Mednarodna vesoljska postaja (tričrkovna kratica MVP) (angleško International Space Station (ISS), rusko Междунаро́дная косми́ческая ста́нция (МКС)) je skupni projekt šestih vesoljskih agencij ZDA, Rusije, Japonske, Kanade, Brazilije in Evropske unije.

Postaja se nahaja na tirnici okoli Zemlje na višini približno 360 km, tirnici, ki se ji običajno reče nizka Zemljina tirnica. Njena dejanska nadmorska višina se spreminja za nekaj kilometrov zaradi atmosferskega upora sredstva in uskladitve (dviganja) višine. Postaja dnevno izgubi na višini od 65 do 100 m, zato je potrebno vzdrževati orbito s pomočjo raket. Njena orbitalna perioda je približno 92 minut. Do sedaj je naredila več kot 86.500 obhodov od izstrelitve modula Zarja 20. novembra 1998. Tirna hitrost je 7,66 kilometrov na sekundo (27.600 km/h; 17.100 mph).

MVP je podrla je tudi rekord veosljske postaje Mir z najdaljšim človeškim bivanjem v eni postaji in sicer 13 let in se še nadaljuje. MVP v mnogočem predstavlja združitev prejšnjih načrtovanih neodvisnih vesoljskih postaj: ruske Mir 2, ameriške Freedom/Alpha in predvidenih modulov, evropskega Kolumba in japonskega Eksperimentalnega modula Kibō (希望, Upanje). Bilo je nekaj predlogov, da bi postajo imenovali po Hermanu Potočniku Noordungu, vendar ni prišlo do tega.

Postajo v glavnem oskrbujejo plovila Sojuz izpeljanke TMA, Progress in Nasin raketoplan, ki pa trenutno ne obratuje več.

Prva stalna človeška posadka se je naselila 2. novembra 2000.

Trenutno lahko v njej prebiva šest ljudi. Vse dosedanje stalne posadke so bile ruske in ameriške, drugače pa je postajo obiskalo več vesoljcev iz 15 različnih držav in tudi prvi vesoljski turisti. Postajo se lahko vidi z Zemlje s prostim očesom[1] Financiranje je zagotovljeno do leta 2024, možno je delovanje tudi do leta 2028.

 

MVP služi za preučevanje učinka mikrogravitacije, kozmičnega sevanja  in drugih vesoljskih pojavov, ki vplivajo na organizme. Študije bodo pokazale dolgoročne vplive na daljše človeško bivanje v vesolju, npr. pri kolonizaciji vesolja. Preučuje se tudi astronomija, astrobiologija, vesoljsko vreme, medicina, fizični pojavi, temna snov in temna energija.

Pogled iz postaje na Zemljo (kot ga vidijo astronavti) si lahko ogledate na spletni strani https://eol.jsc.nasa.gov/ESRS/HDEV/.

 

Na spletni strani - https://www.nasa.gov/mission_pages/station/main/index.html boste lahko dnevno spremljali dogodke na postaji.

Pred šestimi dnevi se je z astronavti po satelitski povezavi pogovarjal papež Frančišek.

Mirjana Ivanuša-Bezjak