SI
Zbiralski raj ali kaj vse je mogoče zbirati
Ljudje ne zbiramo le znamke, temveč tudi kodrčke las
V Fokusu
Zanimivo

Ponedeljek, 1. januar 2018 ob 10:55

Odpri galerijo

Ob oznaki »zbirateljstvo« večinoma pomislimo na bogate zbiralce umetniških slik, kipcev, dragotin, denarja in podobnega. Vendar ljudje zbiramo vse mogoče predmete. Praktično je za vsak predmet določen zbirateljski trg. Za osebe, ki zbirajo določene predmete, so ti zelo dragoceni in so za druge ljudi »brezvredno staro šaro« pripravljeni plačati neverjetne cene. Že skromna znamka na pismu lahko doseže ceno 1,5 milijona dolarjev in še več. Takšno ceno ima v nizozemskem poštnem muzeju shranjeno pismo z otoka Mavricijusa, na katerem sta dve znamki. Trenutno je najdražja švedska znamka »Treskilling Yelow«, leta 1855 po pomoti namesto v modro-zeleni barvi natisnjena v rumeni. Znan je le en primerek in leta 1996 je bogat arabski filatelist znamko z napako kupil za 2,3 milijona dolarjev.

Tudi Kinder jajčka zbirajo, mar ne?
Kinder jajčka, originalno »Kinder Überraschung«, so eden od najbolj znanih nemških izdelkov. Vendar sploh niso nemški izdelek! Firma Kinder je že od vsega začetka v lasti italijanske družbe Ferrero, ki ob Kinder jajcih trži še drug »nemški« izdelek z imenom Nutella. Prvo jajce so pod imenom Kinder Sorpresa izdelali leta 1974 v Italiji. A ideja izhaja iz Argentine, kjer je že leta 1962 podoben izdelek Jack-chocolata naredilo podjetje FelFort Company, vendar ne v obliki jajca.

Znotraj 20g težkega čokoladnega jajca iz bele in temne čokolade je rumena plastična ovalna kapsula v kateri je shranjena sestavljiva igračka z navodili BPZ (nemško: Beipackzettel) za sestavo in prikazov figuric iz določene serije. S temi igračkami se ne igrajo samo otroci, temveč tudi odrasli. Figurice, ki so narejene iz enega kosa plastike ali kovinske zlitine, so predmet zbiranja. Posebno vrednost imajo ročno poslikane figurice in listki BPZ. Predmet zbiranja določene skupine zbiralcev so samo ti spremni lističi in nekateri med njimi dosežejo ceno celo do 100€.


Smrkčevska olimpijada iz leta 1984 stane med zbiralci skupaj z lističem BPZ okrog 1.500€. 
Posamezna figurica stane okrog 80€, smrkec z jajcem pa 10x več!
Listič prinese dodatnih 100€.

Igračke oblikujejo zaposleni in najeti oblikovalci, na primer francoski umetnik André Roche. Izdelujejo jih v več deželah. Tako v vsaki državi pripravijo lastne sete figuric in igračk. Na primer, v Italiji vsako leto ob božiču pripravijo božično serijo jajčk (trije kralji, Jezušček, Marija, Jožef in set živali). V kolikor ste obdržali vaše figurice iz mladosti, je velika možnost, da se med njimi skriva redka in dragocena. Običajno je njihova zbiralska vrednost nekje med 50 in 80 evri. Nekatere pa dosežejo ceno tudi do 800€!

Dragocenost lahko ocenite tudi sami. Najprej morate vedeti, če je bila igračka narejena pred letom 1980. Potem je pomembna barva plastične kapsule. Večina je rumenih, nekatere so oranžne. Če je oranžna, so v njej shranili ročno pobarvane Ovce in Smrkce. Prav ti modro obarvani palčki z belo kapico sodijo med najbolj iskane in zaželene zbirateljske predmete, še posebej z BPZ lističem. Pomembno je še, kje so figurice naredili. Večjo vrednost dosegajo tiste, ki so jih izdelali v Italiji ali Nemčiji. Na internetu je mogoče najti zbirateljske kataloge s cenami in tam lahko izveste zbirateljsko ceno posamezne figurice.

