Skupina Perpetuum Jazzile, ki je bila ustanovljena leta 1983, velja za eno najbolj prepoznavnih slovenskih blagovnih znamk. Njeno priredbo pesmi Africa si že od leta 2009  požvižgavamo. Na Youtubu pa ima že več kot 20 milijonov ogledov.

Največji slovenski vokalni orkester Perpetuum Jazzile tekmuje za nominacijo na letošnjih Grammyjih – prestižnih, mednarodnih glasbenih nagradah. “Kandidirajo” v štirih kategorijah, in sicer: skladba leta, najboljša izvedba med pop skupinami, najboljši a cappella aranžma in najboljša zborovska izvedba.

V zadnjih 15 letih delovanja je skupina gostovala na odrih v Rusiji, Estoniji, Braziliji, Argentini, Nemčiji, Avstriji, Švici, Italiji, Franciji, Veliki Britaniji, ZDA, Kanadi, Srbiji, Ukrajini, Makedoniji, Belgiji ter na Hrvaškem, Kitajskem in Nizozemskem. Zasedba je novembra 2013 dvakrat razprodala dvorano Arena Stožice in z 20 tisoč obiskovalci postavila rekord obiskanosti nastopov domačih in tujih gostov v tej dvorani. Njihove priredbe si je na platformi YouTube ogledalo prek 60 milijonov gledalcev. Skupina Perpetuum Jazzile je leta 2008 prejela tudi Viktorja za posebne dosežke.

 

Do prejema prestižne nagrade Grammy morajo izvajalci uspešno prestati tri kroge odločanja. V prvem krogu člani Akademije Grammy glasujejo v posameznih kategorijah. Vsak član Akademije dobi na voljo glasovanje v vnaprej določenih kategorijah, od "popularnosti" kategorije pa je odvisno, koliko del se v prvem krogu poteguje za nominacije. Prvi krog se odvija prav v teh dneh. Skladbe in ustvarjalci, ki se uvrstijo v naslednji krog, se nato potegujejo za končne nominacije, ki bodo letos javnosti predstavljene 28. novembra 2017. Temu sledi glavno glasovanje in določitev nagrajencev, imena zmagovalcev pa vse do gala podelitve nagrad, ki bo prihodnje leto v New Yorku, ostajajo dobro varovana skrivnost.

Akademija Grammy bo letošnje končne nominirance razglasila 28. novembra 2017. Med 7. in 21. decembrom 2017 bo po potekalo glasovanje za zmagovalce v posamezni kategoriji. Prejemniki nagrad Grammy bodo vse do gala podelitve, ki bo 28. januarja 2018 v dvorani Madison Square Garden v New Yorku, ostali skrbno varovana skrivnost.

Ko posebno novost  pa so letos izdali Vinilna LP + mp3 komplet (2017) z naslovom BOTH SIDES povsod.

 

Držimo pesti in nestrpno čakamo 28.11.2017.

 

Mirjana Ivanuša-Bezjak