V tem tednu bomo priča novi stavki v javnem sektorju, saj bodo tokrat stavkali policisti, šolniki in nekateri zdravstveni delavci. Najbolj odmevna bo zagotovo stavka učiteljev, ki na Kongresnem trgu v Ljubljani napovedujejo tudi protestni shod.

Kot vse kaže, pa to ni zadosten razlog, da bi šolska ministrica Maja Makovec Brenčič bila v Sloveniji.

Makovec Brenčičeva se v teh dneh udeležuje zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu, kjer menda nudi podporo našim športnikom. To samo po sebi ne bi bilo nič spornega, če šolska ministrica ne bi preko družbenega omrežja Twitter potarnala, da je v Pjongčangu zelo hladno in nič kaj prijetno vreme. Povprečnemu državljanu se ob tem porodi misel, da udeležba na takšnem športnem dogodku ni obvezna, saj bi jo lahko mirne duše odpovedala in ostala doma, ter se na ta način solidarizirala z zahtevami 40.000 zaposlenih v resorju, ki je v njeni pristojnosti.

Po vsem povedanem očitno ni tako, saj je olimpijski blišč za ministrico očitno preveč privlačen, da bi se mu lahko odrekla. Glede na rejtinge stranke SMC je spoznala, da je to njen prvi in zadnji mandat, zato priložnosti za turistično potovanje v Južno Korejo ni hotela zamuditi. Posebno mesto v tej zgodbi pa pripada tudi Ministrstvu za šolstvo, znanost in šport, ki je šolam poslalo okrožnico, da morajo šole in vrtci na dan stavke sprejeti v varstvo vsakega otroka, ki ga bodo pripeljali starši, s čimer zaposlenim v vzgoji in izobraževanju kršijo pravico do stavke.

V Cerarjevi vladi so se odločili, da bodo v zadnjih mesecih pred volitvami javnost dražili z neprimernimi potezami in izjavami. Podobno kot šolska ministrica bo odsoten tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ki se je včeraj odpravil na službeno potovanje v Dubaj.

Podoben “spodrsljaj” kot oba ministra si je prejšnji mesec privoščil tudi predsednik vlade Miro Cerar, ki je ob stavki t.i. Počivavškovih sindikatov odpotoval na srečanje Svetovnega gospodarskega foruma v švicarski Davos.

Cerar in njegovi kolegi so se pričeli zavedati lastne politične minljivosti, zato bodo zadnje obdobje svojega vladanja izkoristili na polno.

Ob tem pa jih lahko zgolj spomnimo na izjavo gospodarskega ministra Zdravka Počivalška:”Vzgojeni smo bili v duhu “kdor ne dela, naj ne jé.” Gospod Počivalšek, svetujem vam, da z uveljavljanjem takšne miselnosti začnete kar znotraj vlade. Imeli boste veliko dela.

avtor: Primož Soban

članek je bil izvirno objavljen na portalu Mestni vestnik