Ali lahko ubežimo blockchain tehnologiji ?
 

Tehnologija blockchain oziroma tehnologija verig podatkovnih blokov predstavlja novost in začetek distribuirane ekonomije. Blockchain je inovativna tehnologija, ki bo pomembno spremenila določene procese, tako v zasebnem kot tudi v javnem sektorju. V zadnjem letu je to najbolj pogosto omenjena beseda na vseh poslovnih srečanjih. Tako je bilo tudi na letošnjem svetovnem srečanju v Davosu. Ali si v poslovnem svetu lahko privoščimo nepoznavanja blockchain tehnologije?
 


Blockchain tehnologije oz. tehnologije podatkovni blokov podatkov ni nihče klical ali posebej iskal. Enostavno se je zgodila v spletu okoliščin in razvoju kriptovalute Bitcoin.

V digitalnem svetu lahko kopiramo informacije oziroma datoteke, pri čemer kopija ostaja enaka orginalu, medtem ko podatkovni bloki omogočajo prenos podatkov v digitalnem zapisu brez možnosti kopiranja in razmnoževanja.

Tehnologija temelji na veriženju algoritmov, ki vsebujejo zapis podatkov o neki transakciji, ki je lahko prenos zneska, glasov, pogodba, ali prenos drugih podatkov, ki so se prej prenašali analogno. Vsaka transakcija dobi svoj blok, ki se postavi v vrsto z drugimi bloki in tako tvori verigo podatkov, ki jih ni mogoče spreminjati za nazaj. Tehnologija veriženja blokov uporabnikom omogoča, da na preprost način preverijo pristnost izvor in lastništvo podatkov.

Možnosti uporabe blockchain tehnologije se brezmejne. Vsak dan lahko preberemo, da se pripravljajo nove aplikacije, ki bodo za svoje delovanje uporabile tehnologijo podatkovnih podatkov.  Sedaj ko je sprožen plaz – ga ni več možno ustaviti.

Blockchain ni samo nova tehnologija. To je močan instrument za spremembo družbe, socialnih odnosov in politike. Uspešnost blockchain tehnologije je odvisna od stotin milijonov ljudi, ki ga bodo  kritično uporabljali in presodili ji mu zaupajo ali ne. Današnji razvijalci aplikacij in uporabniki so pionirji na novem področju. Odločitev vsakega posameznika pa je ali se bo temu gibanju pridružil ali ne.

V katerih panogah lahko uporabimo in se že uporablja (oz. pripravljajo aplikacije) ? Seznam področij je zelo dolg: kriptovalute, avtorske pravice in lastništvo intelektualne lastnine, logistika, nabavni procesi in verige, letalstvo, prebrambena industrija in sledljivost, turizem, zdravstvo, zemljiška knjige, podatki javne uprave, poslovanje z vrednimi kovinami, digitalna potrdite in identiteta ter postopki overjanja, energetika in prenos energije, elektronske volitve, trg delovne sile, medijske vsebine in distrubucija, nepremičnine, delitvena ekonomija, ….

 

Nove aplikacije in sistemi delovanja na blockchain tehnologiji rastejo kot gobe po dežju, sploh s prihodom nove oblike zbiranja sredstev za startupe, ki se imenuje ICO (Initial Coin Offering) ali prva javna ponudba kripto-kovancev. Ima podobnosti s prvo javno ponudbo delnic, vendar brez ustaljenih predpisov in regulacije ter spodbuja idejo decentralizirane ekonomije.

Blockchain nam ne nalaga omejitev. Nasprotno, daje nam novo stopnjo svobode in prostosti, da SVET (in zemljo) v katerem živimo postavimo na najvišje mesto.

Blockchain bo definitivno novo orodje novega desetletja.

Naj bo ta članek poziv vodjem vseh nivojev in radovednim zaposlenim, da raziščejo možnosti uporabe blockchain tehnologije na njihovem področju- panogi.

Naj bodo podatki blockchain tehnologije uporabljeni v pozitivne namene poslovanja in delovanja ter v dobro vse družbe in človeštva.

Mirjana Ivanuša-Bezjak