Leto 2018 – kitajsko leto rjavega zemeljskega psa ter izdaja nove znamke. 

V tradicionalni kitajski kulturi se je sistem desetih nebesnih debel in dvanajstih zemeljskih vej uporabljal za opisovanje časa in prostora. Zemeljskim vejam so kasneje pripisali simbolne živali, ki nosijo vrsto različnih pomenov. Pes predstavlja predzadnjo vejo in s tem predzadnjo žival kitajskega horoskopa.

Čeprav je iz literarnih del in številnih besednih zvez jasno vidno, da ima pes raznolike slabšalne pomene, pa je kot element kitajskega koledarja prikazan v izredno pozitivni luči. V dom prinaša občutek varnosti in sreče, je sinonim za zvestobo, zanesljivost in trdno oporo v težkih trenutkih.

Ker nikoli ne laja brez razloga, je njegov lajež pomenljiv.

Ljudski rek namreč pravi: »Če slišiš psa lajati med enajsto in prvo ponoči, se med zakoncema iskri; če laja med prvo in tretjo, so v zraku skrbi; med tretjo in peto bogastvo trka na duri; med peto in sedmo je znak dobrih obetov; če laja med sedmo in deveto, bo vse teklo gladko; med deveto in enajsto sorodnikom laja v pozdrav; med enajsto in eno najavlja vabilo v goste; med eno in tretjo lajež svari, da se okrog hiše lopov vrti; med tretjo in peto opozarja, da otroku nevarnost preti; med peto in sedmo lajež naznanja, da se gospodarju napredovanje obeta; med sedmo in deveto varuje dom pred nepotrebnimi prepiri; med deveto in enajsto zvečer pa lajež pomeni, da hiši tožba preti.«

 

V četrtek 16. februarja 2018 bo z novim kitajskim letom napočilo obdobje rjavega zemeljskega psa. Njegova glavna značilnost je akcija, zato se pripravimo na dejavno leto, ki prinaša veliko naporov pa tudi nagrad.

 

Kitajsko praznovanje novega leta

Pred praznovanjem novega leta kitajske družine temeljito pospravijo in počistijo svoja domovanja, saj s tem iz svojih domov 'pometejo' vso smolo in nesrečo preteklega leta. Praznične novoletne večerje, ki jo običajno gosti najstarejši član družine, se udeleži vsa družina, na njej pa tradicionalno postrežejo s piščancem in ribo. Po večerji nekatere družine obiščejo bližnji tempelj, kjer molijo in prosijo za uspešno novo leto, spet drugi pa doma priredijo zabavo in tik pred polnočjo odštevajo sekunde do novega leta. Po nastopu novega leta se v naslednjih 15 dneh zvrsti vrsta tradicionalnih ritualov, ki si sledijo po naslednjem vrstnem redu:

 Prvi dan. Najpomembnejši ritual na prvi dan kitajskega novega leta je, da vsa družina obišče najstarejšega člana svoje širše družine. Otroci dobijo denar v rdečih ovojnicah, delodajalci pa svojim zaposlenim podarijo dodatek, prav tako v rdečih ovoj­nicah, ki simbolizirajo srečo in bogastvo. Kitajski budisti na ta dan ne jedo mesa.

Drugi dan. Na drugi dan kitajskega leta poročene hčere obiščejo svoje starše, sicer pa Kitaj­ci na ta dan molijo k svojim prednikom in vsem svojim bogovom.

 Tretji dan. Na ta dan Kitajci ne obiskujejo svojih sorodnikov. 

Peti dan. Na peti dan novega leta, na rojstni dan kitajskega boga obilja, na severnem Kitajskem zjutraj jedo cmoke. Številni na ta dan zažigajo petarde, da bi pritegnili pozornost kitajskega boga vojne in si s tem v novem letu zagotovili srečo in njegovo pomoč. 

Sedmi dan. Sedmi dan kitaj­skega novega leta je znan kot skupinski rojstni dan, torej dan, ko se vsi postarajo za leto dni. Številni kitajski budisti takrat ne jedo mesa, saj takrat praznujejo rojstni dan boga Šakre ali Indre. 

Osmi dan. Na osmi dan novega leta se vsi vrnejo na delo. Tudi vladne ustanove takrat spet odprejo svoja vrata, družine pa se na predvečer rojstnega dne boga Ju Dija zberejo na še eni večerji. 

Deveti dan. Kitajci na njegov rojstni dan v taoističnem panteonu molijo k Ju Diju. 

Trinajsti dan. Na trinajsti dan novega leta na Kitajskem jedo preprosto vegetarijansko hrano in s tem po dveh tednih prenajedanja razbremenijo svoje želodce. 

Petnajsti dan. Na zadnji praznični dan poteka festival lantern. Priljubljena jed festivala so riževi cmoki, družine se sprehajajo naokoli s prižganimi laternami, pred svojimi domovi pa prižgejo sveče. Te domov vodijo duhove, ki so na poti v dušni svet zašli s poti in ostali v tuzemskem svetu.

 

 Pošta Slovenije je poleg znamke izdala tudi blok prvega dneva ter žig.