SI
Samostojna, mednarodno priznana slovenska država, čigava si?
Niso problem jugoslovenarji, ki jih v Sloveniji ne manjka in bodo verjetno vedno obstajali.
V Fokusu
Novice

Ponedeljek, 25. junij 2018 ob 10:05

Odpri galerijo

Ena izmed največjih slovenskih napak je samozaničevanje. Ob 100 letnici Cankarjeve smrti ne bi pričakovali, da bo to dobilo nove dimenzije. Njegovo opozarjanje na hlapčevstvo, v mislih je imel politično, ideološko, je bilo v novejšem slovenskem političnem življenju pogosto izpostavljeno. Samostojna slovenska, iz samoslovenstva, to je nevdinjanja komurkoli pa tudi ne sovraštva in prezira do kogarkoli,  rojena slovenska država, pomeni preseganje  samozaničevanja. Kot vidimo, vsi tega ne zmorejo in iščejo malike, katerim bi se radi priklonili, jim izrazili zasluge in zahvalo za njo. Prepoznavna skupina ministrstva za obrambo in vodstvo Zveze veteranov za Slovenijo  je našla takšnega malika v nekdanji JLA, katere del je bila 1968. leta ustanovljena TO, v agresorjih, ki so kot po velikosti in moči ena vodilnih evropskih armad  v Sloveniji 1991. leta doživeli poraz, ki je prišel v vse anale svetovne vojaške zgodovine. Vsak narod bi bil ponosen na tak dosežek, le naši zgoraj omenjeni samozaničevalci slovenstva ga ne morejo sprejeti. Ne zaupajo sebi, ne verjamejo vase, ker imajo zlomljene hrbtenice. Ne morejo iz svoje hlapčevske kože. Sami najbolje vedo, ali so ujetniki ideologije, nerazsodnosti ali še česa hujšega!

Samostojna Slovenija ni bila nikoli moja opcija!

Znameniti stavek sam na sebi ni bogokleten, ampak je tako dejstvo, da ga je izrekel človek, ki je bil prvi in po vrhu še dolgoletni predsednik države. Ni bil edini, ki je tako mislil. V življenju sem poznal veliko ljudi, ki niso marali ne prve, ne druge Jugoslavije, ampak so žalovali za ranjko Avstrijo. Tistih, ki se jim kolca po karadjordjevski Jugoslaviji nisem srečal. Bili so pobiti ali pa odšli v emigracijo. Logično je, da se mnogim, lahko tudi upravičeno,  toži tudi po Titovi Jugoslaviji in izrabijo vsako priliko, da se ob njej navdihujejo. Nekateri, g. obrambna ministrica jih dobro pozna,  romajo zato celo celo na Sutjesko. General Avšič mi je ne enkrat rekel, da take vojaške napake ni mogoče proslavljati kot biser vojaške strategije.

Niso problem jugoslovenarji, ki jih v Sloveniji ne manjka in bodo verjetno vedno obstajali. Med njimi niso samo »titoisti«, ampak celo izraziti desničarji. Težava je v tem, da hočejo vladati samostojni slovenski mednarodno priznani slovenski državi. Okoriščati se hočejo s tistim, kar prezirajo. Ni pa jim to dovolj, ampak jo hočejo še blatiti in poniževati. Nekaj časa je bilo tragično, sedaj pa postaja groteksno, da za tem stojijo sile in izstopajoči posamezniki na čelu z predsednikom Zveze veteranov vojne za Slovenijo. Samostojna slovenska država je največji dosežek Slovencev v zgodovini. Dosegli smo ga sami, proti volji velesil in svetovne diplomacije. Zmagala je slovenska odločenost, pripravljenost na samožrtvovanje, ki jo je utelešala mobilizacija samoslovenske, ne  TO kot dela jugoslovanske armade, kar je bila do razglasitve slovenske državnosti! V svoji ustanoviteljici je preko  noči spoznala najbolj krutega sovražnika, ki je strahopetno raketiral civilne objekte. Na njenem čelu niso bili hlapci, samozaničevalci slovenstva. Za našo državo moramo biti hvaležni tudi nekaterim vidnim evropskim posameznikom, zlasti iz vrst krščanske demokracije, in Vatikanu, ki nas je nenavadno odločno in učinkovito podprl. Ni čudno da zlasti slednjega (kvazi) levičarji v Sloveniji (dr. Danilo Türk) in nekdanji jugogenerali tako napadajo.