Stripi niso samo »šund« literatura
Najbolj iskan strip na svetu je ugledal luč sveta novembra 1962. To je strip založnika Marvel Comic o alter egu Petra Parkerja, ki ga vsi poznamo pod nadimkom Spiderman. Napisal ga je Stan Lee in narisal Steve Ditko. To številko so takrat prodajali po 12 dolarskih centov, marca 2014 pa je zbiralec stripov zanj plačal 40.000$. A v zadnjem času narašča povpraševanje po stripih o Batmanu. Verjetno bomo kmalu presegli ta rekord.

Kavbojke niso le »raztrgan« kos garderobe
Še danes vsi iščejo »leviske«, hlače iz bombažnega denima, ki sta jih z indigom na modro barvala Levis Strauss in Jacob Davis. Ampak, obstajajo tudi tiste, ki sta jih naredila leta 1850 in jih prodala za 13,50$. Leta 2005 jih je na dražbi kupil japonski zbiralec za 60.000$. Med zbiralci oblačil je največjo vrednost dosegla obleka Marilyn Monroe, ki jo je nosila na rojstnodnevni zabavi za predsednika Kennedyja in mu zapela znamenito pesem »Happy Birthday Mr. President«. Na dražbi leta 1999 so jo prodali za 1.267.500$.

Da o knjigah in vinu ne povemo kaj veliko …
Gutenberg je leta 1450 natisnil Biblijo, danes ji pravijo 42-vrstična Biblija, tudi Mazarinova Biblija ali preprosto B42. Še danes velja za vrhunec tiskarske estetike in umetniškega oblikovanja. Menijo, da obstaja na svetu še 42 do 48 izvodov ali v fragmentih ali v celoti. V kolikor bi jo našli kje v kakšni kleti ali na podstrešju, bi jo na zbiralskem trgu lahko ponudili za 100.000$. A to ni nič v primerjavi s ceno, ki so jo leta 1994 plačali za Codex Hammer Leonarda da Vincija. Zajemite sapo – 30.802.500$.


Codex Hammer Leonarda da Vincija so prodali za več kakor 30 milijonov $.

Zbiralci dragocenih vin so najbolj navdušeni nad francoskimi vini in šampanjci. Cene dosegajo vrtoglave višine. A med njimi izstopa steklenica vina Château Lafite iz leta 1787, ki si jo je tretji predsednik ZDA Thomas Jefferson kupil na obisku v Franciji. Leta 1985 se znašla na dražbi v Londonu in zbiralec jo je izlicitiral za 160.000$.

Kdo pa še kupuje LP plošče?
Obožujete Beatle in še posebej Johna Lennona? Tri tedne pred svojo tragično smrtjo je skupaj z Yoko Ono izdal album Double Fantasy. Ob izidu leta 1980 album niti ni bil preveč cenjen in znan. Leto dni kasneje pa je prejel nagrado Album of the Year na 24th Annual Grammy Awards. Nekaj izvodov je pred smrtjo še uspel podpisati, a ohranil se je samo eden z njegovim originalnim podpisom. Zanj je zbiralec pred dvema letoma odštel 525.000$.

Kristal, porcelan, kipci  in podobno
Kitajski porcelan je vedno veljal za najbolj prestižno dobrino in kitajski porcelanasti izdelki so skozi vso zgodovino dosegali zelo visoke cene. Med njimi je najdragocenejša vaza iz XIV. stoletja za časa dinastije Yuan (1271-1368), ki jo imenujejo tudi Mongolska dinastija. To je tudi obdobje, ko so Kitajci postali neprekosljivi pri izdelavi izdelkov okrašenih z modrimi ornamenti, prizori in pismenkami. Vazo, ki je visoka 34 centimetrov, je odkupila bogata ameriška družina leta 1993 za 1,2 milijona $. Vendar dosegajo rimske umetnine še višjo vrednost. Leta 1920 je bila pri izkopavanjih v Rimu najdena statuta boginje Artemis z jelenom iz brona visoka 90 cm. Zaradi finančnih težav, se je muzej odločil, da jo leta 2007 proda. Muzejski kuratorji in poznavalci so menili, da bodo zanjo težko dosegli vrednost 7 milijonov $. Licitiranje se je ustavilo pri vrednosti 28,6 milijona $.

