Znanost in enakost spolov sta bistvenega pomena za doseganje mednarodno dogovorjenih razvojnih ciljev, vključno z agendo za trajnostni razvoj iz leta 2030. V zadnjih 15 letih se je svetovna skupnost lotila dela pri navdihovanju in vključevanju žensk in deklet v znanost. Na žalost so ženske in dekleti še naprej izključene iz sodelovanja v znanosti. Po študiji, izvedeni v 14 državah, je verjetnost, da bodo študentke diplomirale z diplomo, magisterijem in doktoratom na področju znanosti, 18%, 8% in 2%, medtem ko so odstotki moških študentov 37 %, 18% in 6%.

 

Generalna skupščina Združenih narodov je za dosego polnega in enakega dostopa do znanosti žensk in deklet ter za nadaljnjo doseganje enakosti spolov ter krepitve vloge žensk in deklet sprejela resolucijo A / RES / 70/212, ki je 11. februarja razglasila za Mednarodni dan žensk in deklet v znanosti.

V Sloveniji je delež žensk v znanosti premajhen. V tej zvezi podpiramo vse znanstvenice, ki se odločajo za pot znanosti.

Da mnogo slovenskih znanstvenic in znanstvenikov poučuje na različnih univerzah po svetu, da raziskujejo v mnogih uglednih inštitutih, da so dosežki nekaterih v samem svetovnem vrhu, še nekako vemo, na katerih celinah, državah, mestih ustvarjajo svoje profesionalne kariere, pa je manj poznano.

 

slika: Dr. Kathrin Höppner na raziskovalni postaji na Antarktiki.

Portal Metina lista s projektom vizualizacije  “Slovenski znanstveniki in znanstvenice po svetu” omogoča vpogled na zemljevid sveta, kjer  prikazujejo slovenske znanstvenike, ki redno delujejo na tujih znanstveno-raziskovalnih ustanovah in inštitutih

Vpogled v projekt z delovnim naslovom Kje so naše ladje je na voljo na naslovu http://znanost.metinalista.si/zaklad-ki-nedotaknjen-lezi-ze-predolgo/, na tej povezavi pa dostopate neposredno do zemljevida http://znanost.metinalista.si/znanstveniki_ce-po-svetu/.