Najprej diskvalifikacija, potem likvidacija

Po izpeljani osamosvojitvi, največjem uspešnem slovenskem političnem projektu v zgodovini, se je velik del osamosvojiteljev umaknil, del jih je prešel v aktivno politiko. Na mesto teh so se med aktivne  vključili ljudje, ki so nas že po demobilizaciji zasramovali kot tatove in pijance, martinčkarje, tihotapce orožja in podobnega. Še danes to ponavljajo.  Dejstvo, da tega nočejo sodno procesirati, sodstvo je poleg bančništva skoraj popolnoma v rokah sil, ki so z osamosvojitvijo zgubile oblast in se idejnega sorodstva z njimi samozaničevalci slovenstva neženirano ne odrekajo,  nam pove, da tega nočejo, ker se zavedajo, da lažejo. Če s tem povežemo še druge žalitve in obrekovanja osamosvojiteljev, celo njihovih otrok v plenicah in simbol antijanšizma v osebi ljubljanskega župana, ki so ga na kolenih prosili, da jih reši pred njim, spoznamo vso naravo in globino njihove morale. Malo je v slovenski zgodovini ljudi, ki so javno tako nizko padli. Najbolj povedna v tem smislu je v podnaslovu izražena misel znanega lastnika.  Navezava slovenske osamosvojitve na ustanovitev jugoslovanske TO iz leta 1968 je samo del tega procesa. Še danes toliko proslavljanemu študentskemu norenju iz leta 1968 bi lažje pripisali zasluge za slovensko osamosvojitev. Takrat ustanovljena TO je bila dejansko ena izmed učinkovitih oblik militarizacije takratne jugoslovanske družbe, ki sta jo pretresali takoimenovana liberalizem in tehnokratizem. Še danes čutimo posledice v zanikanju pomena in vloge tehnične inteligence, ki je bila takrat dejansko strokovno-politično obglavljena. TO 1968 je bila vojaško-politična oblika partijske globalne samoobrambe (Češka!!!), ki je poleg ostalega z vojaško organizacijo hotela zlomiti sile, ki so izhajale iz znanja in argumentov.  Pristaši slovenske osamosvojitve smo z zaničevanjem njenega neprimerljivega pomena dejansko priča svojevrstni »kontrarevolucije« vojaških in ideoloških titoističnih jugoslovenarjev. Ti bodo obstajali ne glede na to, če država bo ali ne bo izvajala represije nad njimi.  Problem je zlorablajnju in ponarehanju zgodovinskih dejstev, ki nam jih servirajo kot »znanstvene« resnice. Še huje je, da to država finančno bogato podpira! Ne pozabimo, gre za  pripadnike »znanstveno zgodovinskih spoznanj«, ki so preko 100 milijonov ljudi pahnili v smrt, preživele pa pahnili v eno najtragičnejših iluzij. Na zavrnitvi množičnih smrti in zavrnitvi iluzije večnega napredka in večne sreče človeštva (delavskega razreda) je skalila samostojna demokratična Slovenija!

Brez panike!

Psihihične in fizične bolezni so normalni človeški in širši družbeni pojav. Med njih lahko uvrstimo tudi bolestne blodnje povezane s smešenjem ter takšnim in drugačnim ponarejanjem zgodovine slovenske osamosvojitve. Njihova pogosta verbalna žrtev je skoraj praviloma tudi sedanji predsednik republike, ki se v skladu s svojim videnjem trudi dati Sloveniji vsaj del podobe nehlapčevske in ne samozaničevane Slovenije. Kot uspešni predsednik vlade verjetno ne bo šel v zgodovino, gotovo pa bo veljal za prvega njenega predsednika, ki jo javno spoštuje in želi prenesti to tudi na državljane. Ti z množičnim prirejanjem lokalnih proslav in maš za domovino neizpodbitno kažejo, kakšno vrednoto jim pomeni največji dosežek Slovencev v zgodovini. Zato smo z fabriciranjem  lažne podobe njene osamosvojitve in še bolj razglašenjem bolestno izmišljenih zaslug prizadeti predvsem tisti, ki nam naša država nekaj pomeni. Žalijo nas v našem človeškem in državljanskem bistvu. Dovolj nam je politike laži in potvorb značilnih za družbe nekdanje »ljudske demokracije«.

