Ledeni in snežni gradovi se ponovno vračajo na Črno na Koroškem.  Kralju Matjažu v čast bodo ponovno, že 26. leto zapovrstjo gradili snežne gradove Tradicionalna prireditev bo potekala zadnji vikend v januarju, in sicer od 26.1 do 28.1.2018.  

Tridnevno dogajanje, se bo pričelo v petek, 26.1.2018 zvečer, s prihodom olimpijske bakle in s tradicionalnim nočnim slalomom med baklami, za pokal kralja Matjaža. Osrednji dogodek prireditve bo sobotno tekmovanje ekip v gradnji snežnih gradov in snežnih skulptur na temo kralja Matjaža. Celodnevno gradnjo vsako leto spremlja zabaven kulturni program (predstavitev ekip graditeljev, izbor Alenčice, prižiganje bakel in sveč, ognjena predstava, svečani prihod kralja Matjaža, podelitev nagrad najboljšim ekipam, različni glasbeni nastopi in na koncu prava koroška »gavda«). S prižigom bakel in razglasitvijo najlepših gradov, doseže celodnevno dogajanje svoj vrhunec, saj ob soju plamenic snežni gradovi dodatno zažarijo. V nedeljo, 28.1.2018, bo dan namenjen družinam, saj se bodo čez dan odvijale različne aktivnosti in animacije za otroke, hkrati pa si bodo obiskovalci lahko ogledali sveže zgrajene snežne skulpture.

Ljudje, rojeni na Koroškem, zelo dobro poznamo pravljico o Kralju Matjažu. Tudi sama sem jo z občudovanjem kot otrok poslušala in dolgo verjela, da nekje pod Peco sedi mož, čigar brada se omotava okoli mize, no legenda pa pravi takole:

V času Karantanije je živel dobrosrčen kralj Matjaž. Pomagal je vsem, ki so se znašli v stiski od zatiranih do siromakov. Zaradi njegove mogočnosti in priljubljenosti so mu ostali vladarji bili nevoščljivi, združili so svoje vojske ter napadli deželo kralja Matjaža. Ta se je z samo stotimi preživelimi junaki zatekel v votlino pod Peco, ki se mu je sama odprla. Sedel je za mizo, njegovi podložniki so posedli po tleh ter nato so vsi zaspali. Brada kralja Matjaža pa je ostala rasti in ko se bo devetkrat omotala okoli mize, se bo kralj Matjaž prebudil.

Takrat bo sredi zime pred jamo zrasla lipa, ki bo cvetela od polnoči do ene zjutraj in se nato posušila. Jama se bo odprla in iz nje bo prišel kralj Matjaž z svojimi junaki ter zatrl krivico s sveta, zavladal Slovencem in zopet bodo prišli zlati časi.  

…in koder bode njegova brada devetkrat okoli mize zrasla, ga bode gora nazaj dala, da srečno vlada slovenski rod…

 

 

Celotna prireditev Gradovi kralja Matjaža pričara zabaven, aktiven in razigran vikend v naravi, namenjen vsem generacijam. Združuje, povezuje in odpira vrata domišljiji, vse to kralju Matjažu v čast.

Organizatorji vabijo, da se  pridružijo na tej čarobni zimski prireditvi pod koroško goro Peco. Tekmovalci potrebujejo domišljijo in umetniško žilico ali pa se prireditve udeležite zgolj kot obiskovalci in so oglejte čudovite umetnine graditeljev...

Ker pa kralja Matjaža še vedno čakamo, se bodo njemu v čast in njegovi prebuditvi, organizatorji in vneti udeleženci kreativno in ustvarjalno izražali namesto njega.

Mirjana Ivanuša-Bezjak