimpešti za glavno zlo, ki da želi pospeševati nezakonite migracije in iz Evrope narediti “Eurabijo”. V preteklih mesecih je Orbanova vlada napadla tudi nizozemsko evropsko poslanko Judith Sargentini, avtorico kritičnega poročila, ki je osnova za pravno ukrepanje EU proti Madžarski. Napadli so tudi prvega podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa. Ministri EU za evropske zadeve prav ravno danes v Bruslju znova preverjajo stanje v procesih proti Poljski in Madžarski zaradi očitanih kršitev evropskih vrednot, zlasti načela vladavine prava. Bistvenih premikov sicer ni pričakovati.  Vir:politikis.si

Tue, 19. Feb 2019 at 19:38

138 ogledov

Večeru piškotov še ni zmanjkalo! Ne pijani šef kriminalistov Munda, policist, ki ga je ustavil, škodi ugledu PU Maribor
Spletni portal skandal24.si je opozoril na nesprejemljivo pisanje mariborskega Večera, ki bralcem postregel z informacijo, da naj bi "po oceni mariborske policijske uprave v preteklosti ugledu policije škodil tudi policist, ki je bil 8. februarja v patrulji, ki je ustavila Mundo. Govorimo o danes 33-letnem Danijelu B., ki je moral pred približno dvema letoma in pol sleči policijsko uniformo, ker so mu očitali, da je kot policist v službenem času zlorabil uradni položaj z namenom, da bi se okoristil za 20 evrov." Da gre za tesno prepletenost mariborske kriminalistične policije in politike, ugotavljajo v skandal24.si, kar se po svoje razkriva tudi v primeru šefa mariborske kriminalistične policije Roberta Munde. Močno vinjenega ga je policija ustavila v noči na 8. februar, pred tem pa ji je poskusil tudi pobegniti. Namesto da bi ga ustrezno sankcionirali in degradirali, ker je močno okrnil ugled policije, se Policijska uprava Maribor skriva za disciplinskim postopkom, po katerem še vedno niso znane posledice. Končno odločitev bo tako sprejela generalna direktorica policije Tatjana Bobnar. Diskreditacija policistaČasnik Večer v lasti tajkunske družine Hakl pa je šel še dlje. Pričeli so z medijsko diskreditacijo policista, ki je ustavil Mundo tiste noči, in odprli primer, ker naj bi se na delovnem mestu okoristil z dvajsetimi evri, zaradi česar so ga tudi suspendirali. Toda 33-letni mariborski policist je na delovnem sodišču dobil tožbo, saj mu očitkov očitno niso mogli dokazati, Policija pa ga je morala vzeti nazaj v službo. To se je zgodilo nedavno, prav v tednu, ko je bil dodeljen v patruljo, ki je na praznični petek v prometu ustavila Mundo. Še vedno pa naj bi proti njemu tekel kazenski postopek. Glavna tarča bi moral biti kriminalist Munda, ki ima na glavi veliko maslaNi potrebno posebej poudarjati, da bi morali mediji, kot je Večer, gledati pod prste šefom, za katere je znano, da so podrejeni vladajoči politiki. Toda tega, ker je Večer ravno tako na isti strani, ne bomo doživeli. Okoli kriminalista Munde smo že pisali, da afera z vožnjo v alkoholiziranem stanju ni njegova prva. Kot nam je povedal nekdanji župan Maribora Franc Kangler, je mariborska kriminalistična policija postala politična ravno pod njegovim vodstvom, komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb pa je ugotovila kup nezakonitosti, so še zapisali pri skandal24.si. Škandal24 je tudi poročal, da so v javnem podjetju Mariborski vodovod zaposlili sina Roberta Munde, Žigo Mundo. Munda naj bi izvajal tudi mobing nad zaposlenimi v okviru policije, predvsem nad ženskami. Na družbenem omrežju Facebook smo zasledili tudi komentar enega izmed policistov, ki je potrdil, da so vsa namigovanja glede domnevnih okoliščin incidenta resnična, prav tako pa naj bi policistom pametoval na sestankih in vsem “solil pamet”. V omenjenem komentarju je policist izrazil tudi presenečenje, da so postopek glede na Mundov vpliv sploh izpeljali do konca. No, skoraj do konca. Munda naj bi izvajal tudi mobing nad zaposlenimi v okviru policije, predvsem nad ženskami. Škandal24 je tudi poročal, da so v javnem podjetju Mariborski vodovod zaposlili sina Roberta Munde, Žigo Mundo. Pri tem naj bi nekdanji župan Andrej Fištravec naročil direktorju Danilu Brunaču, naj ga zaposlijo, zaposlene pri vodovodu pa je takrat presenetil kar Robert Munda, ki se je v prostorih podjetja oglasil osebno, in sicer naj bi se to zgodilo v vlogi očeta in ne kriminalista. Munda je takrat te navedbe sicer zanikal. Vir: skandal24.si