 Dr. Stane Granda

Galerija slik

Zadnje objave

Fri, 14. Dec 2018 at 17:25

0 ogledov

Predbožični pogovor s soboškim škofom dr. Petrom Štumpfom

Fri, 14. Dec 2018 at 13:49

0 ogledov

V Gruškovju odkrili 5 ilegalnih migrantov in jih po hitrem postopku vrnili Hrvatom
Ilegalnim migrantom, ki jih med pregledom odkrijejo mejni organi na slovensko hrvaški meji, ni videti konca. Tako iz mariborske PU poročajo, da so čeraj ob 13.35 je na Mednarodnem mejnem prehodu Gruškovje v priklopnem tovornem vozilu bolgarskih registrskih oznak, odkrili pet ilegalnih moigrantov. S tehničnimi sredstvi so policisti zaznali povečano prisotnost CO2 v notranjosti tovornega dela priklopnega vozila, reagiral je tudi indikator srčnega utripa. Med pregledom vozila so policisti ugotovili tudi, da je bila pletenica, ki je speta s carinsko zalivko, poškodovana oziroma prerezana in ponovno speta. Ob pregledu vozila so nato policisti v tovornem delu priklopnega vozila odkrili 5 državljanov Afganistana, ki so na tak način skušali nedovoljeno vstopiti v našo državo. Štirje so bili stari 18, en pa 22 let, še poroča PU Maribor. Vsem, petim so policisti zavrnili vstop in so jih po zaključenem postopku predali hrvaškim varnostnim organom.

Thu, 13. Dec 2018 at 19:01

174 ogledov

Evropski utrip: Video pismo Patricije Šulin iz Strasbourga

Thu, 13. Dec 2018 at 16:37

150 ogledov

Celje: Umrl je dr. Ivan Stopar, častni meščan Celja in gradoslovec mednarodnega formata
Včeraj je v Celju  umrl častni meščan Celja dr. Ivan Stopar, ugleden slovenski umetnostni zgodovinar in konservator. Dr. Ivan Stopar je bil priznan, priljubljen in cenjen Celjan. Njegovo delo je prepoznavno tudi širše v Evropi, od ustanovitve Zavoda za spomeniško varstvo v Celju leta 1963, ko je postal njegov prvi ravnatelj, pa je bilo tesno povezano s Celjem. S trdim in vztrajnim delom je organiziral in strokovno utemeljil spomeniškovarstveno službo najprej v celjski regiji, kasneje pa tudi v delu Zasavja in Posavja. Dr. Ivan Stopar je posebno pozornost posvečal gradovom. Utemeljil je kastelologijo kot samostojno vedo in uvedel strokovni termin, ki je danes splošno sprejet. Opredelil je razvoj srednjeveške grajske arhitekture na Slovenskem ter opravil topografijo številnih grajskih stavb po Sloveniji. Gradove je slovenski in tuji javnosti predstavil v številnih knjigah, posebej pa je smiselno omeniti reprezentančno izdajo dela Gradovi na Slovenskem, ki je doživela več ponatisov in prevod v več tujih jezikov. Del tega, točneje  njegove monografije,  sem kot predstavnik mesta oziroma član delegacije mesta Celje izročil Lechtenseinskemu škofu  in  njihovem Erbprinzu Aloisu ter predstavnikom mesta Zagreb ob obisku pri njih. Posebno mesto v njegovem delu zaseda Stari grad Celje, ki mu je dr. Stopar ves čas namenjal posebno pozornost. Na novo je opredelil stavbno-zgodovinski razvoj gradu in dolga leta vodil njegovo obnovo. V Knežjem dvorcu je prepoznal enega ključnih srednjeveških fevdalnih objektov v tem delu Evrope in sodeloval pri opredelitvi konservatorskih izhodišč. Kot svetovalec Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Celje, je sodeloval tudi pri obnovitvenih delih. Dr. Ivan Stopar je dobitnik več priznanj in nagrad, med katerimi je leta 1975 za delo v spomeniškovarstveni službi prejel zvezno plaketo Zveze konservatorskih društev Jugoslavije, leta 1992 je prejel Steletovo nagrado Slovenskega konservatorskega društva, leta 1994 zlati grb mesta Celje, leta 2012 pa je postal častni meščan Celja. Bil je tudi častni član Slovenskega konservatorskega društva. Njegov opus in znanje, ki ga je uspel posredovati strokovni javnosti ter mnogokrat tudi laični javnosti na razumljiv in dojemljiv način, ga je delalo velikega obenem preprostega in dostopnega, tako  kot je znal  predstaviti svoje znanstvene dosežke. Zato si tudi zasluži posebno mesto med  znanstveniki, ki je Celje  umestil med pomembne kraje spomeniškovarstvenega, kulturnega in turističnega zemljevida. V Celju, Sloveniji in Evropi je pustil neizbrisen pečat. Dr. Ivan Stopar je zadnje obdobje svojega življenja preživel v Domu Sv. Jožefa, na Jožefovem hribu v Celju. Vane K. Tegov  

