V Celju se v poletnem času odvija večdnevna prireditev "Poletje v Celju". V okviru tega je bila 26. julija predstavitev knjige Magijska gimnazija Lubliana, ki jo je napisal Bojan Ekselenski. Prvotno je bilo prireditev načrtovana za Mestno plažo v Celju, a so jo zaradi slabega vremena prestavili v Celjsko kulturnico.

Avtor Bojan Ekselenski je trenutno najplodovitejši slovenski pisatelj na področju fantastične (spekulativne) literature. V svojem opusu ima pet knjig iz "vesolja" Vitezi & Čarovniki, ki je prvi slovenski avtentični fantazijski ep in eno znanstveno-fantastično knjigo Atlantida. Pričujoča pa se dogaja v popolnoma novem paralelnem svetu.

Zaplet v knjigi temelji na zahodni mistični, magični in duhovni tradiciji. Pri pisanju, ki je trajalo več kakor tri leta, ga je vodila želja po spoštljivem odnosu do krščanskih verskih vrednot. Krščanska apostolska veroizpoved (Credo) je zapisana dobesedno v latinščini. Enako so zapisane tudi molitve Ave Maria in Pater Noster. 

Zgodba spremlja mladega dijaka Petra Lomnika, ki se je zaradi posebnega gena vpisal na Magijsko gimnazijo Lubliana. Opisuje njegovo prvo študijsko leto in ob tem se že na prvi dan vpisa na gimnazijo znajde v težavah.

Magijska gimnazija? Lubliana? Zgodba se dogaja v vzporednem svetu Adamiji, kjer je Emona postala Lubliana. V tem svetu Rimski imperij ni nikoli izginil, obnovil se je  pod plaščem krščanstva in magije. Ravno magija je gonilo tehnologije in vse, o čemer pišejo razni mistiki, okultisti in magi našega sveta, je tam delujoča realnost. Pri nas razvpiti Aleister Crowley (kdor ga ne pozna, naj malo "pogoogla") je tam čaščen doktor, začetnik vodilne magijske šole in nove vloge magije v družbi. Astrologija je pri nas na meji praznoverja, v Adamiji je to priznana vrhunska znanost z mnogimi vejami, kot so aplikativna astrologija, prognostična astrologija ipd. Pravzaprav je tamkajšnja zgodovina podobno našim teorijam zarote (Templjarji, gral in gralova družina, pretorijanci, ....). V cesarstvu sta dva stebra moči, krščanstvo s Kurijo in magija z Omizjem. Uradni jezik je latinščina, v provincah pa poleg nje še jeziki lokalnih narodov. Slovenija je del province Panonnije Superior in Norika.

Peter se udeleži bienalnih cesarskih iger, kjer se sreča s cesarjevo prvorojenko Klavdijo Avgusto Lorensis pod skrbništvom Urija Gaja Geldeberta, visokega magijskega dostojanstvenika, cesarjevega bratranca in zagovornika več moči za Omizje. Njun odnos pa povzorči podoben učinek, kot če bi dregnili v sršenje  gnezdo. Avtor je na več kot 520 straneh zapletel in napletel zanimivo zgodbo prežeto s političnimi spletkami, šolskimi težavami in težko dosegljivo ljubeznijo. Glavni junak se znajde v okoliščinah, ki ogrožajo tudi njegovo življenje.

V knjigi je veliko tujih besed, zlasti specifičnih, povezanih s krščanstvom, magijo in mistiko, zato je dodan obširen slovar pojmov. Ker se zgodba naveže večkrat na preteklost, je dodana še izčrpna zgodovina Svetega rimskega cesarstva od pozne antike do sodobnosti.

Magijska gimnazija Lubliana je zgodba o mladostniški ljubezni, odraščanju, boju z nestrpnostjo in o bitkah za svoje ideale. Čeprav je knjiga zaradi lahkotnega jezika namenjena mladim, je primerno branje tudi za starejše. Napeljala vas bo k razmišljanju o življenju in izzivom, ki jih to prinaša. Dobrodošli v Adamiji, ogledalu naše družbe.

Avtor se je na koncu predstavitve zahvalil Mestni občini Celje za sofinanciranje projekta in vsem, ki so pomagali pri izvedbi projekta.

Pripravil Andy