Čačka na kosu papirja
Zelo veliko in bogato je tržišče zbiralcev avtentičnih podpisov. Mnogi podpisi slavnih oseb dosegajo neverjetne cene. Med njimi je nekaj »krac« na papirju cenovno neprekosljivih, od vseh pa izstopa podpis angleškega nesmrtnega poeta Williama Shakespeara, ki so ga prevedli praktično v vsak jezik na planetu. Znanih je šest primerkov njegovega podpisa. Tri najdemo na pogodbah, ki so povezana z nakupi njegove hiše in zemljišč, preostali trije pa so na kopijah njegove oporoke. Trenutno so vsi v lasti zasebnih institucij in niso naprodaj. Vendar je njihova »prodajna zbirateljska« vrednost nekje med 3 in 5 milijoni $.

Violina, avto, ..., in kodrček las
Poglejmo še nekaj neverjetnih cen za prodane zbirateljske izdelke:

  • Violina Guarneri del Gesù je bila leta 2007 prodana zbiralcu za 3,9 milijona $.
  • Avtomobili tudi dosegajo lepe cene. Leta 2009 so za 12,2 milijona $ prodali Ferrari 250 Testa Rosa letnik 1957.
  • 36 milijonov $ je bila cena omaro! Imenuje se Badminton Cabinet in je italijanska mojstrovina iz Florentine iz 18. stoletja. Narejena je iz črne ebenovine, robovi so okrašeni z ametisti, agati, lapis lazuli in drugim dragim kamenjem.

Zame je eden od najbolj bizarnih spominkov čajna skodelica, iz katere je Lady Gaga popila čaj in na njem pustila odtis svojih preveč obarvanih ustnic. Na Japonsko je potovala, da se je udeležila tiskovne konference za pomoč žrtvam po velikem pacifiškem cunamiju ob božiču leta 2012. Organizatorji so ji na konferenci ponudili čaj v skodelici z napisom »Molimo za Japonsko« v domačem jeziku in pismenkah. Edina dobra stvar je bila, da je izkupiček dražbe šel v dobrodelne namene. Za skodelico se je potegovalo več kakor 1300 ljudi, zmagovalec je zanjo plačal 75.300$.

Omeniti moram še kodrček z lasišča Elvisa Presleya. Ni bil znan le po svoje petju in miganju z boki, temveč tudi po lepih laseh. Ko ga je strigel, je njegov frizer shranil nekaj odrezanih kodrčkov. Enega izmed njih je leta 2002 prodal za 115.000$. Če slučajno zbirate lase znamenitih oseb, vam podajam še cene za njihove kodre: John Lennon (48.000$), Beethoven ($7,300), Mickey Mantle (6.900$), Neil Armstrong (3.000$), John F. Kennedy (3,000$), itd. A nad vsemi je kodrček z glave Che Guevare, ki ga skupaj z njegovimi prstnimi odtisi in posmrtnimi fotografijami, ki jih je naredil FBI, lahko kupite za 119.500$.

Pazite torej, kam se podpisujete in kateremu frizerju zaupate striženje svojih las in brade!

