Na Prva nacionalna konferenca o preprečevanju zasvojenosti s spletom so 5.3.2018 v organizaciji Centra pomoci pri prekomerni rabi interneta Logout  - različni strokovnjaki predstavili pomembna priporočila za krepitev zdrave in uravnotežene uporabe spleta med otroki, mladostniki in odraslimi.


Sodobni uporabniki interneta s(m)o izpostavljeni mnogim izzivom pri vzpostavljanju zmerne in ustvarjalne uporabe digitalnih naprav, povezanih v spletne vsebine, ki pomembno vplivajo na naše zdravje. Tudi v svetu vse bolj prepoznavajo težave s prekomerno uporabo spleta, zlasti zasvojenost z igranjem videoiger, ki bo letos uvrščena na seznam motenj v novi verziji mednarodne klasifikacije bolezni WHO - svetovne zdravstvene organizacije.


Kakšne so zakonitosti razvoja možganov v otroštvu in mladostništvu, kako lahko uporaba tehnologij spodbuja ali hromi razvoj, kateri osebnostni in drugi dejavniki se povezujejo s specifično uporabo tehnologij, je v prispevku Digitalizacija otrokovega analognega razvoja poskusila odgovoriti specialistka pediatrije in doktorica nevropediatrije Tina Bregant.


"Tudi strokovnjaki se še učimo, nimamo še vseh odgovorov, kako sodobne tehnologije vplivajo na otroške možgane. A vidimo posledice. Vemo, da se igranjedoločenih videoigric povezuje z motnjami pozornosti, z agresivnostjo, z depresijo. A prisotnost teh težav še ne pomeni, da sta jih povzročila internet in uporaba spleta," je pojasnila Bregantova.


Nedvomno je, da sodobna tehnologija vpliva na naše življenje in življenja naših otrok. Bregantova opozarja predvsem starše, da digitalizacija otrokovega razvoja, ki pa je v osnovni vlogi analogen, ni najbolj ustrezna.


Računalnik je lahko zelo dober učitelj, vendar pa naši otroci, kot je dejala, potrebujejo predvsem ljubečo odraslo osebo, ki v njih vidi človeka.
"In to je tisto, kar nam manjka. Zatekanje v digitalni svet po tisto, česar ne dobimo v analognem svetu, zlasti kot otroci, ko so možgani posebej ranljivi in dovzetni za spremembe, ima lahko nepopravljive posledice," je poudarila Bregantova.


Tudi naši otroci v Sloveniji so bolj zasedeni, saj večino časa preživijo pred zasloni, zato Bregantova svetuje staršem, naj otroke peljejo vsak dan v naravo.
Na konferenci so osvetlili tudi konkretne primere in nacine nudenja strokovne pomoci osebam, ki imajo
težave s prekomerno uporabo in zasvojenostjo s spletnimi vsebinami, kot so igranje video iger ter uporaba družabnih omrežij in pornografije.


Namen konference, ki jo sofinancira ministrstvo za zdravje, je sicer osveščanje strokovne javnosti o
varovalnih dejavnikih, ki krepijo zdrav odnos do uporabe spletnih vsebin, povezovanje različnih strokovnjakov in dvig ravni prepoznavanja težav, povezanih z uporabo spletnih vsebin.