Karakondžula je ime trgovine v drugem nadstropju trgovskega centra City v Mariboru, kjer so na voljo sodobne namizne in druge igre. Tu je tudi igralnica za 40 oseb, kjer lahko igralci preizkusijo svoje igralne strategije brezplačno. V lokalu je še knjigarnica predvsem znanstveno fantastične in fantazijske literature ter bralni kotiček.

Ime trgovine Karakondžula je povzet po imenu demona, ki ga dobro poznajo v vzhodnem delu Balkana. Je v ženski podobi in se strašno rada igra. Seveda je pri tem nerodna. Recimo, pijanca zvrne v jarek ali pa povzroči, da ga zjutraj boli glava. Ker pač prihaja iz tega konca sveta, ji slovenski jezik ni najbolj domač. Naučila se je »štajerščine« in v njej nas vabi, da se pridemo igrati z njo med šolskimi počitnicami od ponedeljka, 26. februarja 2018 do sobote 3. marca 2018.

Z razvojem računalniške tehnologije se vedno bolj izgubljajo drobne ročne spretnosti in igre, ki so se igrale brez računalnika ob dolgih zimskih večerih in ko je bilo slabo vreme. Sicer so se otroci igrali zunaj na dvorišču, plezali po drevju in počeli še druge stvari, ki jih danes ocenjujemo, da so življenjsko nevarne. Zato se med zimskimi šolskimi počitnicami v trgovini, igralnici, bralnici in delavnici Karakondžula igrajo igre, ki so se jih igrale naše babice in dedki na eni strani, in sodobne namizne ter miselne igre po drugi strani. Namen je, da spodbujajo kreativnost, razvoj logike in drobne ročne spretnosti. Želijo, da se obiskovalci družijo in pozabijo na računalnike, tablice in pametne telefone. S selitvijo v večji prostor v trgovskem centru City so dobili možnost, da  pripravijo in organizirajo dogodke za večje število obiskovalcev.

Program se odvija vsak dan med 10:00 - 13:00 uro in je naslednji:

  • ponedeljek, 26.2.2018 - ustvarjalnica: risanje, barvanje, ustvarjanje iz odpadnega materiala;
  • torek, 27.2.2018 - miselne igre I: Dobblo, Rory pripovedne kocke, logične karte, ipd.;
  • sreda, 28.2.2018 - miselne igre II: Dobblo, Rory pripovedne kocke, logične karte, ipd.;
  • četrtek, 1.3.2018 - klasične namizne igre: šah, remi, človek ne jezi se, mucke, kvadratki, …;
  • petek: 2.3.2018 - sodobne namizne igre: Spoznavamo igro Magic in igramo Magic karte;
  • sobota, 3.3.2018 - bralnica: poslušanje zgodb in pesmi, ustvarjanje zgodb z Rory pripovednimi kockami.

Program se lahko še spremeni, zato ga spremljajte na >>> Facebook profilu trgovine.

Igre razvijajo domišljijo in logiko, nekatere so izredno kreativne, druge pa pomagajo ostriti spomin. Ker jih igramo skupaj z drugimi nam pomagajo krepiti socialne vezi in izboljšujejo medsebojne odnose. Tako kot se naučimo zmagovati, se tudi naučimo izgubljati.

RORYJEVE PRIPOVEDNE KOCKE je enostavna in zabavna »igra« z devetimi kockami. S pomočjo teh kock in likov na njihovih ploskvah »igralec« pripoveduje zgodbo. Kocke omogočajo pripovedovanje neskončne vrste različnih zgodb: pravljice za lahko noč, zgodbe kar tako, šale, kreativne, navdihnjene, resne, grozljive, lomilke tišine in še vse druge. Ne pozabite – ne obstajajo napačni odgovori ali napačne zgodbe! Igra je izredna za bistrenje spomina, verbalnega izražanja in zelo zabavna ter primerna za vse starosti.

DOBBLE vsebuje  55 kart. Na vsaki karti je 8 simbolov. V igri je 50 različnih simbolov. Vsak par kart ima natanko en sam skupni simbol, ki ga je potrebno čim hitreje najti. Zmaga tisti igralec, ki najhitreje opazi in glasno poimenuje enaka simbola na paru kart. Potem sme vzeti posamezno karto in zmaga tisti, ki jih zbere največ. Tako je potrebno ostro oko za opazovanje in spomin, ki omogoča kar najhitrejšo primerjavo.

MAGIC je strateška, miselna in kombinatorna namizna igra s kartami za dva ali več igralcev, kjer si iz svoje zbirke kart sestaviš deck (kupček). Z njim poskušaš svojega nasprotnika s pomočjo magičnih urokov in mogočnih bitij iz fantazijskega Multiversa spraviti ob 20 življenj na nič. Za igranje je potrebno poznavanje angleškega jezika, saj slovenska verzija ne obstaja. Ob tem je to igra, ki se lahko v mnogih elementih kosa s šahom. Ker se skupnost igralcev vse bolj širi, je tudi vedno več takšnih, ki novinca brez težav uvedejo v igro.

Še več za bolj radovedne >>> http://www.proandy-sp.si/karakondzula.html

*Za tiste, ki ne obvladajo ''štajerščine'': »Pridi se igrat z menoj v ta Maribor!«

Pripravil Andy