 

Pripravil Andy – prvič objavljeno v reviji Denar, december 2014

 

Galerija slik

Zadnje objave

Tue, 19. Feb 2019 at 20:14

85 ogledov

Z medijsko kampanjo Madžarska proti Sorosu in Junckerju, ker podpirata nezakonite migracije
Spletni portal politikis.si danes poroča, da je Madžarska začela izvajati novo medijsko kampanjo proti priseljevanju, uperjena pa je proti ameriškemu milijarderju Georgeu Sorosu in tudi predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju, ki da podpirata nezakonite migracije. V Bruslju so tovrstne obtožbe Budimpešte že ostro zavrnili, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Madžarska vlada pod vodstvom Viktorja Orbana je medijsko kampanjo, ki bo plačana iz davkoplačevalskega denarja, napovedala tudi na svoji strani na Facebooku. Med drugim bodo objavili tudi plakate s slikama Sorosa in smehljajočega se Junckerja, na plakatih pa je napis: “Tudi vi imate pravico vedeti, kaj pripravlja Bruselj”. “Hočejo uvesti obvezno kvoto za sprejem priseljencev, oslabiti pravice držav članic glede obrambe meja, želijo pospešiti priseljevanje z migrantskimi vizumi,” še navajajo. V Bruslju so se na omenjene plakate že odzvali z ogorčenjem. “Ta kampanja madžarske vlade je v nasprotju z zdravim razumom. Šokantno je, da je taka nora teorija zarote prišla v taki meri v normalni diskurz. Ni res, da EU spodkopava varovanje nacionalnih meja, nasprotno,” je poudaril govorec Evropske komisije Margaritis Schinas. “Ne obstajajo nobeni načrti za humanitarne vizume. Države članice se same odločajo glede legalnega priseljevanja,” je še dejal in dodal, da si “Madžari zaslužijo dejstva, ne izmišljotin”. Orbanova vlada se je že nekajkrat sporekla z Evropsko komisijo glede migracijskih pravil. Večkrat je tudi že objavila plakate in oglase proti Evropski komisiji in predvsem Sorosu, ki ga imajo v Budimpešti za glavno zlo, ki da želi pospeševati nezakonite migracije in iz Evrope narediti “Eurabijo”. V preteklih mesecih je Orbanova vlada napadla tudi nizozemsko evropsko poslanko Judith Sargentini, avtorico kritičnega poročila, ki je osnova za pravno ukrepanje EU proti Madžarski. Napadli so tudi prvega podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa. Ministri EU za evropske zadeve prav ravno danes v Bruslju znova preverjajo stanje v procesih proti Poljski in Madžarski zaradi očitanih kršitev evropskih vrednot, zlasti načela vladavine prava. Bistvenih premikov sicer ni pričakovati.  Vir:politikis.si