Tue, 19. Feb 2019 at 19:08

133 ogledov

Dva obraza Slovenije v ameriških medijih
Dva obraza Slovenije v ameriških medijih: mnogi so predvajali govor Melanije Trump v Miamiju, nekateri pa že peti dan zapovrstjo objavljajo prispevek o “slovenskem politiku, ki je odstopil zaradi ukradenega sendviča." Prva dama Melanija Trump je v nagovoru pripadnikom latinsko ameriške skupnosti v Miamiju izrazila podporo ljudem Venezuele ter poudarila, da sta s Predsednikom Trumpom počaščena, da sta lahko z njimi. Ponosna je, da je z njimi v ZDA kot njihova Prva dama. Mnogi od prisotnih poznajo občutek, kako je živeti v svobodi, potem ko so prestali zatiranje v socializmu in komunizmu. Ljudje v Venezueli pa so blizu tega, da si ponovno pridobijo svojo svobodo.  Prisotne in vse druga je pozvala, da skupaj molijo za skorajšnjo svobodo venezuelskega ljudstva. Njen soprog Donald Trump je bil prisoten, ker mu je veliko do venezuelskih ljudi in sam napovedal pomembno sporočilo o venezuelski krizi. Prisotni so nastop Melanije nagradili z več aplavzi, njen govor je predvajalo več TV postaj. Melania Trump: We support great people of Venezuela) https://edition.cnn.com/videos/politics/2019/02/18/donald-melania-trump-miami-venezuela-praise-sot-vpx.cnn Obenem pa nekateri mediji že peti dan zapovrstjo objavljajo prispevek o “slovenskem politiku, ki je odstopil zaradi ukradenega sendviča”, med njimi so o tem poročali tudi na najbolj gledani ameriški kabelski TV kanal Fox News. (Slovenian politician steps down after shoplifting sandwich https://www.foxnews.com/world/ slovenian-politician-steps- down-after-shoplifting- sandwich).

Tue, 19. Feb 2019 at 09:05

124 ogledov

Bo zoper pijanega šefa kriminalistov Mundo uveden disciplinski postopek?
Spletni portal e-maribor.si poroča, da je direktor Policijske uprave Maribor Danijel Lorbek prejel poročilo o notranje varnostnem nadzoru in zoper vodjo mariborskih kriminalistov Roberta Mundo predlagal disciplinski postopek. Policija bo izpeljala organizacijske in kadrovske spremembe. Po tem, ko so šefa mariborskih kriminalistov Roberta Munde, policisti v noči na 8. februar zasačili pijanega v prometu, so bile oči javnosti uprte v notranjevarnostni postopek, ki ga je v zvezi z dogodkom odredil direktor Policijske uprave Maribor Danijel Lorbek ne glede na to, da se Munda ni spozabil v službi, ampak v svojem prostem času. Kakšne posledice bo imel predlog za uvedbo disciplinskega postopka za Mundo, pa še ni jasno, saj na mariborski policijski upravi niso razkrili, kakšno sankcijo je imel Lorbek v mislih. O disciplinskem postopku zoper šefa mariborskih kriminalistov bo odločila generalna direktorica policije Tatjana Bobnar, ki ji je Lorbek predlagal tudi nekatere organizacijske ukrepe za zagotovitev učinkovitejšega dela v PU Maribor, piše današnji Večer. Miran Šadl: Policisti moramo v skladu s kodeksom policijske etike tudi v zasebnem  življenju skrbeti za varovanje ter utrjevanje lastnega ugleda in ugleda policijske organizacije ter v tej povezavi skrbeti za krepitev integritete v policijski organizaciji, kar pa v obravnavanem primeru uslužbenca policije ne moremo potrditi. M-G. e-maribor