Thu, 13. Dec 2018 at 16:24

119 ogledov

Davčne zatajitve in pranje denarja
Na današnji novinarski konferenci na Policijski upravi Maribor, sta RobertMunda, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor inDamjana Slapar Burkat, vodja Sektorja za preiskave na Generalnem finančnemuradu, predstavila potek kriminalistične preiskave suma davčnih zatajitevin suma pranja denarja ter dosedanji predkazenski postopek, ki ga usmerjaOkrožno državno tožilstvo v Mariboru:Varovanje finančnih interesov Republike Slovenije in EU je ena od temeljnih prioritet dela Policije. Tudi zato je Sektor kriminalistične policije Policijske uprave Maribor v okviru obsežnega predkazenskega postopka izvedel aktivnosti preiskovanja kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete. Tako  so  na območju policijskih uprav Maribor, Celje, Ljubljana in Koper, na podlagi odredb sodišča na 17 naslovih opravili skupno 31 hišnih preiskav poslovnih  prostorov,  stanovanjskih prostorov in osebnih avtomobilov, kjer so  iskali  poslovno  dokumentacijo  in  druge  materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku. Preiskava,  ki  jo  usmerja  Okrožno  državno tožilstvo v Mariboru, poteka v smeri  utemeljitve  sumov  storitve  kaznivega  dejanja  Davčne zatajitve v hudodelski  združbi  po 249. členu Kazenskega zakonika (KZ-1), za katero je predpisana  kazen zapora od 3 do 12 let in kaznivega dejanja Pranja denarja v  hudodelski  združbi  po  245.  členu KZ-1, za katero je predpisana kazen zapora od 1 do 10 let. V  zvezi  s tem je bilo pridržanih 14 osumljencev, 6 osumljencev pa je bilo včeraj  s  kazensko ovadbo privedenih k preiskovalnemu sodniku, ki je zoper njih odredil sodno pridržanje zaradi odločitve o priporu.Osumljeni  so  kazniva dejanja izvrševali daljše obdobje na način, da so se združili  v  hudodelsko  združbo,  ki  je  zlorabljala gospodarske družbe z namenom  utaje  DDV  pri trgovanju z antikorozivnimi sredstvi znotraj držav Evropske  unije.  Vsak  član  te  hudodelske  združbe je imel pri tem svojo natančno  vlogo, bodisi pri zagotovitvi ustrezne gospodarske družbe, dobavi blaga,  prevozu blaga, skladiščenju blaga in dostave blaga končnemu kupcu v tujino.  V  ta  namen  so  ponarejali  poslovno  dokumentacijo, s katero so davčnemu  organu dali lažne podatke o dobavah in prodaji tega blaga znotraj Evropske  unije  in pri tem uveljavljali oprostitev plačila davka na dodano vrednost.  T.i. antikorozivna sredstva so po nakupu pri Madžarski družbi izSlovaške  z  lastnimi  cisternami odpeljali najprej na 2 lokaciji na širšem območju  Maribora,  kjer so celotno blago prečrpali v cisterne in mu dodali aditive  oz.  biodiesel,  s  katerim so ta antikorozivna sredstva pridobila lastnosti  pogonskega  goriva  (diesel),  nato  pa so to blago na črno, kot pogonsko  gorivo  diesel  prodali  v  Italijo medtem, ko so Finančni upravi Republike Slovenije z izdelavo ponarejene dokumentacije prikazovali, da naj bi  blago, ki so ga kupili pri gospodarski družbi na Madžarskem, prodali naobmočje Cipra, Bolgarije in Malte. Kriminalisti so ugotovili, da so se kazniva dejanja izvrševala prikrito, z namenom  preslepitve  Finančne uprave Republike Slovenije, v ta namen pa so zlorabljali  gospodarske  družbe,  ki  imajo  vse  lastnosti t.i. slamnatih družb, za direktorje teh družb pa so postavili »slamnate direktorje«. Zato  so  za  dokazovanje  kaznivih dejanj pri preiskavi izvajali prikritepreiskovalne ukrepe. S  temi  kaznivimi  dejanji so se v obdobju 4 let izognili plačilu davka na dodano  vrednost  v skupni višini okoli 3,3 milijona evrov in s tem za istiznesek oškodovali proračun Republike Slovenije. Del te premoženjske koristi so uporabili pri izvrševanju kaznivega dejanja pranja denarja. Pri  izvedbi  vseh operativnih aktivnosti je sodelovalo 64 kriminalistov in policistov iz policijskih uprav Maribor, Ljubljana, Celje in Murska Sobota. Kriminalisti  Sektorja  kriminalistične  policije Policijske uprave Maribor so v predkazenskem postopku sodelovali tudi s preiskovalci Finančne uprave Republike  Slovenije,  saj  si  policija  na  tem  področju,  zaradi visoke prioritete  ter učinkovitega zbiranja dokazov in pregona vedno prizadeva za sodelovanje   z   vsemi  pristojnimi  nadzornimi  organi  in  institucijami Republike Slovenije. Ob  hišnih  preiskavah  so  prav  tako ugotovili, da so osumljene osebe na krajih,  kjer  so izvrševali kazniva dejanja neustrezno ravnali z nevarnimi snovmi,  saj  niso  upoštevali  nobenih  predpisov o skladiščenju nevarnega blaga,  zato  so  inšpektorji  FURS  izvedli  postopke v skladu z njihovimi pristojnostmi.