Tue, 19. Feb 2019 at 19:38

138 ogledov

Večeru piškotov še ni zmanjkalo! Ne pijani šef kriminalistov Munda, policist, ki ga je ustavil, škodi ugledu PU Maribor
Spletni portal skandal24.si je opozoril na nesprejemljivo pisanje mariborskega Večera, ki bralcem postregel z informacijo, da naj bi "po oceni mariborske policijske uprave v preteklosti ugledu policije škodil tudi policist, ki je bil 8. februarja v patrulji, ki je ustavila Mundo. Govorimo o danes 33-letnem Danijelu B., ki je moral pred približno dvema letoma in pol sleči policijsko uniformo, ker so mu očitali, da je kot policist v službenem času zlorabil uradni položaj z namenom, da bi se okoristil za 20 evrov." Da gre za tesno prepletenost mariborske kriminalistične policije in politike, ugotavljajo v skandal24.si, kar se po svoje razkriva tudi v primeru šefa mariborske kriminalistične policije Roberta Munde. Močno vinjenega ga je policija ustavila v noči na 8. februar, pred tem pa ji je poskusil tudi pobegniti. Namesto da bi ga ustrezno sankcionirali in degradirali, ker je močno okrnil ugled policije, se Policijska uprava Maribor skriva za disciplinskim postopkom, po katerem še vedno niso znane posledice. Končno odločitev bo tako sprejela generalna direktorica policije Tatjana Bobnar. Diskreditacija policistaČasnik Večer v lasti tajkunske družine Hakl pa je šel še dlje. Pričeli so z medijsko diskreditacijo policista, ki je ustavil Mundo tiste noči, in odprli primer, ker naj bi se na delovnem mestu okoristil z dvajsetimi evri, zaradi česar so ga tudi suspendirali. Toda 33-letni mariborski policist je na delovnem sodišču dobil tožbo, saj mu očitkov očitno niso mogli dokazati, Policija pa ga je morala vzeti nazaj v službo. To se je zgodilo nedavno, prav v tednu, ko je bil dodeljen v patruljo, ki je na praznični petek v prometu ustavila Mundo. Še vedno pa naj bi proti njemu tekel kazenski postopek. Glavna tarča bi moral biti kriminalist Munda, ki ima na glavi veliko maslaNi potrebno posebej poudarjati, da bi morali mediji, kot je Večer, gledati pod prste šefom, za katere je znano, da so podrejeni vladajoči politiki. Toda tega, ker je Večer ravno tako na isti strani, ne bomo doživeli. Okoli kriminalista Munde smo že pisali, da afera z vožnjo v alkoholiziranem stanju ni njegova prva. Kot nam je povedal nekdanji župan Maribora Franc Kangler, je mariborska kriminalistična policija postala politična ravno pod njegovim vodstvom, komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb pa je ugotovila kup nezakonitosti, so še zapisali pri skandal24.si. Škandal24 je tudi poročal, da so v javnem podjetju Mariborski vodovod zaposlili sina Roberta Munde, Žigo Mundo. Munda naj bi izvajal tudi mobing nad zaposlenimi v okviru policije, predvsem nad ženskami. Na družbenem omrežju Facebook smo zasledili tudi komentar enega izmed policistov, ki je potrdil, da so vsa namigovanja glede domnevnih okoliščin incidenta resnična, prav tako pa naj bi policistom pametoval na sestankih in vsem “solil pamet”. V omenjenem komentarju je policist izrazil tudi presenečenje, da so postopek glede na Mundov vpliv sploh izpeljali do konca. No, skoraj do konca. Munda naj bi izvajal tudi mobing nad zaposlenimi v okviru policije, predvsem nad ženskami. Škandal24 je tudi poročal, da so v javnem podjetju Mariborski vodovod zaposlili sina Roberta Munde, Žigo Mundo. Pri tem naj bi nekdanji župan Andrej Fištravec naročil direktorju Danilu Brunaču, naj ga zaposlijo, zaposlene pri vodovodu pa je takrat presenetil kar Robert Munda, ki se je v prostorih podjetja oglasil osebno, in sicer naj bi se to zgodilo v vlogi očeta in ne kriminalista. Munda je takrat te navedbe sicer zanikal. Vir: skandal24.si

Tue, 19. Feb 2019 at 19:08

133 ogledov

Dva obraza Slovenije v ameriških medijih
Dva obraza Slovenije v ameriških medijih: mnogi so predvajali govor Melanije Trump v Miamiju, nekateri pa že peti dan zapovrstjo objavljajo prispevek o “slovenskem politiku, ki je odstopil zaradi ukradenega sendviča." Prva dama Melanija Trump je v nagovoru pripadnikom latinsko ameriške skupnosti v Miamiju izrazila podporo ljudem Venezuele ter poudarila, da sta s Predsednikom Trumpom počaščena, da sta lahko z njimi. Ponosna je, da je z njimi v ZDA kot njihova Prva dama. Mnogi od prisotnih poznajo občutek, kako je živeti v svobodi, potem ko so prestali zatiranje v socializmu in komunizmu. Ljudje v Venezueli pa so blizu tega, da si ponovno pridobijo svojo svobodo.  Prisotne in vse druga je pozvala, da skupaj molijo za skorajšnjo svobodo venezuelskega ljudstva. Njen soprog Donald Trump je bil prisoten, ker mu je veliko do venezuelskih ljudi in sam napovedal pomembno sporočilo o venezuelski krizi. Prisotni so nastop Melanije nagradili z več aplavzi, njen govor je predvajalo več TV postaj. Melania Trump: We support great people of Venezuela) https://edition.cnn.com/videos/politics/2019/02/18/donald-melania-trump-miami-venezuela-praise-sot-vpx.cnn Obenem pa nekateri mediji že peti dan zapovrstjo objavljajo prispevek o “slovenskem politiku, ki je odstopil zaradi ukradenega sendviča”, med njimi so o tem poročali tudi na najbolj gledani ameriški kabelski TV kanal Fox News. (Slovenian politician steps down after shoplifting sandwich https://www.foxnews.com/world/ slovenian-politician-steps- down-after-shoplifting- sandwich).

