Rajžajte z radeškimi splavarji, spoznajte njihove zanimive običaje ter šege - je moto radeških splabvarjev, ki vabijo na zanimivo doživetje po reki Savi.

Po Savi je nekdaj potekal živahen rečni promet. In ker so bile Radeče v tistih časih osrednje pristanišče na Savi, je zgodovina kraja in ljudi tesno povezana s splavarjenjem. Številnim domačinom je namreč ta dejavnost kar 500 let omogočala dostojno preživetje.

Splavarji, ki so opravljali zahteven, a spoštovan poklic, so na svojih flosih prevažali predvsem les. Njihovo delo je bilo nevarno, saj so po Savinji, Savi in Donavi včasih pluli vse tja do Beograda in naprej do Črnega morja. S prihodom železnice je splavarjenje začelo počasi zamirati, kljub temu pa so flosarska tradicija, šege in običaji v teh krajih pustili neizbrisen pečat.

Prijazno vabljeni, da se v obdobju od aprila do oktobra pridružite na rajži. S splavom se boste podali na dveurno vožnjo po Savi in se preko doživeli pripovedi, glasbe in plesa pobliže spoznali s trdim življenjem splavarjev ter z njihovimi šegavimi navadami. Doživeli boste tudi čisto pravi splavarski krst, šaljiv običaj sprejema zelencev med izkušene flosarje. 

             

http://www.ktrc.si/WordPress/wp-content/uploads/2017/08/splav450.gif