Leto 2017 je razglašeno za Plečnikovo leto, po našem največjem arhitektu Jožetu Plečniku (1872–1957), ki se je rodil pred 145 leti in umrl pred 60 leti.

Leto 2017 je tudi v Ljubljani posvečeno arhitekturnemu mojstru Jožetu Plečniku. Obeležujemo namreč dve obletnici, ki sta zaznamovali njegovo življenje: 60. obletnico smrti (7. 1. 1957) in 145-letnico rojstva (23. 1. 1872).

Prav tako je Pošta Slovenije izdala tri znamke z motivi njegovih del.

Že več let si naša država skupaj s Češko republiko prizadeva za vpis Plečnikove arhitekture na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Slovenska stran želi vpisati njegova dela v Ljubljani. Da bi opozorili na to pomembno akcijo, ki sicer še ni zaključena, so na treh znamkah motivi tistih Plečnikovih del v Ljubljani, ki predstavljajo reprezentančni izbor prijavljenih del. Narodna in univerzitetna knjižnica (1936–1941) predstavlja njegovo najpomembnejšo monumetalno javno stavbo pri nas, pri kateri njen simbolni pomen templja modrosti presega njeno utilitarnost javne knjižnice. Žale – vrt vseh svetih (1938–1940) je arhitekturna zbirka kapel - predgrobnic, razvrščenih v park, kar je enkratna rešitev  poslovilnega kompleksa. Cerkev sv. Mihaela na Barju (1937–1939) pa je treba razumeti kot revolucionarno Plečnikovo zasnovo sakralnega prostora z namenom približati verski obred vernikom. Znamke so umeščene v podlago iz enega Plečnikovih zbirnih načrtov vseh njegovih načrtovanih posegov v Ljubljani.

 

V Ljubljani je od  leta 1974 na ogled tudi Plečnikova hiša. Celovita prenova kompleksa Plečnikove hiše je bila izvedena med leti 2013–2015. Prenovljena Plečnikova hiša je ponovno odprla svoja vrata konec septembra 2015. V novo pridobljenih prostorih je zaživela nova stalna razstava Plečnik, novi so prostori za občasne razstave, študijski center, Plečnikova učilnica za pedagoške in andragoške programe ter muzejska trgovina z izborom oblikovalskih izdelkov in publikacij.

Film o obnovi hiše si lahko ogledate na strani https://youtu.be/oTtgi5GOH9M.

V izteku Plečnikovega leta obiskovalci Plečnikove hiše na občasni razstavi z naslovom Plečnik in voda: vodnjaki v mestu - pokukajo v originalno gradivo Plečnikove zbirke in si ogledajo arhitektove načrte za različne projekte, povezane z vodo.

Razstava je odprta od 13. oktober 2017 - 21. januar 2018 . 

Mirjana Ivanuša-Bezjak