Tue, 19. Feb 2019 at 09:05

124 ogledov

Bo zoper pijanega šefa kriminalistov Mundo uveden disciplinski postopek?
Spletni portal e-maribor.si poroča, da je direktor Policijske uprave Maribor Danijel Lorbek prejel poročilo o notranje varnostnem nadzoru in zoper vodjo mariborskih kriminalistov Roberta Mundo predlagal disciplinski postopek. Policija bo izpeljala organizacijske in kadrovske spremembe. Po tem, ko so šefa mariborskih kriminalistov Roberta Munde, policisti v noči na 8. februar zasačili pijanega v prometu, so bile oči javnosti uprte v notranjevarnostni postopek, ki ga je v zvezi z dogodkom odredil direktor Policijske uprave Maribor Danijel Lorbek ne glede na to, da se Munda ni spozabil v službi, ampak v svojem prostem času. Kakšne posledice bo imel predlog za uvedbo disciplinskega postopka za Mundo, pa še ni jasno, saj na mariborski policijski upravi niso razkrili, kakšno sankcijo je imel Lorbek v mislih. O disciplinskem postopku zoper šefa mariborskih kriminalistov bo odločila generalna direktorica policije Tatjana Bobnar, ki ji je Lorbek predlagal tudi nekatere organizacijske ukrepe za zagotovitev učinkovitejšega dela v PU Maribor, piše današnji Večer. Miran Šadl: Policisti moramo v skladu s kodeksom policijske etike tudi v zasebnem  življenju skrbeti za varovanje ter utrjevanje lastnega ugleda in ugleda policijske organizacije ter v tej povezavi skrbeti za krepitev integritete v policijski organizaciji, kar pa v obravnavanem primeru uslužbenca policije ne moremo potrditi. M-G. e-maribor