Tue, 19. Feb 2019 at 06:27

204 ogledov

Celje: »Porozna meja kot ementalski sir ali kako najlažje prestopiti Slovensko mejo
Že znan izraz lepa, in mirna nedelja, tudi v primeru dela policistov in obmejnih organov, je včasih imel nekakšen   pomen, ki bi naj  pomenil sproščeno ustaljeno delo. Pa zgleda da to nič  več ne velja. Že v petek so v Štorah( predmestje Celja) dopoldne  pri razlaganju  določenega tovora s tovornega vozila   našli  šest  Afganistancev, ki so ilegalno vstopili v Slovenijo.  In spet oguljena fraza, da so v tovorno  vozilo najverjetneje vstopili na območju Srbije. Po opravljenih  postopkih, češ  da so jih predali hrvaškim varnostnim organom. Kaj drugega kot izraz nemoči ter birokratska formulacija. O tem da so  zares šli in ali se je predaja hrvaškim varnostnim organom zares zgodila pa vemo pravzaprav nič. Sobotni dan  je bil, vsaj brez tovrstnih obvestil, dan ki ga naj ne bi zaznamoval dogodek iz segmenta ilegalnih migracij in njih učinka v številu prijetih že na meji ali nekje blizu. Nekje na meji,  so v soboto popoldne, bolj proti večeru  okoli zaselka blizu Rogaške Slatine, so domačini opazili nenavadna gibanja in seveda z vsemi vozili in iskalne tehnike prisotnosti policije, pa še vedno  nihče ni dobil informacijo kaj se dogaja. Tudi nedelja je minila brez da bi javnosti bilo posredovano obvestilo o dogajanjih v sobot zgodaj zvečer in kasneje v noči na nedeljo. Glede na to da se je to dogajalo, vožnja policijskih avtomobilov in helikopterja z prižganimi modrimi lučmi, skozi strnjena naselja, so nekateri pisali na družbena omrežja in se spraševali o tem. Odgovor je sledil šele danes dopoldne in sicer o tem da so v  soboto, okoli 22. ure, v  naselju  Rjavica, na območju Rogaške Slatine odkrili pet   ilegalnih  prebežnikov.  Trije  so  bili  državljani  Alžirije,  eden  državljan Maroka in eden državljan Tunizije. In, da vsi so zaprosili za azil. Konec zgodbe? Ne! Iz tega bi moglo ali bi vsaj moralo biti  nekaj kaj bi predstavljalo nekakšen izvleček, nauk, da se pojav ilegalnih prehodov čez mejo »oplemeniten« z  določenim številom oseb iz nam znanih ali manj znanih obstoječih ali neobstoječih žarišč(vojnih, humanitarno ogroženih) ki imajo namen iti v lepše življenje pa četudi na tuje stroške in breme. »Proizvajalci« in podporniki teh gibanj pa naročujejo nove »študije« o poroznosti, pardon prehodnosti  slovenske meje  brez da bi jih srečali predstavniki obmejnih organov. Čas je že, ampak res čas da si nehamo zatiskati oči pred pojavom in priznamo da potrebujemo pomoč pri varovanju naše in obenem schengenske meje. Letni čas, ki se bliža bo prinesel še večji pritisk na mejo državo in Evropo. Otresimo se »Cerarjeve« maksime: «Jamram, iščem rešitve pa jo ne najdem«,  drugače se bodo ponavljali  razpisi za opremo za azilne domove, kar bo stopnjevalo jezo lastnih državljanov. To ni naš cilj mar ne? V.K.T.

Sun, 17. Feb 2019 at 21:36

393 ogledov

Javnomnenjska anketa: Evropskih volitev se bo udeležila slaba tretjina volivcev, največ bi jih volilo stranko SDS
Do volitev v Evropski parlament je že manj kot 100 dni. Predsednik Republike Borut Pahor jih je razupisal za 26. maj. Volitve v Evropski parlament bo zaznamovala nizka udeležba. Zagotovo se jih bo udeležilo zgolj 30, 1 odstotka volilnih upravičencev, med njimi pa bi jih največ – 18,2 odstotka – volilo stranko SDS, so ključne ugotovitve javnomnenjske ankete. Agencije Parsifal, ki je opravilajavnomnenjsko anketo,  je izmerila podporo med slovenskimi političnimi strankami na volitvah v Evropski parlament 26. maja letos. Evropske volitve bodo kot kaže slabo obiskane, saj se jih bo zagotovo udeležilo 30,1 odstotka anketirancev. Nikakor se jih ne bo udeležilo 22,5 odstotka. Neodločenih je 2,5 odstotka vprašanih. Izmed vseh kategorij so izmerili tudi podporo glede na verjetnost odhoda na volitve in prišli do naslednjih rezultatov: Če pogledamo podskupino volivcev, ki se bo zagotovo udeležila volitev je na prvem mestu SDS z 18,2 %, sledi LMŠ s 13,1 %, SD z 12,6 %, SLS z 10,7 % in NSi s 5,6 %. Nato sledijo SMC,  SAB, Verjamem, DeSUS, Levica in SNS. Telefonsko in spletno anketo je za Nova24TV opravila agencija Parsifal, in sicer med 11. in 14. februarjem 2019. V raziskavo je bilo zajetih 712 anketirancev.  Vir: Nova24Tv

Zadnji komentarji

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

Franc Bogovič: Ne grizi roke, ki te hrani!