Thu, 13. Dec 2018 at 16:00

85 ogledov

Narodni heroj MIHAJLO /Mehdi Huseynzad vez med slovenskim in azerbajdžanskim narodom
V Spominskem gaju generala Maistra v mariborski četrti Melje sta ob 100 letnici rojstva narodnega heroja MIHAJLA /Mehdi Huseynzada Veleposlaništvo republike Azerbajdžan in Društvo prijateljstva Slovenije in Azerbajdžana pripravila krajšo spominsko slovesnost. Ob delegaciji Azerbajdžana, ki jo je vodil veleposlanik na Dunaju Galib Israfilov, članov društva prijateljstva Slovenije in Azerbajdžana s predsednikom Andrejem Komparo, so se spominske slovesnosti udeležili tudi predstavniki MO Maribor. Delegacija Azerbajdžana je pred spomenik heroja Mihajla položila spominske vence. V krajšem programu je bila zbranim predstavljena življenjska pot Mehdi Huseynzada, ki je padel v boju z nacističnimi vojaki 1944. leta, 1957. leta pa so ga proglasili za heroja SZ. Da je prav heroj Mihajlo tista vez med slovenskim in azerbajdžanskim narodom je dejal veleposlanik Azerbajdžana na Dunaju Galib Israfilov, mariborski podžupan Saša Pelko pa zagotovil, da bo mesto še naprej z vso pozornostjo skrbelo za spomenik heroju Mihajlu. Član Društva prijateljstva Slovenije in Azerbajdžana Rudi Matjašič pa meni, da bi lahko vezi,ki jih je med narodoma stkal spomin na heroja Mihajla, državi izkoristili za krepitev gospodarskega in drugih obliko sodelovanja.   

Zadnji komentarji

grizlly

2018-12-07 18:38:28


podpišem

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

Samostojna, mednarodno priznana slovenska država, čigava si?