Vražje podobice so včasih rekli igralnim kartam. Zaradi njih so ljudje zakartali svoje premoženje in tudi življenja. K mnogim klasičnim igram s kartami so se danes pridružile še mnoge druge. Ob tem pa so še karte s slikami športnikov, glasbenih in filmskih zvezdnikov, itd. Vendar pa karte niso le za igranje, temveč za njih obstaja močan in velik trg zbiralcev. Klasične karte se prav tako zbirajo. Tovrstni zbiratelji zbirajo na primer karte za remi, tarok, itn., ki jih izdelujejo različni proizvajalci. Že tovrstnih založnikov je več kakor 250 po vsem svetu. Pri nas je mogoče najbolj znan avstrijski Piatnik ali pa italijinski Modiano.

Sličice nogometašev in drugih športnikov
Ko se vaši otroci naveličajo zbiranja sličic košarkarjev, nogometašev, ipd., vam svetujem, da albume skrbno shranite. Morda bodo vašemu vnuku ali vnukinji prinesli pravo bogastvo. Trg zbiralcev športnih sličic je zelo velik in določene sličice dosegajo neverjetne cene. Seveda je najbolj cenjen ameriški trg, kjer so neprekosljivo na prvem mestu sličice igralcev baseballa. Menda je bil med njimi najbolj cenjen igralec nemškega porekla Johannes Peter Honus, ki so ga klicali The Flying Dutchman.

Sličica T206 Honus Wagner igralca baseballa je bila prodana za 1,26 milijona dolarjev.

Igral je v letih od 1897 do 1917. American Tobacco Company je leta 1933 izdala album s sličicami in med zadnjimi je sličica T206 Honus Wagner. Kolikor je znano, so natisnili od 60 do 200 kosov te sličice, saj je lastnik športne ekipe Wagner zahteval avtorsko nadomestilo za tiskanje. Družba se je odločila, da tega ne bo plačala in je prekinila tiskanje. Zato je ta košček potiskanega papirja že takoj na začetku dosegel ceno 50$. Leta 2000 je zbiralec za eno izmed njih plačal 1,26 milijona $. Poznavalci ocenjujejo, da bi bila danes cena 3x višja!

S kartami ne igramo samo namiznih iger
Karte, ja danes je to resen posel. Ne, nisem mislil raznih turnirjev za bridge ali državnega tekmovanja v taroku. Govora je o trgovanju s kartami. Ob klasičnih kartah se danes pojavljajo nove namizne igre s kartami, na primer Magic, Yu-Gi-Oh, Pokemon, Weiss-Schwarz, itn. Kartice formata 63 x 88 mm (2.5 by 3.5 inches) dosegajo neverjetne cene. Založniki iger kar naprej izdajajo nove in nove kartice, ki jih označujejo z navadne, redke, zelo redke, ultra redke, itd. Njihova naklada je vedno manjša in s tem se tudi zelo poveča cena posamezne karte. Ob tem posebne cene dosegajo med zbiralci še drugi predmeti, ki so povezani s kartami.

Cene prikazanih izredno redkih in dragocenih kart:
Pokemon Umbreon 500$, War Craft Spectral Tiger 1.600$, Yu-Gi-Oh Blood Mefist 2.000$ in Magic Proposal 50.000$ (bila bi naj samo ena takšna karta).

Magic Proposal je dosegla takšno ceno predvsem zaradi zanimive zgodbe, ki je povezana z izdajo te igralne karte. To karto si je iznajditelj igre Magic Richard Garfield izmislil za posebno priložnost. Oktobra 1993 je zaprosil oblikovalca igre Davea Howella (aka Snarke), da zanj oblikuje posebno karto. Richard je načrtoval, da zaprosi za roko svoje dekle Lily Wu, ki je prav tako kot on navdušena igralka igre, ki si jo je zamislil. Tako si je zamilil, da bi v kupček kart (deck) zamešal to karto, ko bi igral naslednjo partijo z njo. Pri oblikovanju je pomagal še ilustrator Quinton Hoover, ki je pripravil ilustracijo, kjer Richard kleči pred Lily v renesančno oblikovanih oblačilih.

Howell je na podlagi ilustracije pripravil karto. Dodal je ustrezne simbole in besedilo, oz. pravilo, ki določa, kakšno potezo omogoča ta izigrana karta. Naredil bi naj devet kart, od teh sta bili dve z zamaknjeno sliko. Nato je naredil še drugo varianto teh kart z različnim motivom, ki bi jih naj odtisnil v štirih primerkih.


							 

Verjeten izgled obeh verzij karte Magic - Proposal; Sorcery

Kot je dejal Richard, je v igralni kupček zamešal le eno karto, ko je odigral »usodno« igro s svojo drago. V prvih treh igrah karte ni mogel odigrati. V četrti igri pa mu je bila sreča naklonjena. Sredi igre je Lily predlagala, da naj igro preda, saj je bila kot odličen preizkuševalec igre prepričana, da ne more odigrati nobene karte s katero bi lahko igro zmagovalno zaključil. A takoj nato je bila v njegovem kupčku na vrsti njegova posebna karta: Proposal **** - Sorcery (zaroka-čarovnija), ki je določala pravilo: »Richardu je dovoljeno, da Lily zaprosi, da se poroči z njim. Če to sprejmeta oba igralca, potem oba zmagata. Zmešajta vse izigrane karte, obe knjižnici in oba pokopališča v enoten kupček.« (Originalno besedilo: Allows Richard to propose to Lily. If the proposal is accepted both players win; mix the cards in play, both libraries and both graveyards as a shared deck.)

Lily je presenečena sprejela njegovo zaroko. Menda je skupaj zmešan kupček kart še vedno nedotaknjen in spravljen v posebni škatlici za karte. Preostale Proposal karte so bile razdeljene med člane družine, po eno sta prejela še Dave Howell in Quinton Hoover. Slednjo je nekdo ukradel, ko je bil Hoover na turneji po Japonski in ni znano kje se nahaja. Vendar je prav ta ukradena karta bila omenjena in je na internetu pripravljen ustrezen opis. Cena, ki je navedena je le informativna cena na raznih borzah z igralnimi kartami in še ni bilo nikoli prodana. Richard in Lily sta tudi zaprosila, da naj nihče od obdarovancev ne objavi motiva s karte, ker je to njuna osebna zadeva. Tako je prikaz te karte še danes samo približek motiva na dejanski karti.

Pripravil Andy