Tue, 19. Feb 2019 at 06:27

204 ogledov

Celje: »Porozna meja kot ementalski sir ali kako najlažje prestopiti Slovensko mejo
Že znan izraz lepa, in mirna nedelja, tudi v primeru dela policistov in obmejnih organov, je včasih imel nekakšen   pomen, ki bi naj  pomenil sproščeno ustaljeno delo. Pa zgleda da to nič  več ne velja. Že v petek so v Štorah( predmestje Celja) dopoldne  pri razlaganju  določenega tovora s tovornega vozila   našli  šest  Afganistancev, ki so ilegalno vstopili v Slovenijo.  In spet oguljena fraza, da so v tovorno  vozilo najverjetneje vstopili na območju Srbije. Po opravljenih  postopkih, češ  da so jih predali hrvaškim varnostnim organom. Kaj drugega kot izraz nemoči ter birokratska formulacija. O tem da so  zares šli in ali se je predaja hrvaškim varnostnim organom zares zgodila pa vemo pravzaprav nič. Sobotni dan  je bil, vsaj brez tovrstnih obvestil, dan ki ga naj ne bi zaznamoval dogodek iz segmenta ilegalnih migracij in njih učinka v številu prijetih že na meji ali nekje blizu. Nekje na meji,  so v soboto popoldne, bolj proti večeru  okoli zaselka blizu Rogaške Slatine, so domačini opazili nenavadna gibanja in seveda z vsemi vozili in iskalne tehnike prisotnosti policije, pa še vedno  nihče ni dobil informacijo kaj se dogaja. Tudi nedelja je minila brez da bi javnosti bilo posredovano obvestilo o dogajanjih v sobot zgodaj zvečer in kasneje v noči na nedeljo. Glede na to da se je to dogajalo, vožnja policijskih avtomobilov in helikopterja z prižganimi modrimi lučmi, skozi strnjena naselja, so nekateri pisali na družbena omrežja in se spraševali o tem. Odgovor je sledil šele danes dopoldne in sicer o tem da so v  soboto, okoli 22. ure, v  naselju  Rjavica, na območju Rogaške Slatine odkrili pet   ilegalnih  prebežnikov.  Trije  so  bili  državljani  Alžirije,  eden  državljan Maroka in eden državljan Tunizije. In, da vsi so zaprosili za azil. Konec zgodbe? Ne! Iz tega bi moglo ali bi vsaj moralo biti  nekaj kaj bi predstavljalo nekakšen izvleček, nauk, da se pojav ilegalnih prehodov čez mejo »oplemeniten« z  določenim številom oseb iz nam znanih ali manj znanih obstoječih ali neobstoječih žarišč(vojnih, humanitarno ogroženih) ki imajo namen iti v lepše življenje pa četudi na tuje stroške in breme. »Proizvajalci« in podporniki teh gibanj pa naročujejo nove »študije« o poroznosti, pardon prehodnosti  slovenske meje  brez da bi jih srečali predstavniki obmejnih organov. Čas je že, ampak res čas da si nehamo zatiskati oči pred pojavom in priznamo da potrebujemo pomoč pri varovanju naše in obenem schengenske meje. Letni čas, ki se bliža bo prinesel še večji pritisk na mejo državo in Evropo. Otresimo se »Cerarjeve« maksime: «Jamram, iščem rešitve pa jo ne najdem«,  drugače se bodo ponavljali  razpisi za opremo za azilne domove, kar bo stopnjevalo jezo lastnih državljanov. To ni naš cilj mar ne? V.K.T.

Sun, 17. Feb 2019 at 21:36

393 ogledov

Javnomnenjska anketa: Evropskih volitev se bo udeležila slaba tretjina volivcev, največ bi jih volilo stranko SDS
Do volitev v Evropski parlament je že manj kot 100 dni. Predsednik Republike Borut Pahor jih je razupisal za 26. maj. Volitve v Evropski parlament bo zaznamovala nizka udeležba. Zagotovo se jih bo udeležilo zgolj 30, 1 odstotka volilnih upravičencev, med njimi pa bi jih največ – 18,2 odstotka – volilo stranko SDS, so ključne ugotovitve javnomnenjske ankete. Agencije Parsifal, ki je opravilajavnomnenjsko anketo,  je izmerila podporo med slovenskimi političnimi strankami na volitvah v Evropski parlament 26. maja letos. Evropske volitve bodo kot kaže slabo obiskane, saj se jih bo zagotovo udeležilo 30,1 odstotka anketirancev. Nikakor se jih ne bo udeležilo 22,5 odstotka. Neodločenih je 2,5 odstotka vprašanih. Izmed vseh kategorij so izmerili tudi podporo glede na verjetnost odhoda na volitve in prišli do naslednjih rezultatov: Če pogledamo podskupino volivcev, ki se bo zagotovo udeležila volitev je na prvem mestu SDS z 18,2 %, sledi LMŠ s 13,1 %, SD z 12,6 %, SLS z 10,7 % in NSi s 5,6 %. Nato sledijo SMC,  SAB, Verjamem, DeSUS, Levica in SNS. Telefonsko in spletno anketo je za Nova24TV opravila agencija Parsifal, in sicer med 11. in 14. februarjem 2019. V raziskavo je bilo zajetih 712 anketirancev.  Vir: Nova24Tv
Teme
zbirateljstvo

Zadnji komentarji

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

Zbiralski raj ali kaj vse je mogoče zbirati