Cene dostave v drugo državo EU so med državami članicami zelo različne. Tako npr. dostava dva kilograma težkega paketa iz Belgije v Italijo stane skoraj 33 evrov, medtem ko isti paket iz Nizozemske v Italijo dostavijo za 13 evrov.

Cene dostave v tujino so lahko do petkrat višje od cen dostave znotraj države.

Pomanjkanje preglednosti koristi podjetjem, ki se ukvarjajo z dostavo, saj lahko tako računajo nerazumno visoke cene. To seveda škodi podjetjem, ki prodajajo preko spleta; dražja je dostava, manj bo kupcev, predvsem tujih.

Za boljše spletne nakupe

Poslanci bodo na plenarnem zasedanju danes glasovali o uredbi, ki bo na trg čezmejne dostave paketov v EU vnesla več preglednosti. To bo povečalo konkurenčnost trga, tako da lahko potrošniki pričakujejo nižje cene dostave.

Zakonodaja zahteva vzpostavitev posebnega spletnega mesta, kjer bodo potrošniki in e-trgovine lahko izvedeli, kakšne so cene dostave. Dostavna podjetja bodo morala potrošnikom predstaviti pregledne informacije o cenah, nacionalni regulatorji pa bodo morali bolj pozorno spremljati razmere na trgu.

Parlament je sicer že potrdil nova pravila, ki prepovedujejo geoblokiranje, onemogočanje spletnih nakupov glede na državo potrošnika.